Am scris și rescris această introducere de prea multe ori, așa că voi renunța și voi trece direct la subiect. Hei, bună, eu sunt Irina și ador să gătesc, mai ales în perioada Crăciunului, când aș coace biscuiți, fursecuri și turtă dulce cât e ziua de lungă.

Să ne înțelegem, nu-mi place să gătesc în exces, ba chiar aș înlocui acele mese imense de sărbători cu întâlniri chill la un ceai și un fursec aromat, făcut în casă. Dacă și vouă vă surâde ideea, vă las mai jos două rețete de biscuiți pentru Crăciun pe care eu tocmai le-am testat.

Ambele rețete sunt vegane, fără gluten și fără zahăr rafinat, însă asta NU le face mai puțin yummy, dacă asta vă îngrijora. Desigur, dacă n-aveți nimic cu zahărul, îl puteți adăuga fără probleme.

Nu aveți nevoie decât de un blender și, eventual, un bol. De fapt, nici măcar blenderul nu este obligatoriu. Hai să-ncepem!

Biscuiți pentru Crăciun cu nucă, portocală, scorțișoară și vanilie

 • 80 g făină de migdale
 • 20 g nucă românească măcinată (sau tot făină de migdale, dacă n-aveți nucă)
 • 35 g zahăr de cocos (sau zahăr brun)
 • o linguriță de coajă rasă de portocală
 • o linguriță de scorțișoară
 • 2 linguri zeamă de portocală
 • 1/2 miez de păstaie de vanilie (sau o linguriță de esență)
Biscuiți în formă de steluțe cu scorțișoară și portocală

Puneți toate ingredientele într-un blender și amestecați până când obțineți o compoziție închegată. Dacă nu aveți blender la îndemână, amestecați toate ingredientele cu o lingură, într-un bol.

Scoateți aluatul și frământați-l un pic în mână, cât să se amestece foarte bine totul și să obțineți o bilă omogenă. Puneți bila în folie alimentară, apoi lăsați-o la frigider între 30 și 60 de minute.

Când timpul a trecut, întindeți bila de aluat cu un sucitor, între două folii de plastic, pentru a evita lipirea de blat sau de sucitor. Trebuie să obțineți o foaie subțirică, de maximum 1 cm grosime. Nu trebuie să fie nici foaaarte subțire, pentru că biscuiții se vor arde.

După ce ați întins aluatul, îndepărtați folia de deasupra și tăiați biscuiți cu ajutorul formelor. Cred că merge și cu un pahar, ca la gogoși. Folosiți tot aluatul.

Puneți biscuiții în tava cuptorului, pe o hârtie de copt. Coaceți biscuiții timp de 7-8 minute, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit. Când îi scoateți din cuptor, ei vor fi încă moi. Așezați-i pe un grătar, să se răcească uniform.

După ce s-au răcit complet, îi puteți pudra cu zahăr sau îi puteți mânca simpli. Dacă vă rămân, îi puteți păstra într-un recipient cu capac.

Biscuiți pentru Crăciun cu unt de arahide și ciocolată

 • 60 g făină de migdale
 • 2 linguri făină de ovăz (sau făină normală)
 • 3 linguri unt de arahide
 • 2 „ouă” vegane (2 linguri de semințe de in râșnite + 6 linguri de apă)
 • o linguriță praf de copt
 • 1/2 lingură ulei de cocos
 • 2 linguri zahăr de cocos (sau zahăr brun)
 • 2-3 linguri de ciocolată tocată grosier/dropsuri de ciocolată

Mai întâi, preparați „ouăle” și lăsați amestecul să se închege până pregătiți restul. Dacă nu aveți semințe de in sau nu vreți neapărat un desert vegan, cred că puteți folosi și ouă normale. Totuși, eu n-am testat varianta asta, deci nu știu cum ar ieși.

Puneți toate ingredientele în vasul unui blender, adăugând și ouăle la final. Amestecați bine, până când obțineți un aluat închegat. Transferați-l într-un bol și adăugați 2-3 linguri de ciocolată tocată grosier sau dropsuri de ciocolată (eu am folosit unele de la Lidl). Folosiți-vă mâinile curate pentru a încorpora ciocolată în aluat, apoi formați biluțe de mărimi similare. Aluatul vă ajunge pentru aproximativ 6 biscuiți.

Puneți biluțele pe hârtie de copt, în tavă, apoi presați-le ușor, pentru a le aplatiza puțin. Deși nu se vor întinde foarte mult în cuptor, lăsați suficient spațiu între ele. Coaceți-le în cuptorul preîncâlzit, la foc mediu, timp de 13-15 minute sau până când devin ușor aurii.

Scoateți-le pe un grătar și lăsați-le să se răcească, apoi păstrați-le într-un recipient cu capac. Enjoy!

Dacă încercați rețetele și vă lăudați cu biscuiții pe net, îmi puteți da și mie un tag pe Instagram @irinactn. Pups!

Write A Comment