Nu știu exact de ce, dar din toate articolele și review-urile pe care le-am citit despre Bari am tras concluzia că este doar o gară spre orașe mai frumoase.

Când am început să planific vacanța în Puglia, recunosc că eram entuziasmată, în principal, de Alberobello și de Polignano a Mare. Priveam Bari ca pe un oraș de legătură, un punct bun de plecare spre alte locuri și cam atât. Am greșit.

Săptămâna trecută am scris un ghid de călătorie pentru Bari și împrejurimi, în care am inclus toate detaliile organizatorice necesare: buget, itinerar, transport. Acum o să trec la partea mai fun și o să vă povestesc un pic de ce e Bari un loc minunat.

O să vă povestesc și din Polignano a Mare și Alberobello, dar un piiic mai târziu. But you know, stay tuned.

10 experiențe simple, dar minunate care te vor face să te îndrăgostești de Bari

1. Mic dejun la Conchiglia și Colibrio

O să țin minte mult timp de acum încolo diminețile cu miros de espresso și croissant (cornetto, ca să fiu din zonă). Italienii pun ceva magic în produsele lor de patiserie. Nu vreau să știu ce e, dar tot ce pot să zic este că mori, te topești, îți revii și te topești din nou când muști din acele cornuri cu gem, ciocolată sau crema pasticcera (un fel de custard).

Mic dejun în Bari: cornetti, espresso, cappuccino și panini

Cele mai bune cornetti mâncate în viața mea au fost la Colibrio. Întâmplarea face ca produsele lor să fie și fără gluten, deci dacă deja îți părea rău că nu poți să încerci un croissant, poți zâmbi acum.

Multe minunății pentru prima masă a zilei găsești și la Conchiglia, o cafenea foarte simpatică, deschisă mai tot timpul. Deci, dacă vrei să iei micul dejun ca noi, la 7 dimineața, într-o duminică, this is the place. Also, aici găsești un espresso dumnezeiesc, exact așa cum trebuie.

2. Explorează străduțele și simte vibe-ul local

Probabil că asta a fost cea mai fascinantă experiență trăită în Bari. De-abia ajunși în oraș cu câteva ore în urmă, am decis să ne petrecem ziua plimbându-ne fără o direcție anume. Poate ajungem până-n port, poate prin centrul vechi…

Am ajuns pe niște străduțe foarte înguste, într-o zonă lipsită de orice fel de aer turistic. Fără restaurante, fără cafenele; doar casele localnicilor, cu ușile deschise, acoperite doar de câte o perdea colorată.

Unii pun rufele la uscat direct în fața ușii, alții stau de vorbă la un pahar de vin, iar preferații mei (heheheh) gătesc, mirosul de usturoi și paste simțindu-se până în stradă. E o experiență foarte mișto să te plimbi, să vezi și să simți toate lucrurile astea la un loc.

3. Bea un espresso în gară

Așa cum localnicii din Berlin merg cu berea-n mână pe stradă oriunde s-ar duce, așa o ard italienii cu sfântul și mult prea puternicul espresso. Știu, toate astea par niște clișee, însă doar până chiar le observi la fața locului.

Noi ne-am făcut un mic ritual din a ne bea cafeaua la o cafenea micuță din gară. Chiar făceam mișto de noi, că aveam tendința de a ne așeza la masă, în timp ce italienii dădeau instant un shot de cofeină și plecau mai departe.

Anyway, e drăguț să stai și să observii agitația gării, localnicii relaxați, turiștii dezorientați (ce să le fac, dacă n-au citit articolul la timp?) și trenurile care vin și pleacă.

4. Un prânz divin la Bari Napoli

Cele mai bune paste pe care le-am mâncat în Bari și împrejurimi. Nu poți da greș cu o porție de spaghete cu pesto genovese, dar nici cu niște cacio e pepe nu mi-e rușine. Ambele porții au fost perfecte, fierbinți și aromate.

Dacă ești mai mofturos (ca mine), la Bari Napoli ai două pagini de meniu cu feluri de paste și încă două pagini cu sortimente de pizza, dintre care foarte multe preparate sunt vegetariane și chiar vegane.

După ce (sau dacă) reușești să termini pastele, completează totul cu o baba însiropată (asta sună foarte rău, știu), plus un vin bun. Pe noi, toată combinația ne-a costat 30 euro.

5. Vezi cum se fac pastele orecchiette

În Bari există două-trei străzi micuțe unde se produce toată magia. Localnicii fac pastele astea de la zero și le modelează la o viteză amețitoare, cam cum tastez eu acum când îmi aduc aminte ce mișto a fost experiența.

De obicei, femeile stau în fața porții sau în bucătărie, cu ușile deschise, fiind destul de prietenoase și deschise cu turiștii. Noi am fost invitați în casă, unde am vorbit puțin cu trei generații de femei care dădeau formă pastelor. Bunica era cea mai tăcută și meticuloasă, mama cea mai dezinvoltă și vorbăreață, iar pe chipul fiicei se citea plictiseala și o oarecare iritare. Probabil avea altceva de făcut, în afară de rulat paste. We’ll never know.

Orice ar fi, trebuie neapărat să treci pe aici și poate chiar să cumperi câteva orecchiette pentru acasă, direct de la sursă. Noi am luat juma’ de kilogram și am dat cam 3 euro pe ele.

6. Mănâncă un burger roz și vegan la Flower Burger

În timp ce căutam un restaurant pentru prânz, ne-a ieșit în cale acest burger place vegan și colorat, pe nume Flower Burger. Nici măcar nu speram să găsesc veggie burgers în Bari, dar iată, din nou, cât de mișto este acest oraș.

Cheesy Cecio cu chiflă roz

Ai la dispoziție șase tipuri de burgeri, cu chiftele făcute din năut, tofu afumat, fasole sau soia. Prețurile variază între 6 și 8,5 euro. Un detaliu poate ușor copilăresc, dar care pe mine m-a bucurat foarte tare, a fost că am putut să aleg culoarea chiflei: galbenă, roz sau neagră.

Au și o reducere de 10% de Meatless Monday, just so you know.

7. Fă o plimbare pe malul mării, până în port

Deși în Bari nu există nicio plajă în adevăratul sens al cuvântului, portul are un farmec aparte. Noi ne-am plimbat de-a lungul falezei seara și am prins și un foc de artificii, care a completat perfect prima seară în Bari.

Faleza din Bari

Poți să ieși la plimbare și în timpul zilei. Sunetul apei, soarele blând și o bere rece băută pe mal sunt terapie curată. Apropo de berea rece, El Chiringuito este locul perfect pentru asta. Este o terasă poziționată chiar în port, lângă bărcuțe, au muzică drăguță și atmosfera e foarte chill.

8. Petrece o seară în Opus Pistorum

Opus Pistorum este locul care pune „bar” în Bari. Face parte din seria localurilor ciudate pe care le-am descoperit din greșeală. E de-ajuns să faci doi pași înăuntru pentru a-ți da seama despre ce vorbesc.

Aș vrea să descriu coerent felul în care arată barul, dar nu prea am cum. Cărți, sticle vechi de gin, decorațiuni kitschoase puse lângă candelabre gotice, colivii, beculețe de Crăciun și statuete vechi din piatră. Dacă ai fost în Szimpla Kert din Budapesta, îți poți face o idee.

Opus Pistorum – cel mai tare bar din Bari

Nu cumva să pleci de aici fără o porție de desert clasic napoletan. Se numește baba și e o gogoșică asemănătoare cu blatul de savarină, doar că un pic mai densă și mai însiropată. În Opus Pistorum găsești baba îmbibată în limoncello, servită cu mentă. E ge-ni-a-lă!

9. Gustă focaccia perfectă la Santa Rita

Știi acea focaccia plată, uscăcioasă, ca un blat trist de pizza, pe care o primești în cam toate restaurantele de la noi? N-are nicio treabă cu ce ar trebui să fie.

Adevărata focaccia italienească este, de fapt, un blat pufos, uns cu ulei de măsline și acoperit cu roșii parfumate, măsline și busuioc. Am gustat-o în mai multe locuri, dar cu Panificio Santa Rita nu se pune nimeni, niciodată.

Noi am fost aici pe seară și am găsit o coadă măricică, la care se aflau mai mult italieni. Mulți dintre ei își cumpărau și pâine, dar cam nimeni nu pleca fără focaccia fierbinte, de-abia scoasă din cuptor. De bună ce-a fost, nici măcar n-am apucat să-i fac poze. Va trebui să mă crezi pe cuvânt sau să dai o fugă până acolo, să te convingi. Merită, promit!

10. Nu face absolut nimic!

Poate cea mai bună recomandare. Dacă ajungi în Bari, chiar ar fi bine să te relaxezi complet, căci este locul ideal pentru a face asta. Plimbă-te aiurea pe străzi, mănâncă o pizza, dormi la prânz, you know, activități normale.

Vreau să închei prin a spune că Bari nu este nicicum doar un oraș de legătură și, chiar dacă te duci să vizitezi locurile din zonă, recomand să îți rezervi și o zi pentru Bari. N-o să-ți pară rău.

Write A Comment