Nu am avut nicio intenție să pun rețeta asta pe blog, ci doar m-am apucat să fac un pumpkin bread din dovleacul pe care îl aveam de ceva timp în casă. Când am văzut cââât de buuun a ieșit, am zis „ok, hai să-i fac niște poze mișto și să-l urc pe site”. La scurt timp, ați început și voi să-mi cereți rețeta, așa că totul s-a potrivit perfect.

Vă zic de acum că acesta nu este un chec uscăcios și sec, ci un fel de banana bread, doar că în varianta cu dovleac. Fiecare felie e moale, ușor umedă, pufoasă și mega aromată. Așa, acum că știți la ce să vă așteptați, hai să trecem la rețetă.

Ingrediente pentru chec cu dovleac:

  • 250 g făină (normală sau fără gluten, cum preferi; eu am folosit făină gluten free de la Schar)
  • o linguriță și jumătate de praf de copt
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe pumpkin spice (amestec de scorțișoară, cardamom, anason, cuișoare și ghimbir)
  • un praf de sare
  • 470 g piure de dovleac
  • 60 ml ulei de floarea soarelui sau cocos
  • 80 ml lapte vegetal
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • 150 g zahăr de cocos (sau orice alt tip de zahăr)
  • 1 ou vegan (o lingură semințe de in râșnite + 3 linguri apă)
  • o mână de nuci (eu am folosit pecan)
  • o mână de bucățele de ciocolată

Cum se prepară pumpkin spice bread:

Piureul de dovleac

Eu m-am inspirat dintr-o rețetă care folosea piure de dovleac la conservă, însă eu nu am găsit în magazine. Așadar, am tăiat un dovleac plăcintar în felii groase, am uns feliile cu puțin ulei, apoi le-am pus pe hârtie de copt, cu miezul în sus. Le-am băgat la cuptor timp de vreo 20-30 de minute. Le-am testat cu o furculiță și le-am scos din cuptor când miezul era moale.

Am pus tot miezul într-un blender și l-am transformat în piure, apoi am lăsat piureul într-o sită, la scurs. E important pasul ăsta, căci altfel compoziția finală va fi prea lichidă.

„Oul” vegan

Dacă vreți să păstrați rețeta vegană, amestecați o lingură de semințe de in râșnite cu trei linguri de apă la temperatura camerei. Amestecați și așteptați cinci minute, pănă se formează textura aceea gelationasă.

Dacă nu țineți neapărat să faceți un desert vegan, puteți folosi și un ou normal.

Amestecarea ingredientelor

Luați un bol mare și puneți în el toate ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara &co, praful de sare.

Separat, amestecați piureul de dovleac cu oul, uleiul, zeama de lămâie, laptele și zahărul. Puneți acest amestec în ingredientele uscate și amestecați ușor, doar cât să se încorporeze toate ingredientele. Adăugați, apoi, nucile și ciocolata. Mai amestecați puțin și turnați compoziția într-o formă de chec, tapetată cu hârtie de copt.

Decorați suprafața checului cu mai multe nuci și cu mai multă ciocolată, apoi lăsați totul la cuptor, la foc mediu, vreo 40-50 de minute sau până când checul a crescut frumos și are suprafața aurie.

Știu că nu aveți răbdare, dar nu tăiați checul imediat, pentru că riscați să se sfărâme sau să își modifice textura. Eu l-am lăsat în formă peste noapte, la temperatura camerei, apoi l-am tăiat dimineața. Am obținut felii perfecte și o textură mega mișto.

Tips & tricks & completări

Dacă nu aveți făină fără gluten, puteți folosi și făină normală. Dacă nu aveți zahăr de cocos, puteți folosi ce fel de zahăr doriți. Dacă nu sunteți vegani, puteți folosi un ou normal. Dacă nu aveți toate condimentele pentru pumpkin spice, puteți folosi doar scorțișoară.

Dacă vă întrebați de ce ofer atât de multe alternative la ingrediente, este pentru că știu că nu toată lumea vrea să mănânce fără gluten, de exemplu. În plus, dacă n-ai zahăr de cocos și nu te interesează să mănânci sugar free, de ce nu ai folosi zahăr brun sau chiar alb, dacă ai la îndemână? So that’s why.

P.S.: Dacă alegeți să faceți checul cu bucățele de ciocolată, mâncați-l alături de cafea sau ceai fierbinte. Cred că v-ați dat seama de ce.

Ca de obicei, dacă încercați rețeta, dați-mi și mie un tag pe Insta @irinactn, să văd cum a ieșit. Pups!

Write A Comment