După primul articol despre călătoria în Olanda, am zis că revin cu food porn, așa că here I am. Am făcut o listă cu o parte din locurile în care am mâncat în Amsterdam. Sunt și restaurante, și găuri în perete, ca să fie treaba treabă.
Per total, nu pot spune că am fost dată pe spate de gastronomia locală. În schimb, am găsit câteva locuri foarte mișto, de care o să-mi fie foarte dor și despre care o să vă povestesc și vouă în continuare.
Unde să mănânci în Amsterdam: 8 locuri perfecte pentru vegetarieni și nu numai
1. Vegan Junk Food Bar
Locul ăstă e incredibil. L-aș fi luat la pachet, cu totul, în România. Pe scurt, la VJFB găsești fix junk food-ul ăla nesimțit de care ți se face poftă din când în când. Cartofi prăjiți cu multe sosuri, burgeri cu trei etaje, creveți prăjiți cu sos de lămâie și maioneză. Of.
V-ați prins deja din nume că totul e vegan. De la bacon și șnițel, până la creveți și cârnați. Nici urmă de carne.
Hot dog cu sos pink aioli, maioneză cu usturoi, ceapă prăjită și chiflă roz „Creveți” cu sos de maioneză și lămâie
Nu numai mâncarea e mișto, dar și conceptul. Pereții sunt plini de graffiti cu mesaje simpatice, iar muzica parcă e scoasă direct din playlistul meu. E ceva special să înfuleci un veggie hot dog în timp ce asculți Kendrick, The Fugees și, ocazional, un Whine & Kotch cinstit. 😀
Spre deosebire de alte restaurante plant based, care gătesc pur și simplu fără proteină animală, Vegan Junk Food Bar imită toate mâncărurile alea clasice, pe care le mâncai înainte să devii veg(etari)an. Ceea ce mă duce la o discuție interesantă pe care am avut-o cu o prietenă, de curând.
Burger cu șnițel de „pui”, Rainbow fries și sos special VJFB Bitterballen, mâncare tradițională în Amsterdam, cu salsa, curry și cocos
Mulți vegani se revoltă când aud că alții mănâncă „imitații dezgustătoare de carne”. My dudes, nu este nimic greșit în a pofti la (imitație de) mici, friptură, shaorma sau mai știu eu ce. Gusturile și mirosurile astea fac parte din amintirile noastre, că doar nimeni nu a fost veg(etari)an dintotdeauna.
Când simți miros de grătar, nu ți-e poftă de „cadavre fripte” (îmi pare rău, dar chiar am auzit expresia asta), ci de zilele de vară din copilărie, petrecute cu ai tăi la pădure sau la munte. Mâncarea este mai mult decât combustibil pentru corp. În ea zac sentimente, memorii, emoții. Iar atât timp cât îți accepți aceste emoții și te rezumi la o imitație de carne, totul este absolut ok.
2. Pllek
Pllek are de toate: mâncare excelentă, băuturi fresh, o priveliște superbă, plajă cu nisip și șezlonguri. Localul este situat în zona NDSM, despre care v-am și povestit aici. Deși, pe hartă, pare greu accesibil, poți ajunge foarte ușor cu feribotul gratuit. Vei fi acolo în maximum cinci minute.
Pllek mi-a atras atenția prin două lucruri: meniul vegetarian & vegan și plaja improvizată. Mi-a adus aminte de YAAM-ul berlinez. Locul este imens, ai atât mese, cât și canapele, pufuri sau șezlonguri. Poți să vii pentru un prânz rapid sau pentru o lăfăială la soare în toată regula.
Dar să vorbim despre mâncare. Meniul lor este 75% vegetarian, 25% omnivor. Din acel 75% vegetarian, 1/3 este vegan. V-am pierdut un pic, nu?

Pe prima pagină a meniului se găsește un fel de manifest care spune așa:
We love vegetables. And we also love animals, people and the environment. We are not hardcore vegetarians, but with our menu we aim to make the carnivores curious about all the great alternatives the vegetarian cuisine has to offer and seduce them to eat less meat.
Mi se pare că totul se reduce la această simplă idee. Dacă s-ar putea ca toți oamenii să devina vegani astăzi, ar fi excelent pentru animale și pentru natură (și pentru noi locuind pe planeta asta, de fapt). Dar nu se poate. Așa că nu putem decât să avem respect și iubire pentru toate ființele vii (adică și pentru oamenii din jurul nostru, chiar dacă ei consumă carne, da?).
Mi-ar plăcea ca veganii „veterani” să fie mai puțin radicali, să accepte că fiecare e responsabil pentru alegerile sale și să îi inspire pe ceilalți FĂRĂ violență și superioritate. Nimeni nu va deveni deschis la veganism după e făcut „criminal/consumator de mortăciuni”. Răbdare, blândețe, respect. Doar așa ne putem motiva unii pe ceilalți să fim mai buni și să facem mai bine.
3. Original Stroopwafels, Albert Cuyp Market
Recomand piața asta în general, pentru vibe și mâncare. Vegetarienii pot găsi aici pachețele de primăvară vietnameze (la standul Loempias), smoothie-uri, sandwich-uri șiii motivul pentru care acest loc se află în top: stroopwafels.
Deși sunt mai multe standuri de acest fel, Original Stroopwafels e cel mai cunoscut. Nu am încercat și altele, deci nu aș putea spune dacă ăsta e cel mai bun, dar pot să îți zic că nu mai ai nevoie de nimic după un biscuit cald, cu caramel la mijloc. De bucurie, nici n-am mai făcut poze, dar am filmat câteva ceva înainte și vă arăt clipul în curând.
4. The Pancake Bakery
Când călătoresc, nu prea îmi place să trec de mai multe ori prin aceleași locuri. Vreau să descopăr cât mai mult și să văd zone cât mai variate. Cu toate acestea, în Pancake Bakery am intrat de două ori.
Locul ăsta e paradisul clătitelor și al poffertjes-urilor (botezate în mod barbar de către mine „pofergele” sau „pofergici”). Acestea din urmă sunt niște pancakes mici de tot, care conțin și drojdie. Asta le face să fie uber-pufoase, ca niște norișori pudrați cu zahăr.
Poffertjes clasice, cu unt și zahăr pudră Poffertjes cu mandarine, miere și nuci
Pe lângă norișorii ăștia divini, la Pancake Bakery găsești și clătite franțuzești cu tot felul de toppinguri super bune, gen piersici și vanilie, lichior de cireșe etc.
Ah, să nu uit! Pe masă te așteaptă un recipient borcan imens plin cu sirop de zahăr ars făcut în casă. Unii zic că e superb, eu spun doar că nu e pe gustul meu.
5. Cafe Thijssen
Dacă te plimbi prin frumosul cartier Jordaan la ceas de seară și ți se face o foame monstruoasă, oprește-te aici. Sincer, nu este un loc pe care l-aș recomanda neapărat, ca aspect, vibe și specific. Daaar:
- au mâncare bună la ore târzii (noi am fost pe la ora 23);
- au mâncare tradițională olandeză – bitterballen – în varianta vegană și vegetariană;
- au bere foarte bună.
După cum v-am zis, noi am ajuns aici din greșeală, căutând disperați un loc unde putem mânca la 11 noaptea. Am intrat, am întrebat dacă servesc mâncare și au spus că „doar snack-uri”. Ok, perfect. Deja mă vedeam ronțăind cartofi prăjiți. Buni și ăia.

Surpriza au fost aceste trei feluri de bitterballen olandeze vegetariene: cu cocos și curry, cu sfeclă, cu spanac și brânză + un sortiment vegan. Cred că era ceva cu ciuperci. Chiar sunt super bune, sățioase și îți dau șansa să guști ceva tradițional, dar în varianta meatless.
6. La Perla
Deja nu mai vorbim despre mâncare olandeză, ci despre pizza, însă o mulțime de localnici se strângeau aici pentru cină. Am descoperit locul accidental, plimbându-ne pe străduțe. Am observat mare aglomerație pe un colț: lume la mese, pe băncuțe și chiar și pe borduri.
Ce-o fi aici? Ne uităm bine, să nu fie vreun tourist trap. Nu e, că majoritatea sunt de-ai zonei și par super familiarizați cu locul. Hmm, hai să vedem!

Am mâncat pizza asta lăudând-o din felie în felie. Mmm, ce bună e! E fix ca aia din Bari! Mamă, ce arome! Băi, și e așa simplă, doar mozzarella, sos de roșii și busuioc, incredibil! Și blatul ăstaaa… Ați înțeles ideea. Recomand 100%!
7. Dim Sum Thing, Foodhallen
We are bringing Hong Kong to the Foodhallen, așa zic băieții ăștia. Eu recunosc că nu mai mâncasem dim sum sau gyoza și nici nu aveam vreo așteptare. Practic, m-am dus și am comandat tot ce mi-a sunat bine.

Nu am la ce experiențe anterioare să mă raportez, dar chestiile astea au fost bune de tot, exact în combinația asta, cu sosurile de soia și sweet chilli.
8. Vleminckx de Sausmeester
For some reason, și în Amsterdam sunt celebri cartofii prăjiți belgieni. Ce îi face atât de speciali v-am povestit aici. Toată lumea e super înnebunită după Vleminckx, o gaură-n perete care vinde minunații cartofi.

Am fost și eu, mai mult din curiozitate (și munchies, I must say). Sunt foarte buni, au și maioneză vegană, all good.
Extra: Coconut macaroons
Nu îi pun pe listă pentru că nu am găsit un loc anume în care sunt serviți, dar omg, acești bulgărași superbi și parfumați! Prima dată când am mâncat macaroons cu cocos eram în Londra, la târgul de Crăciun. M-am super îndrăgostit și de atunci i-am tot căutat, însă fără succes. Până acum!

Scuze, am uitat să vă explic de ce mă entuziasmez toată aici. Dacă n-ați încercat până acum (please do!), să știți că vorbesc despre niște prăjiturici crocante la exterior și moi în interior, dulci și făcute din cocos, ca ingredient principal.
Din fericire, Amsterdam este plin de macaroons. Îi găsești chiar și în Albert Heijn, supermarketul lor principal. Eu mi-am luat și pentru acasă. 😀
Cam atât despre mâncarea în Amsterdam. Sper să încercați și voi măcar câteva dintre locurile de mai sus și, dacă o faceți, dați-mi tag sau un mesaj. Sunt curioasă dacă v-au plăcut recomandările. 🙂
Ne vedem curând, cu un articol despre bugetul pentru vacanța în Amsterdam. Later!
2 Comments
Such a great article! ? Can’t wait to go there and try aaaalll this places❤️ Ce ganduri bune despre veganism, chiar sunt de acord! Adica, inclusiv sotul meu mananca uneori carne, desi in casa la noi nu se gateste. Ar trebui sa il tai de pe lista?? Sa fim rezonabili, de la carne zilnic a ajuns sa manance odata pe luna.
Fiecare are propriile lui alegeri, sa fim iubitori si de oameni si de animale si de natura ❤️
Ma bucur tare mult ca ti-a placut! <3 De acord, orice pas mic conteaza: o masa fara carne pe zi, o zi fara carne pe saptamana si tot asa. Chiar am cunoscut persoane care erau atrase de veganism, insa au renuntat, fiind criticate dur de vegani mai „experimentati”: ca mierea nu-i vegana, ca au facut nu stiu ce gresit, ca sunt niste impostori etc. 🙁 Imi imaginez ca tot din pasiune si din dorinta de a produce schimbari vin si comentariile astea aparent rautacioase, insa putin tact nu ar strica. 😀