Bună, eu sunt Irina și iubesc Italia, cu tot ce are ea de oferit. Locuri superbe, o limbă minunată și, nu în ultimul rând, gastronomia perfectă (fight me on that one). Ieri m-a luat o mare poftă de gelato clasic, cremos, cu gust intens de ciocolată, ca-n Roma.

Și cum era seară și n-aveam nicio gelaterie în apropiere, am zis wtf, hai că fac eu. Și cum îmi place să improvizez, am scos blenderul și am turnat în el ce mi-a venit în mână. Adică și niște tahini, pe care l-am găsit în frigider când căutam laptele de migdale.

Fără să exagerez, a ieșit ce trebuie și un pic mai mult. Poți să-i zici gelato vegan, înghețată vegană, nice cream cu ciocolată sau, pur și simplu, cea mai bună chestie pe care ai mâncat-o în ultima vreme. Ah, am menționat că n-are nici zahăr? Dap, n-are.

Ingrediente pentru două porții mici (sau una mare)

  • două banane medii
  • 4 linguri de cacao
  • 2 linguri de tahini
  • o linguriță de sirop de agave (sau orice alt îndulcitor)
  • un praf de sare
  • lapte vegetal, pentru reglarea consistenței
Gelato vegan pe care n-am apucat să-l pozez cum se cuvine

Cum se prepară înghețata vegană cu ciocolată și tahini

  1. Decojește cele două banane și taie-le în felii grosuțe. Pune-le într-un vas sau într-o pungă și bagă-le în congelator timp de 2-3 ore. Dacă vrei, poți congela bananele cu o zi înainte. În cazul ăsta, lasă-le la temperatura camerei 10-15 minute înainte să te apuci de treabă.
  2. Pune toate ingredientele în blender și mixează-le, mai puțin laptele vegetal. Da, atât de simplu. În cazul în care compoziția e prea groasă, adaugă câte puțin lapte și mixează din nou, până ajungi la o consistență bună.
  3. Pune înghețata într-un bol și adaugă toppinguri. Eu am încercat-o cu fulgi de migdale, cu fulgi de cocos și cu fulgi de cacao (cacao nibs). Cred că merge super bine și cu nuci prăjite un pic în tigaie.

Păi, da, cam atât. Aș mai menționa că toată treaba e gata în zece minute, mai ales dacă ai un blender puternic. Eu m-am descurcat mai mult decât decent cu al meu antic Nutribullet.

E o rețetă super versatilă. Mă gândesc ca data viitoare să scot tahini din ecuație și să adaug niște lapte gras de cocos, plus fulgi de cocos. Sau să scot cacao și să pun fulgi de cocos și vanilie. Sau poate niște fructe de pădure, de ce nu?

By the way, dacă n-ai tahini, îl poți înlocui cu niște unt de migdale sau de arahide. Ideea e să fie un ingredient cremos. Siropul de agave poate și el să fie înlocuit cu zahăr brun sau alt îndulcitor pe care îl folosești tu. Laptele de migdale, desigur, poate fi înlocuit cu lapte de cocos, de orez, de soia, de orice.

Ok, hai că mă opresc aici, până nu mă apuc iar de făcut înghețată. Ca de obicei, dacă încerci rețeta și te lauzi cu gelato-ul tău vegan pe Instagram, dă-mi și mie un tag @irinactn să văd cum a ieșit. Pups!

Write A Comment