Dacă vizitezi Islanda, cu siguranță vei dori să petreci cât mai mult timp în natură. Dar dacă ești ca mine, nu vei putea rata ocazia de a lua la pas și capitala, în căutare de cafenele cozy, muzee interesante și vibe local.

Pentru că am scris deja cum am organizat vacanța în Islanda, cât a costat totul și ce am vizitat pe insulă, acum vreau să intru și în subiectul Reykjavik. De obicei, din câte am văzut, orașul primește între jumătate de zi și două zile de vizitat.

Și noi tot jumătate de zi i-am fi dedicat, dar pentru că ne-am întors în zonă un pic mai devreme decât ne așteptam, am avut cam o zi și jumătate. Am profitat din plin și am mai adăugat una-alta pe listă, așa că vă las mai jos câteva tips.

Ce să vizitezi în Reykjavik într-o zi?

Atracții turistice gratuite

1. Hallgrimskirkja

Biserica luterană Hallgrimskirkja este, cu siguranță, simbolul orașului. Arhitectura ei nu seamănă cu nimic din ce am văzut până acum prin Europa, este cu adevărat fascinantă și te poți uita la ea din toate unghiurile, minute în șir. Intrarea este și ea gratuită, chiar recomand, căci interiorul simplu, minimalist, în culori naturale, este ceva super frumos.

Poți ajunge și în vârf, pentru o priveliște asupra orașului, dar asta te va costa 10 euro.

2. Laugavegur

Dacă de-abia ai ajuns în Reykjavik și vrei doar să te plimbi agale, ia-o pe această stradă iconică, plină cu magazine de toate felurile, care de care mai interesante. Pe lângă suvenirurile clasice, vei găsi și produse din lână locală, din plante și flori sau ceramică.

3. Rainbow Street / Regnbogagatan

Știu că deja ai văzut poze cu strada asta, am pus și eu una în coverul articolului. Asfaltul pictat în culorile curcubeului te poartă până la Hallgrimskirkja sau, dacă ai fost deja acolo, te va purta în sens invers, spre inima orașului.

4. Iurie Fine Art

Mergând pe strada curcubeu, vei găsi această expoziție de fotografii care îi aparțin lui Iurie Belegurschi, un artist genial, pe care l-am descoperit de-abia acum. Toate pozele din galerie sunt făcute prin Islanda și sunt absolut superbe, chiar recomand o vizită aici.

5. Harpa & The Sun Voyager

Harpa este o clădire iconică din sticlă, a cărei arhitectură creează tot felul de jocuri de culori și lumini. Interiorul este folosit pentru diverse evenimente, n-am intrat, doar am admirat fațada pe drum spreee…

The Sun Voyager. O sculptură din metal, în formă de barcă (autorul spune că nu e vikingă, dar eu tot cu asta o asociez), descrisă ca fiind „o odă către Soare”. E simpăticuță, ajungi ușor la ea, dar nu aș pune-o ca prioritate decât dacă ai vreo pasiune specială.

Muzee

1. Muzeul Perlan

În Reykjavik poți vizita mai multe muzee, însă nouă acesta ne-a atras atenția. Este un muzeu interactiv, în care, practic, faci cunoștință cu natura islandeză. Afli câte ceva despre ape, ghețari, peșteri, vulcani, animale și păsări, plante și fenomene specifice zonei.

Este muzeul perfect dacă n-ai apucat să vezi Aurora Boreală și peșterile de gheață. Ai un Planetarium unde poți vedea un scurtmetraj superb despre Auroră, proiectat pe cupola sălii, dar și o peșteră de gheață reală, amenajată în interior – singura de acest tip din lume. Aceasta din urmă este o replică, nu se aseamănă foarte mult cu realitatea dacă mă întrebi pe mine, dar te ajută să-ți faci o idee, it is nice to see.

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost felul în care sunt prezentate lucrurile, interactiv și creativ, nu e un muzeu basic cu plăcuțe informative și poze. La etaj ai și un observation deck, care îți oferă priveliștea 360 a orașului.

2. Muzeul Punkului Islandez

Hei, bună, prietenii mei punkiști din liceu și nu numai! În Reykjavik, într-o fostă toaletă publică dintr-un subsol (foarte punk), există acum Icelandic Punk Museum.

E foarte, foarte mișto pentru cine e fan. Foarte vibey și cu povestea stilului muzical în Islanda. Recomand doar dacă vă interesează. Altfel, dați vreo 7 euro pentru 5 minute de stat într-o fostă toaletă vandalizată. :))

Cafeluțe și patiserii

1. Mokka-Kaffi

Ah, cafeluța, partea mea preferată. Sunt absolutamente fiartă pe designul interior islandez sau nordic în general, toate localurile arată minunat și au o atmosferă atââât de plăcută! Această cafenea este chiar pe strada curcubeu, vis-a-vis de expoziția lui Iurie de care v-am spus mai sus. Au cafea bună și am observat că toți localnicii mănâncă waffles cu brânză și dulceață. Noi ne-am luat o prăjiturică, bună și aceasta.

2. Braud & co.

Brutăria Braud & co. este destul de celebră, din câte am observat. Se află într-o clădire super colorată, n-ai zice că intri într-un magazin cu pâine și croissante. Produsele lor de patiserie sunt foarte bune, pe testate. Noi am luat un croissant și un hot chili cheese twist, ceva de genul. Am înțeles că stau bine și pe cinnamon rolls.

3. Emilie and the Cool Kids

Aici am intrat în primele zece minute de Reykjavik, pentru că bătea vântul oribil afară și am simțit nevoia de puțin chill și de căldurică. Cafeluța bunuță, niște roll-uri cu fructe bunuțe, atmosfera cozy, mi-a plăcut.

Dacă aș fi avut timp (și nu aș fi băut prea multe cafeluțe), aș fi trecut și pe la Reykjavik Roasters, am auzit că și acolo e frumi.

Cam asta am făcut în Reykjavik, plus vizita la Sky Lagoon, dar despre ea am povestit deja în articolele trecute. Iar dacă vreți partea vizuală a poveștii, am un highlight întreg pe Instagram doar cu Reykjavik. Enjoy!

Write A Comment