Povestea acestei prăjituri minunate a început cu o pungă maaare de căpșune proaspăt culese. Le-am mâncat simple, am făcut smoothie-uri, dar tot multe au rămas, așa că am scos mixerul și am făcut acest pandișpan cu căpșune și ciocolată neagră. A ieșit FA-BU-LOS și tare frumușel, așa că am zis să-l împart cu voi.

Nu m-am apucat încă de livrat dulciuri, dar vă las rețeta mai jos, să o faceți singuri. E super simplu, durează maximum 30 de minute să pregătiți totul și să băgați tava în cuptor.

Nu știu cum s-a întâmplat asta, dar a fost prima dată când am făcut un pandișpan, așa că am mers la sigur și am folosit ouă. Am pus și puțin praf de copt, chiar dacă „nu se face”. Data viitoare vreau să veganizez rețeta și să văd ce iese. I’ll let you know.

Panișpan pufos cu căpșuni și ciocolată

Eu am folosit un vas micuț pe care tocmai l-am luat din IKEA (my hand for scale, mai sus) și mi-au ieșit fix șase pătrățele de pandișpan, adică – zic eu – cam trei porții. Probabil că majoritatea oamenilor normali fac pandișpan într-o tavă mai mare. Pentru detalii și customizare, vezi secțiunea „Bine de știut”.

Ingrediente (pentru o tavă de 20 x 13 cm):

  • 2 ouă;
  • 60 g zahăr brun;
  • un praf de sare;
  • 1/2 dintr-o esență de vanilie;
  • 60 g făină normală (poate ar merge și cu integrală?);
  • 1/4 plic praf de copt;
  • căpșune după gust (eu am pus vreo 15 căpșune micuțe);
  • bănuți de ciocolată neagră după gust (eu am pus vreo 2-3 linguri pline cu bănuți).

Mod de preparare:

  • Spală căpșunele, îndepărtează-le frunzele și taie fructele în jumătăți. Cântărește și pregătește celelalte ingrediente.
Căpșune proaspete, înainte să intre-n pandișpan
  • Pune ouăle, zahărul, vanilia și praful de sare într-un bol. Bate-le cu mixerul timp de 10-15 minute, până își dublează volumul și zahărul se topește complet. Compoziția trebuie să fie grosuță și pufoasă, ușoară și aerată.
  • Integrează și făina + praful de copt cu un tel sau cu o spatulă, cu mișcări lente, de sus în jos.
  • Păstrează câteva căpșune și cioco pentru decor, iar pe restul adaugă-le în aluat.
  • Pune în tavă hârtie de copt, apoi toarnă compoziția și niveleaz-o cu o spatulă. Pune deasupra căpșunele rămase și presara încă o tură de bănuți de ciocolată.
La cuptor cu ele!
  • Bagă tava în cuptor, cam la 180 de grade, până pandișpanul crește și devine auriu la suprafață. Ar trebui să dureze cam 25-30 de minute.

Cam asta e tot. Așteaptă să se răcească pandișpanul, înainte să-l tai, altfel poate să devină messy. Servește-l fix așa, din tavă, nu are nevoie de nimic altceva.

Bine de știut:

Dacă ai o tavă mai mare în care vrei să faci pandișpan cu căpșune, poți adapta ușor cantitățile. Dublează-le sau triplează-le, în funcție de caz. Nu-ți face griji dacă nu respecți dimensiunile la milimetru.

Folosește totuși o tavă cât de cât adâncă, pentru că pandișpanul va crește în înălțime.

Nu e musai să folosești bănuți de ciocolată neagră. Poți pune ciocolată tocată grosier sau rasă. Dacă nu-ți place ciocolata amăruie, o poți înlocui cu ciocolată cu lapte. Dar eu zic să încerci, totuși, ciocolata cu o concetrație mai mare de cacao. Merge perfect alături de căpșunele dulci.

Nu am folosit hârtie de copt, dar o recomand. Mie mi-a fost lene să tai hârtia, așa că am uns tava cu puțin ulei. Pandișpanul nu s-a lipit tare, dar sigur se taie mai bine dacă pui hârtie de copt.

Dacă încerci rețeta, nu uita să-mi arăți și mie ce a ieșit, că sunt super curioasă. Dă-mi un tag pe Insta la @irinactn.

Spor la treabă și poftă bună! 🙂

Write A Comment