Dacă e ceva ce m-ar face să mă întorc în Viena chiar și mâine dimineață, acel lucru ar fi mâncarea. Nu exagerez când spun că austriecii sunt cei mai tari când vine vorba de mâncare vegană și vegetariană. Și nici măcar nu mă așteptam.

Nu am avut foarte mult timp pentru planificare, de data asta, așa că nu am apucat să mă super documentez, așa cum fac de obicei. Cu toate astea, am fost uimită de fiecare dată când am fost să mâncăm, pentru că pur și simplu oamenii au foarte multe variante veggie și toate sunt delicioase.

Deși a fost greu să aleg, uite top 5 restaurante vegetariene (și vegane) din Viena (+un bonus)!

  1. Veggiezz

Dacă aș putea, m-aș muta în blocul de vis-a-vis, să iau prânzul aici în fiecare zi din viața mea. Ok, poate de data asta exagerez puțin, but trust me, locul ăsta e raiul pe Pământ. Ah, și e 100% vegan.

Sunt vreo patru restaurante Veggiezz prin Viena. Noi am nimerit în cel de pe strada Salzgries nr. 9, unde au și o terasă foarte drăguță.

Nu cred că mai trebuie să menționez cât de mișto e momentul în care ai în față un meniu de 10 pagini din care poți alege orice, și nu doar o secțiune cu „garnituri” sau „feluri de post”.

Eu am ales un club sandwich cu tofu afumat, cașcaval vegan, chutney de mango, maioneză vegană cu wasabi, sos cocktail, roșii, rucola și castraveți, plus cei mai buni cartofi prăjiți din Univers, suficient de crocanți și de sărați, ce mai, făcuți de Dumnezeu însuși. Also, recomand și sosul krauterdip, făcut cu ceva iaurt vegan și ierburi. Bun, bun.

Cel mai bun sandwich vegan, la Veggiezz

Mi-a fost foarte greu să mă hotărăsc, pentru că au extrem de multe chestii pe care, sincer, nu prea le-am văzut într-o asemenea varietate nicăieri. De la salate simpluțe, rețete foarte mișto de burgeri și buddha bowls cu quinoa sau fasole neagră, până la wraps, paste și friptură din seitan.

Ce mi se pare foarte tare este că poți customiza foarte mult orice îți iei, adăugând avocado, tzatziki, pulled pork din seitan și o grămadă de sosuri. Dar mai bine îți las meniul, să te minunezi pe cont propriu și să-ți cumperi biletele de avion către Viena.

2. TIAN Bistro am Spittelberg

La TIAN am mâncat cea mai bună supă cremă de morcovi și ghimbir ever. Sunt perfect conștientă că, pentru unii, „supă cremă de morcovi” sună de-a dreptul hidos, but you have to trust me. E echilibrul perfect între comfort food gustos, parfumat și un pic spicy, care te încălzește ca o păturică pufoasă.

Intrarea în TIAN Bistro
Intrarea în TIAN Bistro

Pentru main course aveau două variante, în ziua respectivă: risotto cu alune de pădure (foarte mișto, am gustat de la cineva) și legume caramelizate la cuptor cu un sos curry făcut în rai.

Main course la TIAN: legume cu sos curry

Chill, nu am uitat de desert: crème brûlée cu fructul pasiunii. Sună simpluț, daaar, din nou, locul ăsta m-a convins că are un chef magician care mânuiește condimentele într-un mare fel.

Locul este într-o zonă foarte dragă mie, Spittelberg, care în perioada sărbătorilor e jolly și te poți plimba cu orele pe străduțe.

Terasa interioară de la TIAN

Bistro-ul e inspirat din natură, cu multe plante și detalii interesante. Au și o terasă acoperită, care arată ca o mică junglă. Foarte drăguț.

3. Schillinger’s Swing Kitchen

Dacă TIAN e complet vegetarian, Swing e 100% vegan, de data asta axat pe burgeri. Este o afacere de familie, iar povestea cuplului e foarte simpatică. După cum spun chiar ei, gastronomia vegană merită să fie prezentată ca fiind ceva gustos și sănătos, nu ca o abstinență dogmatică. YAS!

Au și ei mai multe restaurante prin Viena, iar noi am fost în cel de pe Schottenfeldgasse nr. 3.

Also, la Swing Kitchen se folosesc ingrediente organice, fair trade, iar plasticul nu are ce căuta pe aici. Pretty cool! Daaar, să trecem la mâncare.

Am să încep cu Vienna Burger, care are pe post de chiftea un șnițel vegan. Na, că am încercat și mâncarea tradițională vieneză! Merită menționat și sosul de usturoi, care a fost de-men-ți-al. Cartofii au fost sub cei de la Veggiezz, dar totuși destul de ok.

Burgeri vegani de la Swing

Au încă vreo 4-5 feluri de burgeri, cu chiftea din soia și diverse alte toppinguri: jalapenos, sos bbq, brânză vegană și mix de legume. Uite și meniul aici.

Mai au și niște wraps care arătau foarte bine, cu falafel, schnitzel vegan sau hash brown. Oh, și să nu uităm de sosul lor cu lămâie și busuioc, care e venit de pe altă planetă. O planetă cu sosuri bune de tot.

4. Glacis Beisl

Un loc ceva mai fancy, cu un interior semi elegant, perfect pentru cină. Nu te-ai aștepta la asta, pentru că intrarea e plină de graffiti, iar curtea mi-a amintit cumva de Szimpla Kert din Budapesta.

Intrarea în Glacis Beisl

Aici am mâncat o supă cremă de dovleac cu oțet balsamic și a fost ge-ni-a-lă! Spun eu, o nu foarte mare fană dovleac și, totodată, o nu foarte mare fană a supelor cremă.

Supă de dovleac cu oțet balsamic

Meniul fix avea ca main course ceva cu carne, dar au fost super drăguți când i-am rugat să-l înlocuiască. Mi-au dat două variante și am ales pierogi cu brânză. Bun, bun.

Pierogi cu brânză

Desertul a fost și el memorabil: un parfait de portocale, cu sos de fructe de pădure și înghețată.

Desert genial cu parfait de portocale

5. Figar1070

Pe locul cinci, dar nu cel din urmă, acest local care mi-a apărut în cale când pierdusem și ultima fărâmă de speranță, târându-mi picioarele pe străduțele din Viena, murind de foame și fiind foarte mofturoasă, strâmbând din nas la orice restaurant îmi iese în cale.

Figar1070 e destul de micuț, cu o terasă stradală pe Kirchengasse nr. 18. Nu este nici vegan, nici vegetarian, însă are un meniu veggie friendly:

Meniul de la Figar1070

Aici am mâncat un fel de thai coconut curry cu orez, super picant și super bun. Mi-a plăcut că am putut să înlocuiesc puiul cu seitan, opțiune disponibilă, de altfel, pentru multe preparate.

Thai coconut curry de la Figar1070

Au și salate cu seitan sau halloumi, plus seitan cu chilli. Acum îmi dau seama cât seitan au în meniu! So, seitan lovers, locul ăsta e clar pentru voi.

Bonus!

Când m-am întors din Viena, jur că am pândit fiecare persoană care urma să aibă drum pe-acolo și i-am recomanat (a se citi „urlat că trebuie neapărat să încerce”) gelateria Veganista.

Chit că ești vegan(ă) sau nu, intră aici și gustă înghețata cu ștrudel de mere, Sacher torte sau candy cane.

Cam ăsta e topul. Sper că vi s-a făcut poftă, atât de mâncare, cât și de Viena. Pentru povești din Viena care nu conțin seitan și quinoa, vine un articol mai târziu. Stay tuned!

Write A Comment