Anul trecut, pe vremea asta, mă pregăteam să plec cu tata la Roma, de ziua lui. Deși, practic, „bifasem” Italia și trăiam cu impresia de been there, done that, am descoperit că mai erau o mulțime de lucruri de făcut, locuri de văzut, paste de mâncat și gelato de divinizat.

Zis și făcut. Am luat biletele de avion, am aterizat pe Ciampino, apoi am făcut o combinație între autobuzul 520 + metrou până la Re di Roma, unde am avut cazarea. Un entire place de pe Airbnb, la un minut distanță de metrou (literally), de care am fost mai mult decât mulțumită. So, dacă vrei să pleci vreodată spre Roma, dă-mi un mesaj și îți recomand cea mai tare cazare din oraș.

Deși am stat ceva timp pe gânduri întrebându-mă dacă merită, am luat și un Roma Pass pentru trei zile, care s-a dovedit a fi util, până la urmă. Am folosit foarte mult transportul în comun, deci eu zic că a meritat, plus că am avut și intrarea gratuită la primele două obiective turistice vizitate.

Și pentru că nu am stat locului nici cinci minute în astea câteva zile, iată 10 lucruri pe care le poți face și tu într-un city break la Roma!

1. Plimbă-te de la Piazza Navona la Campo de’ Fiori

Fără îndoială, zona mea preferată din oraș. De fapt, concurează serios cu Trastevere, dar ajungem și acolo.

Bucură-te de străduțele înguste, de magazinele și terasele cochete, de mirosuri, culori și arhitectură. Când ajungi la Campo de’ Fiori, intră în piață, unde găsești paste în toate formele și culorile și tot felul de condimente și mixuri pentru sosuri. E o atmosferă agitată și frumoasă, în același timp.

Piața de condimente de la Campo de’ Fiori

Dacă tot ești aici, oprește-te și la Forno Campo de’ Fiori, unde au o pizza pe cât de simplă, pe atât de bună. Blat, sos de roșii, mozzarella. Proaspată, fierbinte, de-abia scoasă din cuptor. Enjoy!

Pizza fresh de la Campo de’ Fiori

2. Petrece o zi în Trastevere

Trastevere e un cartier care m-a câștigat instant. E un labirint de străduțe, care mai de care mai fotogenice. Peste tot sunt plante, cafenele, trattorii, dar și câteva obiective turistice: Basilica di Santa Maria și piața cu același nume, Basilica di Santa Cecilia sau Villa Farnesina.

La pas prin Trastevere
Plante cât vezi cu ochii, Vespa și străduțe secrete

Sincer, recomand o zi de cutreierat străduțele fără nicio direcție anume. Neapărat fără hartă, neapărat cu aparatul foto la îndemână.

3. Vezi Colosseumul noaptea

Era deja dubios că am trecut de primele două puncte și n-am zis nimic de el, nu? L-am vizitat în interior și, sincer, m-a impresionat mult mai mult exteriorul. Deci nu aș trece asta pe to do list decât dacă aș avea o pasiune specială.

Colosseum, din interior

În schimb, aș pune neapărat pe listă să îl văd în timpul serii sau noaptea. E luminat drăguț și dă un feeling foarte mișto. Aici am avut un moment de contemplare, în care mi-am amintit cu câtă curiozitate și fascinație priveam Colosseumnul când eram mică, în toate cărțile, desenele și filmele. Și hei, ghici ce, acum stăteam chiar în fața lui, la apus, savurând agitația și bucuria unuia dintre cele mai frumoase începuturi de primăvară.

Colosseum seara

4. Mănâncă gelato like no one is watching

Știu că deja e un super clișeu și se înțelege de la sine că, dacă mergi în Italia, omg trebuie să mănânci gelato, dar nu puteam să nu menționez asta. Pentru că, efectiv, TREBUIE măcar să încerci (a se completa cu „…fiecare sortiment existent”).

The one and only gelato

Aș vorbi despre asta până mâine, dar am scris deja un articol de sine stătător. Despre gelato. Dap. Îl poți citi aici.

5. Relaxează-te în parcul Villa Borghese

Roma e foarte frumoasă, dar parcă, la un moment dat, am simțit nevoia să mă retrag din agitație. Am venit în parcul ăsta uriaș și foarte mișto, de unde am închiriat o bicicletă și m-am plimbat peste tot. Recomand!

Don’t drink and drive, kids!

Plimbându-mă prin parc și încercând să evit stolurile de porumbei (am fobie, heheh), am găsit și o chestie foarte interesantă: un ceas care funcționează pe bază de apă și care datează de prin 1800 și ceva. A fost adus în grădinile Villa Borghese în 1873 și eu zic că-i stă foarte bine aici.

Ceasul se vede într-un colț. Atât s-a putut. Îmi pare rău, atunci nu știam că o scriu un articol pe blog despre asta. Sau că o să am un blog.

Tot aici este și Galleria Borghese, despre care am auzit că e spectaculoasă. Mai mult nu pot spune pentru că, din păcate, n-am apucat să intru.

6. Fă cardio pe Treptele Spaniole

După o tură de parc, poți să te îndrepți către Piazza di Spagna, care e destul de aproape. Treptele Spaniole sunt tot aici, iar dacă vii dinspre parc, ești norocos, pentru că le vei coborî în loc să le urci. Sau, cine știe, poate ai chef de cardio, așa că plimbă-te prin zonă, pentru că ai ce vedea.

Treptele Spaniole, la urcare
Undeva între Treptele Spaniole și Villa Borghese

7. Mângâie pisici la Largo di Torre Argentina

Pisiiici! Scuze.

Roma este plină de ruine, printre care și rămășițele a patru temple, care acum sunt populate de o gașcă mare de pisici. Not even kidding. V-aș spune mai multe despre temple și despre ruine, însă trebuie să recunosc că nu ele sunt atracția principală, chiar dacă locul în sine e destul de impressive.

Cea mai prietenoasă (și somnoroasă) pisică
Restul ruinelor. Spot the cats!

8. Vizitează Vaticanul

Pentru Vatican am luat biletele online înainte să plec și m-am pupat singură de o mie de ori pentru asta. De reținut că am fost în martie, deci nu în super sezon, dar cozile erau imense și estimez că, dacă nu am fi avut biletele cumpărate (+ skip the line-ul cel de toate zilele), aș fi stat la coadă o eternitate.

Îți recomand să aloci cel puțin trei ore sau, mai bine, jumătate de zi pentru Vatican, pentru că sunt multe de făcut. Evident, nu trebuie să intri peste tot, dar majoritatea muzeelor merită văzute, măcar într-o tură rapidă.

Minunatul Vatican

Unul dintre cele mai puțin vizibile muzee, dar care mie mi-a plăcut mult, a fost Padiglione delle Carrozze, o expoziție de trăsuri și mașini folosite de papi de-a lungul anilor.

Padiglione delle Carrozze

Aș mai pune pe listă și camerele lui Raphael, muzeul egiptean și, bineînțeles, Capela Sixtină, care nu are nevoie de nicio altă prezentare.

Extra tip: Basilica San Pietro e uimitoare, deci nu o rata! Când ieși din Capela Sixtină, în loc să faci stânga, ia-o la dreapta, pe ușa pentru tururi ghidate. Astfel, ieși direct la Basilică, fără să fie nevoie să mai stai la cozi.

În fața Basilicii San Pietro

Extra extra tip: Dacă tot ai ajuns la Vatican, mai mergi un pic, până dai de Bonci Pizzarium. Primesc mulțumiri zilnic, între orele 9-18.

Bonci Pizzarium

9. Urcă în Castelul Sant’Angelo

Dacă mai ai energie după Vatican, îndreaptă-te spre Castelul Sant’Angelo și urcă până în vârf. E o clădire deosebită, construită în anul 135, sub domnia împăratului Hadrian. În vârf se află statuia Arhanghelului Mihail, și tot din vârf ai o priveliște mișto spre Ponte Sant’Angelo și Ponte Vittorio Emanuele II.

Priveliște din Castelul Sant’Angelo
View de pe partea cealaltă a castelului
În fața castelului

10. Fă-ți o poză  cu Fontana di Trevi (dacă ai loc)

Nu știu de ce am lăsat-o pe locul 10. De fapt, acesta nu e un clasament, ci doar o listă, so yeah. Pe lângă faptul că fântâna în sine e breathtaking, mi-a plăcut mult simbolistica celor doi căluți de mare.

Personajul principal al fântânii este Neptun, într-o scoică trasă de doi căluți de mare: unul agitat și unul calm. Se spune că ei ar reprezenta caracterul fluctuant al mării.

Anyway, dacă mergi (și chiar ar trebui), încearcă să ajungi acolo cât mai devreme, pentru că după prânz nu mai ai loc să arunci nici bănuțul în apă, conform legendei.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi când NU e aglomerată

Am ajuns la 10? Se pare că da. Evident că mai sunt multe alte chestii de văzut, dar eu zic că astea merită din plin și chiar le poți integra în program lejer, în câteva zile.

Îți doresc adidași confortabili și mult soare! 🙂

Write A Comment