Prăjiturica asta s-a născut dintr-o banană ofilită și o mână de cireșe rămase într-un castron. Deloc fancy, știu. Inițial, mă uitam după o rețetă de prăjitură cu cireșe și migdale, care să nu conțină tone de unt și zahăr. Aveam chef de ceva light, dar totuși bun și fructos.

Apoi, mi-am adus aminte că am văzut o rețetă de brioșe cu cireșe și banane, care conținea și făină de migdale, la Pamela Reif. Am întors-o pe toate părțile, am adaptat-o și am transformat-o în rețeta asta de prăjitură suuuper ușoară, fără pic de zahăr.

Vă zic de acum să nu vă așteptați la un pandișpan clasic, super dulce și pufos (pentru asta am altă rețetă pe blog). Prăjitura despre care vă spun acum este ceva mai densă, datorită făinii de migdale, dar totuși super aerată și destul de dulce, datorită cireșelor și bananelor coapte. Să vă mai zic și că fulgii de migdale vin perfect cu textura aia crocantă și mișto? Nu vă mai zic, hai să trecem direct la rețetă.

Ingrediente pentru o tavă de 20 x 13 cm:

  • două ouă de țară (încă încerc să veganizez rețeta, dar nu am găsit varianta ideală)
  • o banană mare sau două banane mici, foarte coapte (140 g, dacă ai chef să cântărești)
  • două lingurițe de ulei de cocos (cred că și uleiul de floarea soarelui e ok, dar n-am testat)
  • o esență de vanilie
  • 60 g făină albă
  • 50 g făină de migdale (sau migdale date prin blender)
  • 3/4 plic de praf de copt
  • 20-30 g fulgi de migdale (sau bucățele, de ce nu)
  • 130 g cireșe proaspete, cântărite după ce le-am scos sâmburii
  • un praf de sare

Cum prepari prăjitura cu cireșe și migdale?

Pentru început, spală cireșele și scoate-le sâmburii. Lasă-le la scurs, până revenim la ele.

Într-un bol mic, pasează banana cu o furculiță, până se face mushy, dar păstrează și câteva bucățele mai mari. Adaugă uleiul și esența de vanilie, apoi amestecă bine.

Separat, într-un bol încăpător, bate bine cele două ouă cu un praf de sare, până își dublează volumul și obții o cremă spumoasă (sau o spumă cremoasă?). La mine a durat vreo zece minute, cu mixerul de mână, la viteză mare. Dacă vrei să pui, totuși, 1-2 linguri de zahăr, acum este momentul.

Toarnă peste ouă mixul cu banană, apoi făina albă, făina de migdale și praful de copt. Amestecă lent cu o lingură, până se omogenizează totul. Apoi, pune și fulgii de migdale, apoi cireșele. Amestecă din nou.

Toarnă compoziția obținută în tava tapetată cu hârtie de copt. Nivelează, dacă este cazul. Dacă vrei, mai poți pune deasupra câteva cireșe. Apoi, mai presară câțiva fulgi de migdale. Se vor rumeni frumos și vor fi crocanți.

Lasă prăjitura la cuptor, la 160-180 de grade Celsius, timp de 30 de minute sau până când trece testul scobitorii (dacă bagi o scobitoare în prăjitură, trebuie să iasă curată).

Specialiștii ar spune să aștepți să se răcească, înainte să o tai în pătrățele și să o mănânci. Eu zic că poți s-o tai direct, să-i pui deasupra niște cireșe proaspete și niște înghețată de vanilie. Sau, mă rog, e foarte bună și rece, plus că astfel se va tăia mult mai bine. You choose.

Prăjitura cu cireșe și migdale

Tips & tricks

  • Eu am folosit o tavă mică, dar probabil că tu o să vrei să faci o cantitate mai mare de prăjitură. Poți dubla sau tripla ingredientele. Poți să folosești chiar și o formă rotundă, cu pereți detașabili, pentru un aspect super pretty.
  • Toată șmecheria e să folosești fructe dulci și coapte, ca să nu ai nevoie de zahăr. Dacă ai banane, dar nu sunt chiar foarte coapte, le poți băga la cuptor, la foc mic, pentru 10-15 minute. Lasă-le să se răcească înainte să le folosești în rețetă.
  • În loc de fulgii de migdale poți pune orice alte nuci preferi sau ai la îndemână (fistic, nucă românească, alune de pădure etc.). Ideea e să fie un element crocant.
  • Când zic să bați ouăle BINE, I mean it. Ca să obții o prăji pufoasă și aerată, trebuie să pleci de la o bază ok. Știu că pare dubios să amesteci acolo 10-15 minute, dar o să vezi cum crește volumul și se schimbă textura.

Cam atât. Dacă încerci rețeta, zi-mi și mie cum ți s-a părut, chiar sunt curioasă. Dacă o postezi pe net, tag me @irinactn. Pups!

Write A Comment