Așa cum vă spuneam în primul articol despre Bari, unde am vorbit despre buget și itinerar, cred că asta a fost singura vacanță din ultimii ani în care nu am avut o listă cu obiective turistice de bifat. Bine, am avut o listuță cu orașe și câteva locuri esențiale, însă nici vorbă de muzee, monumente, atracții sau restaurante.

Dacă mi-ar fi spus cineva că urmează să plec așa, aiurea, fără direcție, i-aș fi spus că e o vacanță oarecum irosită. Cum adică să nu mă organizez eu până la ultimul minut și să nu văd tot ce se poate vedea? Ei bine, țin să vă spun că a fost una dintre cele mai reușite plecări ever, în care am descoperit cele mai multe locuri frumoase la care, sincer, nu mă așteptam.

Chiar mă gândeam că o să vreau să scriu pe blog și să fac un mic ghid turistic pentru zona asta a Italiei și n-o să am ce să scriu. Well, am adunat zeci de amintiri, povești și ponturi, așa că hai să trecem la subiect.

Polignano a Mare: O poveste cu multe valuri pe care încă le aud când închid ochii

În Polignano a Mare am ajuns pe la 11, după un drum de jumătate de ora cu trenul, venind din Bari. De la gară până la malul mării am mai făcut încă vreo douăzeci de minute, cu tot cu opriri pentru poze și o pauză de limonadă.

Cel mai bun mod de a descoperi aerul local

Dacă deja mă citești de câteva articole încoace, probabil că ai sezizat pasiunea mea pentru plimbat pe jos ore în șir, prin locuri mai retrase, nu neapărat turistice. Ei bine, asta am făcut și aici.

Priveliștea de lângă mare
Străduțele din Polignano a Mare

Vă recomand, ca de fiecare dată, să luați la pas toate străduțele lăturalnice, căci acolo se ascunde toată esența locului. Rufele atârnate pe sârmă la uscat, din care încă mai picură apa. Voci înfundate venite din case, de la italienii care își iau prânzul în familie. Doar câteva persoane care ies din casă, își iau scuterul și pleacă.

Polignano a Mare

Privește marea de la balcon

În Polignano a Mare sunt multe „balcoane” în stâncă, de unde poți admira Marea Adriatică în toată splendoarea ei. Îți spun asta pentru că, de obicei, toți turiștii se înghesuie în viewpoint-urile principale, în timp ce aceste balconașe sunt pustii și gata de poze.

Eu având un moment cu marea în Polignano

Statuia lui Domenico Modugno e doar un punct de reper pentru ceva mai mișto

În cam toate articolele despre Polignano a Mare pe care le-am citit înainte să plec am văzut trecut pe listă, ca obiectiv turistic, monumentul dedicat lui Domenico Modugno. Cine este el? Voooolaaare, ooo, cantaaaare, ooo ooo! Now you know.

Într-adevăr, statuia e drăguță, dar dacă vei coborî scările din dreptul ei, vei ajunge în cel mai frumos loc de pe Pământ. Nici nu este nevoie să îl scriu în vreun fel. Îți spun doar că vei simți vaporii sărați pe față, briza încurcându-ți părul și un sunet de parcă ți-ai fi pus la ureche 500 de cochilii de scoică.

20 de minute petrecute aici sunt pură terapie

Rezervă-ți cel puțin o oră pentru Lama Monachile / Cala Porto

Probabil cel mai fotografiat loc din Polignano a Mare, plaja Lama Monachile se află în cel mai bun loc posibil: între niște stânci imense de care te simți îmbrățișat când te afli chiar pe malul apei.

Dacă ai noroc (și mergi în Polignano a Mare în extrasezon, ca mine), vei găsi toată plaja goală sau populată de câțiva localnici care au ieșit să își plimbe câinele.

Plaja Lama Monachile văzută de sus
Valurile perfecte, sparte pe stânca perfectă
Cala Porto din Polignano a Mare

Aș vrea să vă povestesc mai multe despre Polignano a Mare, dar simt că orice cuvânt în plus e doar zgomot pe lângă frumusețea asta de loc. Tocmai de asta am să închei acum și o să-ți mai zic doar că trebuie neapărat să ajungi aici, măcar pentru o zi.

Photo credits: Pogo Photography

2 Comments

    • Veggie Trips Reply

      Multumesc muuuult, mult! <3 Ma bucur ca ti-a placut!

Write A Comment