Am simțit o legătură interesantă cu Berlinul chiar înainte să ajung acolo. Nu îmi dau seama de ce, însă pur și simplu am știut că o să-mi placă mult. Poate a fost de vină lista interminabilă de cluburi mișto despre care auzisem, poate e vorba despre starea de spirit pe care mi-a dat-o în timp ce îmi făceam planurile.

Am găsit biletele de avion spre Berlin din întâmplare, la un preț super mic, așa că le-am luat fără să stau pe gânduri. A fost clar, we were meant for each other. Peste vreo două săptămâni aterizam pe aeroportul Schönefeld și mă îndreptam spre Airbnb-ul pe care îl rezervasem.

Dacă mă pui să explic de ce îmi place Berlinul atât de mult, cred că rezonez cumva cu vibe-ul lui. E genul de oraș în care aș trăi și m-aș adapta imediat. Da, nu e cel mai curat. Da, sunt mucuri de țigară peste tot și multe localuri n-au auzit încă de scrumiere. Cu toate astea, Berlin are acel ceva pe care nu îl poți defini, dar care îți place enorm. Ah, și astea 10 lucruri pe care le-am menționat în titlu!

1. East Side Gallery

Dacă vrei să intri puțin în atmosferă și să simți istoria complexă a orașului, combinând totul cu o plimbare printr-un cartier mișto, cu multă personalitate, ăsta e primul loc în care trebuie să mergi. O mulțime de artiști s-au exprimat pe vreun kilometru și ceva din Zidul Berlinului, într-un memorial care chiar te pune pe gânduri.

Începutul galeriei

East Side Gallery este cea mai lungă galerie de artă în aer liber din lume și, cred eu, printre cele mai curajoase. Aici poți vedea și celebrul sărut dintre liderul sovietic Leonid Brezhnev și Erich Honecker.

Recomand să eviți weekendul și să mergi acolo ori dimineața, foarte devreme, ori seara, la apus, când nu se îngrămădește toată lumea să facă poze. Asta daca vrei să obții, în mod special, cadre bune. Și o să vrei.

2. YAAM (Young African Art Market)

Am trecut de East Side Gallery, am mai mers un pic și am intrat într-o curte care, la început, nu mi-a spus prea multe. Apoi, după ce am trecut de câteva standuri cu fast food african, am ajuns pe o plajă improvizată, pe malul râului Spree.

Mese din lemn, băncuțe, nisip, reggae și o relaxare totală. Am plecat de acolo cu un zâmbet mai mare decât fața. Recomand YAAM mai ales pe timpul primăverii, când vremea e perfectă pentru stat la o bere și admirat apusul de pe mal.

Sursa: urbanartists.de

Eu am fost doar pe timpul zilei, în beach bar, dar YAAM are și un club în care se țin concerte. Not so fun fact, noi am ratat la distanță de vreo două zile un concert KRS-One.

Ce mi s-a părut foarte mișto aici este că țin workshopuri de graffiti pentru copii și clase de yoga aproape gratuite, pentru că vor să ofere acces la practică oricui dorește, indiferent de statut social sau economic. Amen to that!

3. Berghain

Dacă nu știi încă despre el, Berghain e considerat unul dintre cele mai bune cluburi de techno din lume. Unii îl ridică în slăvi, alții îl critică intens. Tot ce pot să zic e că te hipnotizează instant.

Poate o să-ți placă muzica și o să dansezi până la epuizare sau poate o să vrei acasă după zece minute. Poate o să-ți faci vreo 15 prieteni noi sau poate o să te simți inconfortabil. Nu știu ce să zic. De fiecare dată când sunt întrebată, spun că depinde de experiența fiecăruia.

Singurul lucru rațional pe care îl am de spus este că n-am întâlnit nicăieri altundeva un sistem de sonorizare atât de bun. Să tremure hainele pe tine și să îți vibreze toate organele interne, dar să poți purta o conversație cu cineva fără să țipi e ceva.

Pentru mine, a fost una dintre cele mai mișto experiențe trăite până acum în călătorii. Am dansat toată noaptea și nici măcar nu știu cum să exprim în cuvinte ce am simțit. Poze n-am, pentru că nici nu ai voie să faci.

4. Berliner Unterwelten

Nu, de data asta nu mai e vorba despre un club sau o terasă :)). E vorba despre un muzeu subteran fascinant, care prezintă stații de metrou abandonate, bunkerele și tunelurile secrete de sub Berlin.

Am văzut camerele concepute pentru adăpost în caz de catastrofă nucleară, cum se organizează hrana pentru a ajunge pentru toată lumea și câte proceduri complexe și făcute cu cap au acolo. Am rămas uluită de organizarea lor și de cum au câte 3-4 planuri de rezervă pentru orice.

Recomand tururile astea din tot sufletul și, dacă ar fi să aleg un singur obiectiv turistic, cred că Berliner Unterwelten ar fi acela.

5. DDR Museum

Dacă nu ești genul care să viziteze 20 de muzee pe zi, iar tururile de două ore te plictisesc de-ți vine să plângi, nu-ți face griji. DDR nu e un muzeu clasic, ci mai degrabă un playground în care poți descoperi, pe cont propriu, lucruri tare interesante.

În interior sunt refăcute camerele tipice ale nemților, exact așa cum erau înainte de unificare. Poți să vezi o bucătărie utilată, să umbli prin sertarele din camera copiilor, să stai pe canapeaua din sufragerie și să cotrobăi prin toate dulapurile din dormitor.

Intrarea costă în jur de 5-6 euro și poți să îți iei biletele online, de aici. E foarte tare, o să-ți placă. În plus, e foarte aproape de Berliner Dom, care este și el un must see.

6. Reichstag

După ce vezi poarta Brandenburg (pe care nici nu am inclus-o pe listă, dar știi deja că e un landmark și nu o poți rata; chiar nu poți, pentru că o vezi instant, dacă mergi în zona centrală), îți recomand să te oprești la Reichstag, Parlamentul german. Este foarte aproape, iar clădirea în sine e impresionantă.

Also, dacă vrei un viewpoint 360 al Berlinului, this is the place. Nu mulți turiști știu asta, dar turul clădirii este mult mai mișto decât pare. Ai un ghid audio care îți povestește despre fiecare lucru pe care-l observi, urcând până în vârful clădirii, în cupola de sticlă.

View din cupola Reichstag

Extra tip: Intrarea este gratuită, însă trebuie să te programezi înainte, alegând o zi și o oră. Locul în care te poți înscrie rapid pentru un tur este chiar vis-a-vis de clădire, iar cei de la intrare te pot ghida. Totodată, ia în calcul și faptul că se formează cozi imense, plus security check, așa că orientează-te spre primele ore ale dimineții, când e mai puțin aglomerat.

7. Memorialul Holocaustului

Îl găsești în apropierea porții Brandenburg, chiar vis-a-vis de Tiergarten. Nu e foarte ușor de ratat, căci îți sare imediat în ochi și îți dă o stare cel puțin ciudată. Locul e încărcat cu o energie interesantă, atât datorită simbolisticii din spate, cât și arhitecturii deosebite.

Memorialul evreilor uciși în Europa

Unii spun că ar fi fost construit în așa fel încât să creeze un sentiment de rătăcire și neliniște, prin formele inegale și aspectul labirintic, alții spun că seamănă, pur și simplu, cu un cimitir. Nu știu care a fost intenția, însă cu siguranță e un memorial reușit.

Una dintre aleile neregulate

Există și o expoziție underground, pe care nu am vizitat-o, deci nu aș putea spune dacă merită, dar locul în sine este suficient de breathtaking.

8. Urban Spree

Un fel de Fabrica de la noi, Urban Spree e genial dacă vrei să ai o seară chill, cu muzică bună. Noi am nimerit în timpul unui eveniment interesant, cu demonstrații de graffiti cu o ustensilă super eco-friendly, plus un fel de târg cu albume, cărți, tricouri și alte chestii hip-hop related.

Terasa de la Urban Spree într-o seară de joi

Grădina (sau, mă rog, curtea) e foarte drăguță și atmosfera e super relaxată. Chiar m-a făcut să mă gândesc la serile de vară de pe terasa de la Fabrica. Aș vrea să vă povestesc mai multe, dar nu prea am ce. Go and see!

9. Expoziția Salvador Dali

Nu știu dacă este neapărat pe placul tuturor, însă eu am fost mega bucuroasă când am descoperit locul ăsta. Cred că vizitasem, în ziua respectivă, vreo cinci muzee destul de mari, plus plimbat pe jos cam 15 km. Ne îndreptam spre cazare și deja eram aproape de Potsdamer Platz, de unde urma să luăm autobuzul. Când, ce să vezi, come into my brain și surrealisme, c’est moi mă întâmpină scrise pe ceea ce urma să descopăr că este un muzeu dedicat lui Dali. Total win!

Așadar, dacă te tentează, vezi aici informații despre bilete, locație etc.

10. Checkpoint Charlie

Marchează locul principal de tranziție între partea estică și vestică a Berlinului, din timpul Războiului Rece. Locul are o energie aparte, care te lovește imediat ce ajungi acolo. Cel puțin mie mi s-a făcut pielea de găină și parcă s-a oprit timpul în loc, pentru câteva secunde. Cu siguranță, merită să îți faci drum pe aici. Te poți poza cu soldații de acolo, dacă vrei o amintire, însă te va costa în jur de 3 euro.

Checkpoint Charlie
Contraste

P.S.: Pe lângă loc în sine, există și un muzeu, în care eu nu am avut timp să intru. Dar, dacă vrei să afli mai mult despre latura istorică, găsești mai multe detalii aici.

Aș vorbi mult și bine despre Berlin, despre atmosfera lui liberă, despre oamenii mișto și locurile din care n-ai mai vrea să pleci, dar am să închei aici, sperând că ți-am făcut măcar puțin chef de plimbare. Biletele de avion sunt foarte ieftine și ajungi acolo în două ore și ceva, just saying.

Photo credits: Pogo Photography

Write A Comment