Am strâns atât de multe amintiri frumoase din călătoria asta încât nici nu știu ce să povestesc mai întâi. M-am plimbat timp de patru zile prin Bari, Polignano a Mare și Alberobello, locuri pe care le super recomand oricui își dorește o vacanță mai altfel, plină de peisaje superbe și relaxare. Fără listă cu obiective turistice de bifat, fără Google Maps și mai ales fără stres.
V-am întrebat pe Instagram cu ce vreți să încep și mulți dintre voi au votat pentru partea organizatorică: bilete de avion și de tren, prețuri, itinerar și alte detalii din sfera asta. Așa că voi face un mic ghid și va urma și un articol cu mai multe povești, poze și aromă de pizza. Stay tuned.
1. Transport
Voi începe prin a spune că Bari este foarte bine conectat. E super simplu să te orientezi în spațiu și să ajungi oriunde dorești. Suma totală pe care am cheltuit-o pe bilete de avion, tren și autobuz a fost de aproximativ 110 euro. Dar hai să intrăm în detalii.
Biletele de avion spre Bari
Pe biletele de avion dus-întors am dat 90 euro, cu tot cu alegerea locurilor, asigurare de călătorie și Priority Boarding. Fără acestea, suma ar fi fost semnificativ mai mică.
Am mers pe ruta directă București – Bari a celor de la Wizz Air, cu plecare la prânz. Am ajuns la destinație la 13:20, ora locală. La întoarcere am decolat la ora 14:00, suficient cât să nu ne trezim cu noaptea-n cap și să avem timp de o cafea și un mic dejun rapid.
Transferul de la și către aeroport
De la aeroportul Bari International Karol Wojtyla până în Bari am mers cu autobuzul AMTAB Linea 16, pe care l-am luat chiar de la terminal. Biletul costă 1,50 euro și se cumpără direct de la șofer. Nu mai știu exact cât a durat drumul, dar nu mai mult de 40 de minute.
Există și varianta de a lua trenul, tot de la terminal. Vei face jumătate de oră până în gara Bari Centrale, însă un bilet costă 5 euro.
La întoarcere, am luat același autobuz 16. Stația e chiar în fața gării centrale. De data asta, am cumpărat biletul de la chioșc (sau biglietteria) și am plătit doar 1 euro.
Biletele de tren din Bari spre Polignano a Mare
Biletele pentru tren se pot cumpăra fie de la automate, fie de la ghișeul din gară. Noi am încercat ambele variante. Aparatele sunt simplu de folosit, însă tipa de la ghișeu chiar ne-a fost de mare ajutor când am mers spre Alberobello.
Un bilet de tren dus-întors pe ruta Bari – Polignano a Mare costă 5 euro (2,50/direcție), iar trenurile pleacă destul de frecvent. Cursa este directă și durează cam jumătate de oră. Dacă nu știi cât de mult urmează să stai la destinație, poți cumpăra biletul de întoarcere din gara din Polignano, de la automat.
Biletele de tren și autobuz spre Alberobello
Ruta Bari – Alberobello este un pic mai complicată, în sensul că vei combina un tren și un autobuz. Recomandarea mea e să verifici cu o zi înainte la ce ore pleacă trenurile, pentru că sunt în jur de 3 variante disponibile într-o zi.
Biletele până în Alberobello și retur costă 10 euro (același bilet e valabil și în tren, și în bus). Vei lua trenul de la așa-numita gară Bari Sud-Est, care e, de fapt, tot în incinta gării Bari Centrale, numai că la ultimul peron. Sunt semne peste tot, deci te vei putea orienta ușor.
Cu trenul vei merge până la stația Putignano, unde vei coborî și vei găsi stația de autobuz chiar la ieșirea din gară. Nu-ți face griji dacă pe bilet este o diferență de un minut între oprirea în Putignano și plecarea autobuzului, vei avea timp să faci transferul.
La întoarcerea din Alberobello în Bari, autobuzul pleacă exact de unde te-a lăsat. Dacă ți-ai luat doar bilet dus, poți cumpăra bilete pentru întoarcere de la automatul din gară. No worries, gara este părăsita, dar aparatul pentru bilete încă funcționează.
2. Cazarea în Bari
Dacă nu știați încă, sunt o mare fană Airbnb. Am rezervat cazarea în felul ăsta de vreo cinci ori și de fiecare dată am avut o experiență super ok.
În Bari am stat într-un entire place foarte spațios, cu bucătărie minimalistă, dar complet utilată, un mic living, baie echipată cu tot ce am avut nevoie (gel de duș, șampon, prosoape, uscător de păr etc.), un dormitor pretty și o terasă superbă, de unde se vedea marea.
Priveliștea de pe terasa Airbnb-ului
Cazarea a costat 40 euro pe noapte, deci pentru patru nopți de cazare am plătit 80 euro/persoană.
3. Alte cheltuieli (mâncare, băutură, cumpărături)
Prețurile în Bari și în împrejurimi sunt destul de mici, în comparație cu Roma sau alte orașe. În Alberobello tarifele sunt puțin mai mari, orașul fiind ceva mai turistic și mai dezvoltat decât Bari sau Polignano a Mare.
Pentru a-ți face o idee, un espresso sau un cappuccino în Bari costă 1 euro, iar un mic dejun care conține cafea și un produs de patiserie este 1,20 – 1,50 euro.

Pe mese am cheltuit, în medie, 25-30 euro pentru două persoane – pizza sau paste, băuturi și desert. În final, suma totală m-a dus undeva pe la 140 euro.
4. Planificarea excursiilor de o zi
Înainte să plec, am citit despre vreo zece orășele care merită vizitate și în care se poate ajunge foarte ușor din Bari: Matera, Alberobello, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Altamura, Castellana Grotte, Brindisi, Lecce și lista ar putea continua.
Itinerarul nostru a fost cam așa: prima zi – Bari, a doua zi – Polignano, a treia zi – Alberobello, ultima zi – Bari. Știu, pare că puteam vizita mult mai multe locuri, însă odată ajunși la destinație, ne-am dat seama că preferăm să ne bucurăm pe îndelete de fiecare loc în parte.
De exemplu, în ziua cu Polignano a Mare, mai puteam strecura o oră sau două în Monopoli, care se află la zece minute de mers cu trenul. Sau, de ce nu, puteam să ajungem și în Ostuni, dacă treceam un pic de Monopoli.
Totuși, am decis să nu alergăm și asta recomand și altora. Orășelele sunt superbe, fiecare unic în felul său și merită savurate încet. Singurul regret este că n-am apucat să vedem Matera, despre care am auzit multe lucruri frumoase. Nu-i nimic, data viitoare.
5. Concluzii
Ca buget, făcând un calcul total, am cheltuit maximum 330 euro, iar costurile puteau fi reduse lejer până la 250 euro, dacă nu mă lua valul din când în când. 😀
Trăgând linie, eu zic că Puglia este o zonă care merită descoperită încet, relaxat, indiferent de orașele pe care le alegi. Ia-ți cazare în Bari, iar de acolo posibilitățile sunt infinite. Enjoy!
P.S.: Revin în curând și cu al doilea articol, despre ce poți vedea în zonă, unde să mănânci cele mai bune paste și care sunt locurile perfecte pentru poze mișto și priveliști de vis. So, stay tuned!