Am visat mult la vacanța în Bruges, iar când a venit în sfârșit momentul magic, am fost foarte conștiincioasă cu researchul. Obișnuiesc să trec pe listă tot ce apuc, ca apoi să fac o selecție mai atentă și să le împart pe categorii.

În timp ce analizam variantele, mi-a sărit în ochi acest trio delicios și am aflat, cu această ocazie, că exista un muzeu al cartofilor prăjiți și unul dedicat ciocolatei. Unde mai pui și o berărie micuță, care promite să te bage într-o poveste frumoasă și, la final, să te scoată la o bere bună.

Acestea fiind spuse, am stabilit că trebuie neapărat să existe un foodie day, în care să vizitez minunățiile astea.

So there you go, 3 muzee pentru foodie-ul din tine!

  1. Frietmuseum – Muzeul cartofilor prăjiți

Unde? La câteva minute de Grote Markt, pe strada Vlamingstraat, la numărul 33.

Când? Zilnic, între 10 și 17 (mai puțin de Crăciun și alte sărbători).

Cât? 6€ pentru persoanele sub 26 de ani, 7€ pentru adulți.

Long story short, vei afla istoria cartofului și a modului în care el a fost gătit de-a lungul anilor, câte tipuri de cartofi prăjiți există și cum sunt ei serviți. În plus, poți vedea toate ustensilele și recipientele în care au fost gătiți în diferite perioade, plus o zonă drăguță, unde te poți preface, pentru câteva minute, că ești un mega chef al cartofilor.

Intrarea în Muzeul Cartofilor Prăjiți

Și dacă detaliile de mai sus nu te pasionează, măcar ți se va face poftă de o mare porție de Belgian fries clasici, cu cele mai bune sosuri (curry ketchup, maioneză picantă, salsa etc.), pe care o poți servi la subsolul muzeului, la finalul turului. Odată cu biletul de intrare în muzeu, vei primi și o reducere, deci folosește-o. Cartofii ăia chiar sunt buni!

Cartofi prăjiți co sos curry ketchup

Dacă nu te-am convins încă, uite câteva chestii interesante, pe care le-am aflat în muzeu:

  • Cartofii prăjiți belgieni sunt atât de gustoși pentru că sunt gătiți în două tranșe (cu o pauză de zece minute între ele), acest lucru făcându-i moi în interior și crocanți la exterior;
  • Denumirea de French fries a apărut în timpul Primului Război Mondial, când soldații americani au primit de la câțiva soldați belgieni – vorbitori de limbă franceză – renumitul preparat. Astfel, americanii au crezut că delicioșii cartofi sunt o invenție franțuzească.
Super combo. Indiciu pentru următorul muzeu.

Overall impression: 7/10. Prea mult text pus pe pereți și atât, ar putea fi ceva mai interactiv.

  1. Choco-Story – Muzeul ciocolatei

Unde? La vreo cinci minute de Frietmuseum, pe Wijnzakstraat, numărul 2.

Când? Zilnic, între 10 și 17 (ultimele bilete se pot cumpăra la 16:15).

Cât? 7€ pentru cei sub 26 de ani, 8€ pentru adulți.

Muzeul Choco Story

Situat într-o clădire superbă, muzeul dedicat ciocolatei chiar merită o vizită. Pe lângă partea de istorie (foarte interesantă, de altfel), poți vedea exact cum și din ce se prepară fiecare fel de ciocolată, poți gusta diferite sortimente, de la masă de cacao concentrată, până la ciocolată albă, cu lapte și neagră.

Nu omite, în niciun caz, ultima parte, și anume demonstrația de la finalul turului. La fiecare oră fixă, un ciocolatier arată vizitatorilor fiecare pas al creării pralinelor belgiene. Procesul este captivant și delicios, ca să nu mai spun că poți savura pralina proaspăt preparată, la ieșire!

Tipa asta știe să facă praline! Am gustat, e pe bune treaba.

Overall impression: 9/10, mi-a plăcut mult.

  1. De Halve Maan – Turul berăriei locale

Unde? Walplein, 26. Poți vedea harta aici.

Când? În timpul săptămânii, între 11-16. Sâmbătă, între 11-17.

Cât? Vizita costă 10€, iar prețul include și degustarea berii locale, Brugse Zot.

Ok, poate nu este despre mâncare, dar odată ce vei ajunge în Belgia, te vei îndrăgosti iremediabil de berea specifică. Spune asta o persoana care nu bea, de regulă, bere. De fapt, când m-am întors acasă, am realizat că am consumat, în cinci zile, mai multă bere decât băusem în ultimii doi ani. So, eu zic că se încadrează lejer la #foodporn.

Turul este unul special, în care vezi cum arată o fabrică micuță de bere și fiecare proces prin care trec ingredientele. Ghidul este și el genial, introducându-te într-o poveste frumoasă, spusă cu multă pasiune și umor.

Prin țevile astea de sub pământ trece bere! How cool is that?

Extra tip: Ia cu tine aparatul foto. La un moment dat, pe parcursul turului, veți ieși pe acoperiș, de unde ai o panoramă foarte mișto a întregului oraș.

O mică parte din peisajul de pe acoperișul berăriei

Overall impression: 10/10, chiar am aflat chestii pe care nu le știam. Și berea e de vis.

Așadar, dacă ajungi vreodată în Brugge, încearcă să incluzi în program și aceste trei muzee, de preferat chiar în ordinea de mai sus. Nu de alta, dar după cartofi prăjiți și ciocolată, o bere rece merge de minune. Cheers!

Write A Comment