Când întrebi pe vreun grup de călătorii „de câte zile am nevoie în x loc?”, răspunsul va fi mereu de forma „oho, un an, altfel n-ai timp să explorezi!”. Asta am găsit și eu, când făceam research pentru Islanda. Mai toată lumea te încurajează să stai cât mai mult și, pe bună dreptate, ai putea să stai și un an, că tot ai mai avea chestii de văzut și de făcut.

Dar raportându-ne la viața reală și la un context firesc, dacă poți să-ți iei o săptămână de vacanță în Islanda, do it. Este intervalul perfect în care să descoperi câte puțin din toate.

Noi am avut fix șapte zile pline, fără să iau în calcul zilele cu ajunsul și plecatul – frecuș logistic, așa e când ai escale și transferuri, de luat și lăsat campervanul, bla bla.

Așa cum ziceam și în primul episod cu Islanda (citește-l aici, sunt multe info utile), e greu de spus „fă traseul ăsta, că îți ia atâtea zile”. Depinde foarte mult de stilul de a călători al fiecăruia. Unii citesc fiecare plăcuță cu informații, alții aruncă o privire rapidă, fac o poză și pleacă mai departe. E dificil de estimat. Dar o să vă spun cum am făcut noi.

Golden Circle vs. Ring Road

Când te apuci de research pentru vacanța în Islanda, observi imediat două mari rute.

Golden Circle

Golden Circle se referă la un circuit scurt, ce poate fi făcut într-o singură zi. Are vreo 230 de kilometri și cuprinde următoarele atracții principale: Parcul Național Thingvellir, locul unde se întâlnesc plăcile tectonice, o zonă cu geysirs și Strokkur, geysirul care încă erupe odată la câteva minute și Cascada Gulfoss.

Dacă ai două-trei zile la dispoziție, poți să mai conduci un pic în afara Golden Circle, pentru a cuprinde și Cascadele Seljalandsfoss și Skogafoss. Poți dormi în campingul de la Skogafoss, apoi te poți întoarce spre Reykjavik, cu oprire la Blue Lagoon.

Reykjavik, deși este capitala Islandei, nu îți va lua mai mult de o zi, dacă vrei să explorezi străduțele colorate, catedrala Hallgrímskirkja și, eventual, un muzeu la alegere – noi am fost la Perlan. Sigur, dacă vrei să intri în profunzime, sunt multe muzee de văzut, însă părerea mea e că, dacă ai puțin timp, merită să-l petreci cât mai mult în natura islandeză. De fapt, chiar o să scriu un articol separat despre Reykjavik.

Ring Road

Ring Road este numele purtat de drumul care înconjoară toată Islanda, pe contur. Acesta este marcat cu cifra 1, este semnalizat foarte bine, asfaltat, toate cele. Noi am vrut să facem turul complet al insulei pe acest drum. Am pornit din Reykjavik spre sud, apoi spre est.

Ne-am oprit în nord-est, în Seydisfjordur, pentru că alertele de vreme rea ne-au făcut să ne întoarcem pe același drum. Nu din frică, ci din responsabilitate – absolut toată lumea ne-a spus să nu ne jucăm cu natura islandeză, căci ea devine foarte periculoasă. Cu alte cuvinte, dacă alerta spune să eviți deplasările, evită-le.

Noi am avut parte de cod galben, portocaliu și roșu, cu alerte de vijelii, rafale de vânt de 150 km/h, furtuni de zăpadă, gheață pe drumuri… and what not. După ce am plecat din zona galbenă, ea s-a transformat în roșie, ca idee.

Cum să te organizezi eficient în vacanța în Islanda

Cel mai bun sfat pe care pot să-l dau este să începi cu Golden Circle și Blue Lagoon/Sky Lagoon, cele două cascade menționate mai sus, apoi să te orientezi la fața locului în funcție de ritmul pe care îl ai. Poate te-ai mișcat repede și ai timp să conduci și până în Vik, să vezi plaja cu nisip negru sau măcar Dyrholaey Viewpoint. Sau cine știe, poate ai fost supersonic și te duci chiar până la Glacier Lagoon și Diamond Beach. Asigură-te, totuși, că pui la socoteală și timpul pentru întoarcerea în Reykjavik sau direct la aeroport.

Ca idee, sunt cea mai organizată persoană pe care o cunosc, îmi place să știu dinainte care e traseul, pe zile. Dar în Islanda a trebuit să renunț un pic la control (greu, da) și să mă împac cu faptul că vremea dictează totul și, în plus, n-am de unde să știu cât o să vreau să stau la x cascadă, ca să estimez cât de departe pot ajunge după.

Acestea fiind spuse, recomand puțină spontaneitate la fața locului. Te vei adapta foarte ok, you will see.

10 locuri și experiențe de neratat (dacă mă întrebi pe mine)

1. Aurora Boreală

Așa cum ziceam și în primul articol, am ales să plecăm în Islanda în octombrie special ca să prindem sezonul Aurorei, dar cât încă nu e extrem de frig. Teoretic, ea se poate vedea începând cu jumătatea lui septembrie și până în februarie-martie. E imprevizibilă AF și cred că ține un pic și de noroc dacă o vezi sau nu. Poate de-asta au fost și atât de speciale și emoționante momentele.

Aurora Boreală văzută din campingul de lângă Hofn

Nu o să uit niciodată cum am ieșit alergând din campervan, jumătate în pijamale, lăsând baltă orezul pe care îl găteam pentru cină, la trei secunde după ce am văzut o dâră imensă și verde pe cer, dintr-o parte în alta. A doua oară ieșisem din camper să mergem la baie și să mai stăm pe-afară, aveam o cutie de suc într-o mână și am început să alergăm spre stradă, de unde se vedea mai bine.

N-am simțit genul ăla de bucurie niciodată și a fost cel mai magic moment din viața mea. Sau unul dintre ele, că mi-au mai venit în minte câteva. Oricum.

Noi am folosit aplicația Hello Aurora și site-ul acesta oficial ca să o „vânăm”. Am reușit să o vedem de două ori, o dată în campingul din Hofn și o dată în campingul de lângă Reykjavik. De ambele dăți șansele erau destul de mici, așa că sfatul meu e să stați oricum cu ochii pe cer, dacă e măcar parțial senin.

2. Peșterile de gheață și ghețarul

O altă experiență pe care aș pune-o aproape la egalitate cu Aurora a fost peștera de gheață în care am intrat. Partea de ghețar în care se află peștera se numește Breidamerkurjokull, o extremitate a ghețarului principal Vatnajokull.

Ca să ajungi la o peșteră de gheață ai nevoie de un ghid, căci un campervan sau o mașină normală nu s-ar descurca pe drumurile dificile – și nu vorbesc doar despre peștera asta, ci în general. Noi ne-am băgat spontan într-un tur ghidat care a plecat de la Glacier Lagoon, dar recomand să vă rezervați experiența în avans, să fiți siguri că prindeți locuri. Sunt o mulțime de companii de la care puteți cumpăra bilete: Troll.is, Advertures.is, mai multe aici. Noi am mers cu Ice Explorers.

Există două feluri de experiențe: unii ghizi te duc doar în peștera de gheață, alte tururi includ și o drumeție pe ghețar. Noi am nimerit la a doua variantă și zic „nimerit” pentru că eu, cel puțin, nu știam ce mă așteaptă. Am crezut că doar ne plimbăm un pic pe gheață. În realitate, ne-am încălțat cu niște colțari, ne-am echipat cu ham și cască, apoi am făcut un hike serios pe ghețar, care a durat vreo două ore.

Trebuie să știți că e destul de obositor dacă n-aveți condiție fizică sau n-aveți neapărat chef de sport în ziua aia. Totuși, vezi crevase imense, bei apă direct din ghețar, vezi cenușa neagră vulcanică și gheața aia perfect cristalină, pe care dacă o ții în soare, se vede curcubeul prin ea. E ceva amazing. Chiar dacă m-am plâns că mi-e cald/frig și am obosit, no regrets.

3. Cascadele

Islanda e pliiină de cascade. Chiar dacă n-ai planifica să vezi vreuna, tot ai da de ea. Totuși, cele mai spectaculoase din partea de sud a insulei, pe care am apucat și eu să le văd, sunt Gulfoss (cea de pe Golden Circle), Seljalandsfoss (cea în spatele căreia poți merge) și Skogafoss (preferata mea; poți urca pe deal să o vezi de sus, recomand).

Nu știu să descriu în cuvinte cât de frumoase sunt și ce feeling îți dau când ești la baza lor și privești în sus. Sau când ești sus și te uiți în jos, în cazul Skogafoss.

4. Geysir

Nu pot să spun că aveam pe bucket list să văd un geysir neapărat, dar acum știu că ar fi trebuit. OMG, cât de spectaculos! Strokkur, geyserul principal din zona respectivă, erupe cam o dată la 10 minute, cam 15-20 de metri. Noi am stat să asistăm de vreo 3-4 ori, că era mult prea tare. Recomand 100%.

5. Plajele cu nisip negru

Alte priveliști ireal de frumoase au fost plajele negre. Cea mai cunoscută este Reynisfjara, de lângă Vik. De aici se văd siluetele stâncilor din ocean, care arată super bine în poze, și te poți apropia și de coloanele de bazalt.

Continuarea acestei plaje e accesibilă și direct din orașul Vik (pe hartă apare ca Black Sand Beach Vik) – aici sunt mult mai puțini turiști și te poți bucura în voie de sunetul valurilor și de plaja neagră aproape goală.

6. Skool Beans Cafe

Dacă ajungeți în Vik, chiar lângă camping veți vedea un autobuz tipic islandez și două măsuțe galbene. Nu sunt părăsite acolo, ci ascund o cafenea super mișto, făcută de niște oameni mega pasionați. Au o cafea delicioasă, ciocolată caldă cum n-am băut vreodată și tot felul de alte chestii yummy. Au și un pisoi fițos, un șemineu și suveniruri handmade cu ingrediente locale. Recomand.

7. Glacier Lagoon și Diamond Beach

Locul acesta mi-a dat mixed feelings, pentru că pe cât e de frumos, pe atât e de trist că există. Practic, laguna de ghețari, care nu exista în urmă cu vreo 20 de ani, adună bucățile de gheață desprinse din ghețarul mare, din cauza încălzirii globale.

Apoi, din lagună, bucățile de gheață alunecă ușor spre ocean. Chiar vis-a-vis de Glacier Lagoon se află Diamond Beach, plaja cu nisip negru pe care poposesc ghețarii, apoi sunt luați de valuri. E un contrast vizual magic, iar energia acestui loc te face să plângi. For all the reasons.

Extra tip: Încercați să prindeți apusul aici. Dacă vreți să adăugați și mai multă magie peste magie.

8. Repetă cu mine: Canionul Fjadrargljufur

Dap, este locul în care și-a filmat Justin Bieber un clip acum câțiva ani și toată lumea i-a sărit în cap că s-a rostogolit pe un mușchi super fragil și protejat, căruia îi ia câteva sute de ani să se regenereze. Anyway.

Acest canion superb e scos din basme, efectiv. Sunt trei puncte de belvedere, iar eu super recomand să mergi până la cel mai îndepărtat. Nu e mult de mers, dar view-ul de acolo e cel mai breathtaking.

9. Seydisfjordur

Dacă aveți timp să mergeți spre nord-est, clar trebuie să faceți o vizită orășelului colorat Seydisfjordur, măcar pentru străduța-curcubeu, care se termină în dreptul unei bisericuțe islandeze la fel de colorate. Tot pe aceeași stradă este și un magazin cu produse locale din lână și altele, pentru suveniruri sau măcar așa, de admirat cât te încălzești un pic.

Extra tip: Beți o cafeluță la Nordic Restaurant (la parterul Hotelului Aldan). Designul interior e on point, iar vibe-ul pe cinste.

10. Piscinele geotermale, cu cold plunges. Vok Baths și Sky Lagoon

Eu sunt mare fană bălăceală, fie că e vorba de mare, piscină, you name it. Iar ideea de a sta în apă fierbinte când afară e foarte frig mi s-a părut super bună. Poți face asta în multe locuri în Islanda, cel mai faimos dintre ele fiind Blue Lagoon, cel cu apa aia de un turcoaz absolut excelent.

Totuși, noi n-am fost acolo. Un bilet costa în jur de 100 EUR, iar aglomerația tipică locurilor extra-turistice ne-a cam făcut să spunem pas. Am ales alte două locuri.

Vok Baths sunt situate mai la nord, lângă Egilsstadir. Au trei piscine, din ce în ce mai fierbinți. Din două poți intra direct într-un lac. Limpede, perfect, superb, FOARTE RECE. E o experiență, totuși, mie mi-a plăcut maxim și aș repeta-o oricând. Am și răcit după, dar aia e.

Sky Lagoon e chiar lângă Reykjavik. E un loc deschis recent, pe același principiu: apă fierbinte, frig afară, o piscină specială pentru cold plunge. Ai priveliște direct la ocean, o cascadă, infinity pool, pietre și stânci cât vezi cu ochii.

Ambele locuri au fost foarte luxury așa, o ocazie super bună de relax și de un duș regesc după ce ai tot stat în frig și prin campinguri. Apropo…

Top campinguri din Islanda, dacă dormi în campervan

1. Skaftafell

De departe, cel mai mișto. Situat la poalele ghețarului, cu băi super curate și moderne, amenajate mișto, apă fierbinte și la duș, și la toate chiuvetele. De aici plecau și tururi ghidate pe ghețar, deci bonus points pentru asta, că poți eficientiza timpul la maximum.

Singurul minus: Nu au zonă comună pentru gătit/mâncat/socializat.

2. Vik

Campingul din Vik a fost și el super, cu băi super curate, situat super bine, cu view super frumos, plus o zonă închisă pentru gătit și luat masa.

Minus: dușurile sunt comune (adică faci duș cu încă 5 persoane în aceeași cameră, fără niciun despărțitor) și costă separat (300 ISK = 5 minute). Totuși, nu mereu e camera de dușuri plină. Eu am făcut duș singură, ca o regină. :))

3. Egilsstadir

Un camping foarte vibey, cu bucătărie și mese, zonă de laundry, băi curate, suficiente dușuri. Am gătit cu niște turiști de prin Malaysia cărora le-am donat cartofii noștri perfect tăiați pe care n-am reușit să-i prăjim pentru că plita era oribilă și nu se încingea suficient.

4. Reykjavik

Un camping foarte mare, cu o zonă interioară super drăguță, pentru gătit, mâncat și stat chill. Băile sunt ok, pentru sutele de oameni care le folosesc zilnic. Nu cele mai curate, dar ok.

5. Hofn

Un camping decent, cu o zonă interioară micuță, băi curățele, dar dușuri nașpa. N-am stat foarte mult pe-aici, dar ne-am descurcat. Decent.

6. Skogafoss

E primul camping în care am stat, dar e mult spus camping. Are doar niște băi micuțe și un duș, nu foarte îngrijite. Meh. Totuși, un punct în plus pentru locație, ai cascada Skogafoss fix în spate, ce mai vrei? :))

Concluzii

Eu aș putea să mai scriu încă cinșpe articole despre Islanda, mă oftic puțin că n-am filmat un vlog, dar sincer am preferat să fiu în moment și să mă bucur că sunt acolo. Totuși, dacă vreți ceva mai vizual, am pe Instagram în highlights o mulțime de stories mișto, și foto, și video. Iar dacă sunteți curioși de costurile unei vacanțe în Islanda, am scris un articol cu bugetul super detaliat.

Chiar dacă am spus că acesta este episodul 3/3, voi scrie și un articol separat despre Reykjavik, deci stay tuned. Pups!

Write A Comment