Probabil că ați văzut deja pe Insta, dar eu vă zic și aici. Acum o săptămână m-am întors dintr-un roadtrip, în care destinația principală (și preferată) a fost Cracovia.

N-am avut foarte mult timp la dispoziție: seara în care am ajuns, o zi întreagă și o dimineață, înainte de plecare. Mi-ar fi plăcut să stăm mai mult, căci este un oraș ce merită explorat străduță cu străduță. Totuși, eu zic că am apucat să vedem o grămadă de chestii și să gustăm din atmosfera locală cât de mult s-a putut.

Am mai pus pe blog, zilele trecute, un articol despre Polonia în contextul COVID-19. Am scris despre reglementări, restricții și măsuri, deci dacă vă tentează o călătorie în Cracovia sau alt oraș polonez, check it out.

Hai să trecem la subiect și să vă zic cum ne-am organizat noi, pe unde am fost, ce am mâncat și ce am descoperit în Cracovia. Spoiler: am păstrat ce-i mai bun la final!

10 lucruri de făcut în Cracovia: De la obiective turistice faimoase la baruri secrete

1. Plimbare pe strada Grodzka

Grodzka este una dintre cele mai vechi străzi din Cracovia și este parte din Calea Regală, parcursă pe vremuri până la Castelul Wawel. În prezent este plină cu magazine, restaurante și cafenele.

Noi ne-am ales cazarea în mod strategic, chiar undeva între Wawel și cartierul Kazimierz (despre care vorbim mai târziu), așa că am pornit la drum de la capătul străzii Grodzka, spre Piața Centrală.

Mergând pe Grodzka, vei vedea și Biserica St. Giles, Biserica Sf. Martin, Biserca Sf. Andrei, Biserca Sf. Petru și Pavel. Noi nu ne-am oprit, însă am admirat fațadele de afară.

2. Piața Centrală din Cracovia

La capătul străzii Grodzka se află Piața Centrală. Nu că ar vrea să se laude, însă este cea mai mare piață de genul acesta din Europa. Și e și foarte drăguță!

Piata Centrala a Cracoviei

Aici ne-am oprit pentru poze și admirat clădiri, tot de aici pleaca și niște tururi ghidate gratuite, în engleză. Așadar, dacă aveți timp, am auzit că sunt mișto.

3. Basilica Sf. Maria

În Piața Centrală, veți vedea o biserică superbă, în stil gotic. Este Basilica St. Mary’s, în care chiar vă super recomand să intrați. Chiar dacă vă veți gândi că ați mai intrat în zeci de catedrale, aceasta este superbă și sigur va deveni preferata voastră. Sau mă rog, va ajunge măcar în top 5.

Interiorul Basilicii Sf. Maria

Biletul de intrare costă 10 zloți (adică vreo 10-11 lei), fotografiile sunt permise, iar programul de vizitare este aici, pe site-ul lor. Vă mai spun că tavanul basilicii este pictat astfel încât să semene cu cerul înstelat. I loved it!

Tavanul Basilicii Sf. Maria

4. Sukiennice (Cloth Hall)

Dacă tot ați ajuns în Piața Centrală, cu siguranță ați văzut și clădirea imensă din mijlocul acesteia. Se numește Sukiennice și este locul în care, pe vremuri, oamenii făceau comerț cu tot felul de lucruri.

Același lucru se întâmplă și acum, doar că în loc de materiale textile și sare din mină se vând bijuterii din chihlimbar, magneți de frigider, cărți poștale și cutiuțe colorate din lemn. Deci, dacă vreți un suvenir, this is the place.

5. Café Camelot

Dacă aș fi o regină, aici mi-aș lua micul dejun în fiecare dimineață. Dar nu sunt, așa că am mers o singură dată și vă recomand și vouă să mergeți, pentru că este un loc superb.

Cafe Camelot, la etaj

Arată splendid și voi lăsa pozele să vorbească, dar vă voi spune și că au un meniu foarte generos. E fix genul de loc perfect pentru mic dejun, brunch sau cină, fie că vrei ceva sănătos și light sau ești leșinat de foame.

6. Castelul Wawel

De la cafeneaua Camelot, mai sunt o grămadă de lucruri pe care le puteți face. Florian’s Gate este foarte aproape, la fel și parcul Planty, care înconjoară Stare Miasto (centrul vechi). Chiar recomand să ieșiți un pic din zonă și să explorați, dacă aveți timp.

Dacă nu, puteți să faceți ca noi și să vă întoarceți către Castelul Wawel, pe alte străduțe decât cele pe care ați venit. Noi am văzut castelul doar de afară, pentru că am avut puțin timp la dispoziție și ne-am dorit foarte mult să mergem în Kazimierz. Totuși, am auzit că poți petrece și jumătate de zi la castel, fiind foarte interesant, așa că… go for it!

7. Plimbare în Kazimierz

Kazimierz este fostul cartier evreiesc al Cracoviei și, în prezent, cea mai hipsterească zonă din oraș. Aici găsiți cele mai drăguțe cafenele, pereți cu graffiti și cele mai mișto baruri, precum și restaurante cu mâncare foarte bună. Eu vă recomand așa:

  • O zapiekanka în Plac Nowy – O baghetă de pâine, acoperită cu diferite toppinguri sărate, precum ciuperci, chives, măsline și tot felul de combinații și sosuri. Poate fi un snack perfect sau o cină pe fugă. Găsești în mijlocul pieței din Kazimierz, în rond, unde sunt o mulțime de magazinele doar cu zapiekanka.
  • O porție de pierogi la Mr. Vincent – Dacă italienii au ravioli, polonezii au pierogi. Sunt un fel de colțunași umpluți cu cele mai diverse ingrediente. If veggie, încearcă pierogi cu cartofi, ceapă și ciuperci. Mr. Vincent are vreo zece opțiuni vegetariene și vegane, așa că this is the place for you.
Pierogi cu ceapă, cartofi și ciuperci la Mr. Vincent
  • Un cocktail la Le Scandale – De afară, Le Scandale pare un tourist trap de toată frumusețea. Când deschizi meniul, lucrurile se schimbă. Au foarte multe cocktailuri interesante, servite în moduri la fel de wow. Eu am băut ceea ce se numea The Girl from Kazimerz și nu am regretat.
The Girl from Kazimierz & Air Mail

8. Podul Father Bernatek

După ce te-ai plimbat pe străduțele din Kazimierz, mai faci câteva minute până la acest pod superb, pe care îți recomand să îl vezi seara, când este luminat. Când am fost noi aici, am avut și muzică pe fundal, de la un artist stradal super talentat.

Father Bernatek’s Bridge este complet suspendat deasupra Vistulei și are două sensuri: unul pentru pietoni și unul pentru biciclete (menționez asta în caz că faceți și voi ca noi și ziceți „hai să ne întoarcem pe partea cealaltă, că e mai puțin aglomerat”).

Sculpturile de pe Podul Father Bernatek

De-a lungul podului poți vedea și o serie de sculpturi suspendate, cu acrobați, realizate de artistul polonez Jerzy ‘Jotki’ Kędziora. Ele poartă numele de „Între apă și cer” și sunt de-a dreptul fascinante.

9. Mr. Pancake

Mr. Pancake este acest loc al cărui meniu a fost realizat de niște oameni cu munchies. Altfel, nu știu cine s-ar fi gândit să pună pe aceeași farfurie clătite americane, vată de zahăr roz, KitKat, Nutella, Fruit Loops și căpșuni.

Fluffy surprise, vedeta meniului de la Mr. Pancake

Pe lângă o mulțime de rețete de pancakes în același stil, mai au și o colecție de trei cocktailuri Cosmo Bubbles. Mai exact, primești un Cosmopolitan acoperit cu ceva ce seamănă cu un balon de săpun, pe care îl spargi și din care se eliberează o ceață parfumată. Din păcate (din super păcate, chiar am suferit!), când am fost noi, cocktailurile nu erau disponibile. Dar v-am zis de ele, în ideea că poate voi sunteți mai norocoși. 🙂

10. Barul ascuns din Cracovia

Am lăsat ce-i mai bun la final, așa cum am spus. Ideea este următoarea: într-un colț de Internet, am găsit acest concept de bar ascuns. Și cum adorăm chestiile de genul atunci când călătorim, am zis că gata, e clar, hai să ne jucăm.

Nu o să vă stric plăcerea de a-l descoperi singuri, dacă ajungeți acolo, așa că vă voi lăsa indiciile pe care le-am folosit și noi. Nu trișați, serios, e fun și o să-l găsiți repede. 🙂

Vă mai spun doar că meniul este la fel de nebun. Basically, aveți niște plăcuțe din lemn, iar pe fiecare este desenată o formă diferită de pahar. În interior, aveți un material care vă oferă o idee despre ce urmează să comandați. Unele sunt foarte fine (catifea), altele sunt pufoase (blăniță). Unele sunt foarte dure (șmirghel), altele te bagă în ceață (plastic lucios, dantelă, material roșu cu sclipici).

Singura poză făcută. Pentru mai mult, vedeți clipul de pe YouTube 🙂

Ideea este să vă urmați intuiția și să vă lăsați surprinși. Recomand să vă așezați la scaunele de la bar. Barmanii sunt foarte implicați, te pun să ghicești ce ai în pahar și îți oferă o experiență completă. Have fun!

Cam atât din călătoria noastră, numai scriind mi s-a făcut un dor enorm. Dacă vreți să vedeți mai multe, hai pe Instagram, unde am postat o grămadă de poze și stories, dar și pe YouTube, unde am postat un video cu toată călătoria. Also, dacă aveți întrebări sau completări, puteți lăsa și un comentariu, nu mă supăr. Thankies și ne auzim curând!

Photo credits: Vladimir (Pogo)

Write A Comment