Nu știu despre alții care au fost prin Roma, dar eu am mâncat gelato în fiecare zi și nici măcar nu-mi pare rău. Mai aveam puțin și le propuneam să-mi facă un abonament, la cât de des treceam pe la gelateria mea preferată (pe care o vei afla un pic mai jos, uuu, cât suspans!).

Sigur te-ai întrebat măcar o dată care e diferența dintre gelato și înghețată. Ei bine, unii zic că, pur și simplu, „gelato” e cuvântul italienesc pentru înghețată and that’s it. Alții spun că proporția ingredientelor și textura fac diferența.

Mai exact, gelato este mai densă, pentru că ingredientele sunt amestecate mai lent, iar aerul care pătrunde în amestec este mai puțin. Also, gelato are și o aromă mai intensă, pentru că are în compoziție mai puțină grăsime decât înghețata basic și de-asta se simte mai mult gustul ingredientului principal. Now you know.

Iată care sunt cele mai bune 3 gelaterii din Roma!

1. Giolitti

Unde? Via Uffici del Vicario, 40.

Despre Giolitti probabil că ai mai auzit și probabil te gândești că e celebru, turistic și prea aglomerat, but trust me, au cel mai bun gelato de pe planetă (și poate chiar la nivel intergalactic). Cred că am mers aici trei zile din patru; a fost detașat gelateria mea favorită.

Am încercat gelato cu Baileys, portocale, ciocolată neagră, ciocolată albă, mure și Nutella (sortimentul se numea gnutella). De departe, cele mai bune sunt această gnutella făcută de zei și ciocolata albă divină. Vedeți picătura aceea care se scurge încet? That’s foodporn right there.

Gelato de la Giolitti

Gelateria în sine este super pretty și există încă din 1900. Arată foarte fancy și, pe lângă gelato, servește și prăjituri. Nu le-am încercat, dar arătau într-un mare fel.

Despre aglomerație n-am ce să zic, într-adevăr, e full tot timpul, dar promit că merită!

2. Palazzo del Freddo Giovani Fassi

Unde? Via Principe Eugenio, 65.

Palazzo del Freddo este o altă gelaterie veche, datând din 1880. Pe lângă aromele minunate, circulă un zvon cum că frișca lor făcută în casă este ceva de vis. Confirm, este perfectă!

Eu aș zice să nu pleci de-aici fără două cupe cu sorbet de ciocolată și zabaione, peste care să pui și faimoasa frișcă. Au și multe alte sortimente, de la fructe până la arome atipice, deci ai de unde alege. Câteva dintre ele sunt și vegane; poți să îți alcătuiești lejer un con cu minimum 3-4 sortimente fără lapte.

Gelato cu sorbet de ciocolată neagră și zabaione, cu frișcă homemade deasupra

3. Blue Ice Gelato

Unde? Piazza di Santa Maria in Trastevere, 4.

Dacă nu te-ai săturat de gelato până acum (heh, please!), mergi și la Blue Ice. Este ceva mai diferită față de celelalte, în sensul că are mai multe arome ciocolatoase și (cred eu) nu la fel de naturale, cu mai mult zahăr etc. Dar hei, două cupe de gelato nu au omorât pe nimeni, sooo…

Kinder Bueno și choco-arancia

Oprește-te aici pentru Kinder surprise și choco-arancia – ciocolată cu portocale, cele mai bune arome ever. Mai ai și gelato cu biscuiți, frișcă, brownie, Oreo, caramel, nocciola și alte nebunii.

There you go, sper că ți-am făcut poftă suficient cât să cauți bilete de avion spre Roma și să te oprești direct într-una dintre cele trei gelaterii divine. Sau în toate, why not?

Dacă vrei să faci și altceva în afară de turul gelateriilor, am scris și un articol despre activități și obiective turistice în Roma. Have fun!

Write A Comment