Experiența din Amsterdam nu seamănă cu nimic din ce am trăit până acum (știu, spun asta de fiecare dată și despre fiecare loc!). Chiar dacă arhitectura aduce puțin din vibe-ul belgian din Bruges și Ghent, restul este complet diferit.

Amsterdam e genul meu de oraș: are zone vii, aglomerate și colorate, dar și străduțe liniștite pe care te poți pierde, admirând clădirile superbe și cafenelele mai puțin celebre. Se circulă pe bicicletă. Vezi doar câteva mașini rătăcite, aerul e aproape ca la munte și oamenii sunt super relaxați.

M-am plimbat pe străzile orașului timp de o săptămână, deci am avut timp să-mi fac o idee și să găsesc cele mai mișto lucruri de făcut în Amsterdam. De la muzee la coffeeshops, de la cartiere hip la zone industriale, de la piețe de street food până la priveliști amețitoare. Vă povestesc acum despre ele și revin cu alte două articole: unul cu buget, altul cu mâncare. Here we go!

15 lucruri de făcut în Amsterdam – Păreri și recomandări

Muzee/activități cu bilet de intrare

1. Moco Museum

Încep cu Moco pentru că este primul muzeu în care am intrat și a rămas unul dintre preferatele mele. Poți vedea aici o expoziție cu lucrările lui Banksy (despre care puțini știu că a făcut și indoor art, nu numai graffiti), instalații foarte mișto concepute de Daniel Arsham, dar și câteva opere de-ale lui Andy Warhol și Salvador Dali (preferații mei all time).

Muzeul se află într-o clădire micuță, dar este foarte bine organizat. Nu treci pe lângă niște opere expuse, ci asiști la o poveste. Vizita nu durează mai mult de o oră, deci chiar super recomand locul, chiar dacă stai doar puțin în Amsterdam.

Biletele costă 15€ la intrare și 14€ online. Dacă îți rezervi locul înainte de 9:30 sau după 17:30, ai și o reducere de 20% sau 30%. De exemplu, eu am plătit numai 11€ și am fost la Moco dimineața, când era liber și liniștit. Dar vezi mai multe detalii despre bilete aici.

2. Katten Kabinet

Iubitori de pisici, adunați-vă! Locul ăsta e pentru voi. Dacă ați visat să stați într-o casă mare, plină cu pisici, puteți să vă îndepliniți visul, măcar pentru o oră.

Irina și pisicile la Katten Kabinet Amsterdam

Katten Kabinet prezintă diverse opere de artă care conțin pisici, de la tablouri fancy, până la statuete ciudate și postere vechi. Dacă vă judecă cineva, nu spuneți că mergeți să vedeți mii de mâțe, ci să aflați rolul felinelor în istoria și cultura mondială. Ok?

Mie mi-a plăcut tare mult. Au și un pian cu care te poți distra în voie. E un sentiment unic să te așezi la pian într-o casă așa fancy și să fii privit (cu groază, Irina, pentru că nu știi să cânți la pian) de pisicuțe curioase.

Biletele costă 7€, și la fața locului, și online. Dacă ești student, vei plăti doar 4€.

3. Cannabis College

Era imposibil să nu existe un muzeu dedicat marijuanei în Amsterdam. De fapt, acesta se numește Hash Marihuana & Hemp Museum, dar nu despre el vreau să vă spun.

Cannabis College este, mai degrabă, un centru de informare. Staff-ul este prietenos și chiar te roagă să adresezi orice întrebări sau curiozități ai avea despre creșterea plantei, prelucrare, folosire etc.

Accesul este gratuit, dar dacă vrei să vezi și câteva plante în diferite stadii de evoluție (și vrei, nu?), biletul costă 3€. Plătești o dată și ai acces pe viață, în caz că te întorci în oraș și vrei să vezi ce mai fac plăntuțele și cum s-au dezvoltat. Super cute. Ah, și în preț intră și taxa de utilizare a bongurilor din interior. *wink*

De ce recomand Cannabis College și nu mult mai celebrul muzeu? Simt că locul ăsta e mai autentic și, dacă ești interesat de subiect, chiar ai cu cine discuta în profunzime. De aici nu am poze, dar am filmat câteva cadre, pe care vi le arăt când e gata clipul. 😀

4. A’dam Lookout

Am o relație de hate/love cu acest loc. Recunosc că nu prea am avut timp de research, așa că nu aflasem foarte multe înainte să ajung acolo. Tot ce știam era că vreau să mă dau în leagănul de pe acoperiș (ajungem și acolo).

Costă 13€ doar să intri în clădire, ceea ce mi s-a părut un piiic exagerat. În fine, am plătit intrarea + 5€ pentru leagăn. Ceea ce nu mi s-a spus când am luat biletele este că trebuia să aștept o oră și ceva pentru toată distracția. Leagănul era fully booked până la ora 15, iar eu am intrat pe la 13:30.

La început, mi s-a părut prea aglomerat și deja regretam că am venit. Deck-ul cu priveliștea 360 este, într-adevăr, drăguț (nu fantastic, dar drăguț).

Nu uita să-ți iei codul pentru poze și să le descarci apoi de pe site!

Toată îmbufnarea mi-a trecut când m-am urcat în leagăn. Long story short, este cel mai înalt leagăn din Europa, care te duce peste marginea clădirii. E o senzație foarte tâmpită, mai ales că jos este apă. Dacă ai chiar și cel mai mic rău de înălțime, dă skip!

Per total, je ne regrette rien, chiar mi-a plăcut și aș repeta experiența. Dacă ajungi și tu pe-aici, asigură-te că întrebi la recepție cât este nevoie să aștepți pentru datul în leagăn. Nu de alta, dar s-ar putea ca timpul de așteptare să nu se potrivească planurilor tale.

5. Micropia

Un alt muzeu ciudățel și foarte interesant. Micropia vrea să-ți spună că microbii sunt peste tot: lângă tine, pe tine, în tine. Yay, ce bine!

Deși nu sună foarte sexy la început, este un loc captivant, unde poți să vezi la microscop o mulțime de creaturici care de care mai interesante. La intrare, ți se oferă și un mic carnețel, în care să strângi ștampile cu forma fiecărui microb pe care l-ai „vizitat”.

Înainte să râzi și să zici că e o chestie pentru copii, trust me, am auzit mulți adulți spunând „unde e ștampila cu mucegai, că nu o găsesc?” sau „îmi mai lipsesc trei, nu plecăm până nu completez lista!” (ok, poate asta eram eu).

Biletele la Micropia costă 16€, dacă le cumperi direct de acolo, și 14€ dacă le iei online, de aici.

6. Plimbare cu barca pe canale

Plimbarea cu barca era undeva printre planuri, dar nu chiar în top. Totuși, s-a întâmplat să mergem foarte mult pe jos într-o zi caniculară, așa că am simțit nevoia de o pauză activă.

Ceea ce m-a mirat, inițial, a fost că majoritatea bărcilor erau acoperite. Deci, dacă nu prindeai loc la geam, nu prea aveai șanse să vezi nimic, ca să nu mai zic de făcut poze. În plus, prețurile în zona centrală ajungeau până la 20 și ceva de euro.

Canalele Amsterdamului

Până la urmă, am găsit varianta câștigătoare, pe care ți-o recomand și ție: Flagship. Au bărci micuțe, descoperite și deloc înghesuite, cum am văzut cu alte ocazii. Căpitanul și asistentul sunt super mișto, te fac să te simți confortabil și să intri in the mood.

O oră de plimbare costă 16€, iar tururile încep de la Anne Frank House. Inițial, am avut senzația că nu am primit foarte multe informații despre oraș, însă mi-am dat seama că ghizii au vorbit exact atât cât trebuie. Ne-au povestit niște chestii mai puțin cunoscute și chiar a fost fun.

7. Anne Frank House

Este unul dintre acele muzee cu o încărcătură emoțională puternică. Dacă ai citit Jurnalul Annei Frank, cu atât mai mult te vei putea teleporta în istorie și trăi mai intens totul. Dacă nu, ai la dispoziție un ghid audio gratuit, care te poartă prin fiecare cameră și îți oferă informații relevante.

Mulți spun că muzeul nu e „cine știe ce”, fiind vorba doar despre niște camere mai mult goale. Totuși, este vorba despre anexa ascunsă a clădirii în care Anne s-a ascuns de naziști în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, tot aici scriind faimosul jurnal. Biblioteca mobilă care ascundea intrarea în anexă încă există acolo.

Biletele nu se pot cumpăra decât online, prețul fiind de 10€. Trebuie să îți alegi o zi și un interval orar, deci planifică-ți bine lucrurile în ziua respectivă. Noi am fost seara, la ora 21, crezând că vom evita aglomerația, dar tot n-am scăpat de cozile imense.

Atracții turistice gratuite

8. Albert Cuyp Market

Orice foodie trebuie să treacă pe aici măcar o dată. Piața asta e un deliciu și are de toate: stroopwafels, burgeri, sandwichuri, smoothie-uri, fructe proaspete, bijuterii și haine.

Eu am ales niște pachețele de primăvară, pe care o doamnă vietnameză le pregătea cu pasiune. Nu vorbea aproape deloc în engleză, dar ne-am înțeles pentru niște loempias vegetariene. Dar intrăm mai mult în detalii în articolul despre mâncare. Vine în curând!

9. Cheese Museum

În Amsterdam sunt o mulțime de magazine cu brânzeturi. Cașcaval cu portocale, brânză maturată timp de ani întregi, brânză cu bere, cu pesto, cu cocos, cu usturoi și condimente, cu lavandă și lista poate continua. Chiar recomand să intri în câteva dintre ele (Cheese & more, de exemplu) și să guști, dacă ești consumator de lactate.

Muzeul brânzei se află chiar lângă Anne Frank House și intrarea e gratuită. Aici poți gusta peste 20 de sortimente de cașcaval, dar și brânzeturi premiate în diverse competiții. Cea mai veche brânză pe care o au a fost maturată 4 ani!

10. Berăria Brouwerij ‘t IJ

Am căutat-o pe net, pe maps, am fost acolo și tot a trebuit să verific cum se scrie corect. Este vorba despre o berărie super drăguță, care funcționează din 1985. Cu ocazia asta, poți vedea și cea mai mare moară de vânt din zonă, care a fost transformată într-o parte a berăriei.

Singura poză pe care am apucat să o fac la Brouwerij t IJ

Poți să rămâi la parter, să încerci una dintre sutele de beri, sau poți face un tur de berărie. Eu am ajuns prea târziu pentru acest tur, dar tot m-am bucurat de una dintre cele mai frumoase seri în Amsterdam.

Pentru cine nu a văzut povestea de pe Insta, aici am cunoscut un domn de 70 de ani care ne-a povestit despre aventurile lui în jurul lumii și despre libertate. A predat engleză în Egipt, Afghanistan și Libia, a mers pe bicicletă 20 km doar ca să bea o bere și este plecat 4-5 luni în fiecare an. Pentru interacțiuni de genul ăsta, aș călători la infinit.

11. Zona NDSM

Dacă te îndepărtezi puțin de centru și iei feribotul (care este gratuit, apropo), ajungi în NDSM Werf. Este o zonă industrială și mai puțin populată de turiști, dar care merită văzută.

Aici găsești tot felul de spații creative, instalații abstracte, graffiti peste tot și o plajă improvizată pe malul apei. Locul este perfect pentru o seară chill și, eventual, o ședință foto super șmecheră.

12. Vondelpark

Aici nu sunt foarte multe de spus. Dacă ai chef de o plimbare în parc sau de un picnic, Vondelpark este locul perfect. E imens (are aproape 50 de hectare), plin de verdeață și, dacă ești atent, ai să vezi și Peștele lui Picasso, o sculptură în piatră care este expusă undeva pe iarbă.

13. Bloemenmarkt

Piața de flori care nu vinde flori. Când am ajuns aici, mă așteptam să găsesc acele buchete imense cu lalele pe care le-am văzut în pozele de pe Insta, dar nu a fost cazul. Am rămas puțin dezamăgită, însă am găsit suveniruri drăguțe, la prețuri mult mai decente decât în centru.

Toate florile sunt fake 🙁

Ok, dacă nu-s flori, atunci ce? Păi, tot flori, dar din plastic sau lemn. Also, au și foarte mulți bulbi de flori, dacă te pasionează.

14. Ia la pas cartierele Jordaan și De Pijp

Știi deja că din tips-urile mele nu pot lipsi plimbările luuungi, fără hartă și fără planuri. Aceste două zone ale orașului sunt incredibil de frumoase, pline cu cafenele drăguțe, fațade superbe, iederă, curticele aranjate și biciclete de toate culorile.

15. Coffeeshops

Disclaimer: Nu încurajez sub nicio formă consumul de nimic. Fiecare este liber să ia propriile decizii. Unii privesc consumul de cannabis ca pe o experiență turistică de neratat în Olanda, iar alții nu sunt deloc de acord. Be free to have your own opinion and let others do that too! 🙂

Câteva sfaturi generale:

  • După cum probabil știi, consumul de marijuana este decriminalizat în Olanda. Asta înseamnă că poți fuma liniștit și complet legal.
  • Nu încurca noțiunile. Un „cafe” este o cafenea, iar un „coffeeshop” este locul unde se vinde și se fumează cannabis.
  • Ai voie să deții până la 5 grame de cannabis.
  • În general, în coffeeshop nu se fumează tutun. Fii atent la semnele din interior și respectă-le.

Recomandările mele:

Green House – Dacă vrei un loc aerisit, retras, cu staff super helpful, dispus să îți ofere toate informațiile de care ai nevoie.

Grey Area – Este un coffeeshop foarte mic, dar cu muzică super bună (mostly rap). Nu e neapărat de stat înăuntru, pentru că mereu este o coadă imensă, dar poți sta afară, în fața shopului.

Katsu – Mai puțin cunoscut decât celelalte, dar mai spațios și cu o terasă drăguță.

Rookies – Dacă vrei un space cake bun, găsești aici. Apropo, fii generos și împarte-l cu cineva. 🙂

Șiii cam asta a fost. Eu aș povesti până mâine, așa că dacă ai întrebări cu privire la Amsterdam, lasă-le în comentarii sau scrie-mi pe Facebook și Insta. Revin cu articole despre mâncare (pregătit pentru foodporn?) și buget super detaliat. See ya! 🙂

Write A Comment