Când am planificat vacanța de iarnă, totul a plecat de la Rothenburg ob der Tauber, acest orășel plin de magie, cu minimum un brăduț împodobit pe metru pătrat. Am pus pe listă și Stuttgart, că deh, acolo aterizam și am zis că merge un tur rapid. Am adăugat și Nuremberg, că tot era aproape.

La Strasbourg visam de anul trecut, când am văzut niște poze de acolo, din perioada Crăciunului. Mi-am pus în cap că o să ajung și eu cândva, pentru că prea eram extaziată de priveliștile alea.

Cumva, Universul (poate și calculele au avut un rol) a făcut să închiriem o mașină, fiind nouă persoane, și să ne deplasăm cu ea, în loc de tren și autobuz. Într-o seară, am căutat eu așa, random, cât am face din Rothenburg, unde aveam cazarea, până-n Strasbourg. Ah, trei ore, interesant. Le-am propus celorlați și, o săptămână mai târziu, parcam mașina și ieșeam direct în centrul Strasbourgului. OMG!

Pentru că am fost luată pe nepregătite, a trebuit să fac un research rapid și să vin cu un itinerar cât mai cuprinzător, dar cât mai eficient ca timp. Așa că am început să iau Internetul la răsfoit și a rezultat planul de mai jos, de care eu am fost super mulțumită și pe care îl împart și cu voi.

Cum să profiți la maximum de o zi în Strasbourg: Plan de călătorie

1. Intră în atmosferă la Muzeul Alsacian

Recunosc că primul lucru pe care îl vreau când ajung într-un loc nou este să mă plimb pe străzi, să observ, să simt, să miros. Atât. De data asta, am făcut o excepție, de dragul logisticii. Am început traseul de la Museé Alsacien, localizat într-o clădire super simpatică.

Este un fel de Muzeu al Satului, varianta Strasbourg. Aici poți vedea cum arătau casele alsacienilor, ce haine purtau, ce jucării aveau, cum găteau (aveau aparate de făcut gofre și forme pentru biscuiți încă din secolul trecut, how cool is that?).

Muzeul e foarte bine organizat, conține exponate super diverse, piese de artizanat, reconstruții ale camerelor și povești frumoase despre arta și tradițiile zonei. Chiar te bagă în vibe și setează un context pentru restul vizitei.

Muzeul Alsacian este deschis zilnic, mai puțin marți, de la 10 la 18, iar biletul costă 6,5 €.

2. Bucură-te ca un copil în fața decorațiunilor de la Au Vieux Strasbourg

Când ieși din muzeu, treci podul și fă ușor dreapta, spre Le Gruber și Au Vieux Strasbourg. Sunt două clădiri vechi, superbe, care adăpostesc restaurante cu specific alsacian, dar nu despre asta e vorba. În fiecare an, de sărbători, sunt decorate ca în cele mai clișeice filme de Crăciun. Ursuleți, ghirlande, luminițe, toată treaba.

Au Vieux Strasbourg, pe Rue du Maroquin nr. 5

Unii ar putea spune că sunt too much, dar știi ce, nu mi-ar putea păsa mai puțin. Sunt minunate și trebuie neapărat să treci pe ele, în drum spre următorul obiectiv.

3. Vizitează Catedrala Notre Dame de Strasbourg

Imediat cum ieși de pe strada cu minunății crăciunistice, în fața ta va apărea, încet-încet, Catedrala Notre Dame. Aș vrea să folosesc cuvinte, dar nu prea știu ce să zic. Este impunătoare, magnifică, superbă, îți taie respirația.

Sfatul meu este să o admiri de afară, dar să intri un pic și în interior, unde vei putea vedea un ceas astronomic minunat, vitralii sublime și, dacă ajungi aici în preajma Crăciunului, decorațiuni superbe. Coada de la intrare este intimidantă, dar nu te îngrijora, totul se mișcă foarte repede. Ah, și accesul este gratuit.

N-am apucat să îi fac nicio poză decentă, pentru că eram ocupată cu filmatul și erau foarte puține grade Celsius pe-afară. Google it tho, o să vrei să vezi Catedrala asta cu ochii tăi.

Extra tip: Dacă vrei să nu pățești ca mine și să pleci de-acolo fără poze, vezi că o să-ți iasă cadre foarte mișto de pe străduța din dreptul intrării în catedrală. Cu plăcere!

4. Plimbă-te prin Carré d’Or

De la Catedrală te poți îndrepta spre zona Carré d’Or, plină cu magazine de toate felurile și, hai să recunoaștem, împodobită ca și cum a fost cutremur în casa Moșului și s-au vărsat random toate decorațiunile, peste tot.

Oprește-te în fața oricărei vitrine de aici, căci vei găsi peste tot ecleruri (eclere?), plăcinte, macarons, tarte și alte chestii fără de care nu vei pleca mai departe. Get those carbs, ai nevoie de energie pentru plimbare. Heheh.

5. Vezi Piața Kléber

Pe timp de iarnă, aici găsești patinoar, vin fiert, un brad imens și, dacă ai noroc, tarabe cu obiecte vintage. Sunt și o mulțime de magazine în jur, inclusiv Galeriile Lafayette.

Dacă ajungi aici și te îndrepți spre următorul obiectiv de pe listă, fă o pauză la Suzanne, un salon de ceai/cofetărie cu prăjituri fabuloase. Eu am încercat savarina cu rom și o altă minunăție cu vanilie și blat moale de biscuit.

6. Fă o plimbare lungă în Petite France

Petite France este o zonă pitorească super faimoasă, plină cu poduri, canale și clădiri alsaciene minunate. Face parte din Patrimoniul UNESCO și o să te prinzi de ce imediat după ce o să ajungi acolo.

N-are sens să-ți dau repere sau să îți zic care sunt locurile must see. Fiecare străduță e scoasă dintr-o poveste și cel mai bun mod de a explora Petite France este să te plimbi fără hartă și să respiri adânc aerul boem.

Planurile noastre au fost puțin deturnate, căci am găsi o cățelușă pierdută chiar pe unul dintre poduri. Se uita speriată în stânga și în dreapta, așa că ne-am oprit să vedem care e treaba cu ea. Avea un medalion pe care scria „Dolly” și un număr de telefon.

Long story short, am stat acolo până când stăpâna a răspuns și a venit să o recupereze. O bătrânică super cochetă pe nume Dominique, cu palton crem și băscuță, exclamând cu o voce pițigăiată „Jolie Dolly!” când și-a revăzut cățelușa. Scuze, dar chiar nu m-a mai interesat ce vizitez din acel moment încolo. 😀

Extra tips:

  • Dacă vizitezi Strasbourg iarna, asigură-te că incluzi în plan și câte o pauză într-un loc călduț, între un obiectiv turistic și altul. Noi am cam degerat (am făcut și otită, dar despre asta vorbim cu altă ocazie). Îmbracă-te bine și fă-ți o listă cu locuri pe placul tău, în care să intri când simți nevoia de un pit stop. Altfel, o să vizitezi totul pe fast forward și se cam pierde din farmec.
  • Unii spun că Strasbourg e un oraș foarte scump, alții spun că e decent. Depinde cu ce îl compari. Venind din Bavaria și împrejurimi, da, este destul de costisitor. De aceea, când o să vezi prețurile restaurantelor, nu te chinui prea tare să cauți „ceva mai ok”. Un fel principal nu prea scade sub 20-25 €.
  • Dacă vrei să vizitezi Strasbourg, s-ar putea să îți convină mai mult o rută pornită din Germania, și nu din Franța. Ai o groază de lucruri pe care le poți face și ajungi rapid dintr-un loc în altul. Ruta noastră a fost următoarea: Stuttgart – Rothenburg ob der Tauber – Nuremberg – Strasbourg.
  • Dacă ai suficient timp la dispoziție, poți da o fugă și până în Colmar. Eu n-am ajuns de data asta, dar mi-aș fi dorit. Este la jumătate de oră distanță cu trenul din Strasbourg.

Dacă ar fi ceva ce mi-aș fi dorit în plus, ar fi fost să caut mai mult locuri cu mâncare ok. Am sfârșit prin a intra degerați într-un restaurant specific alsacian, destul de turistic, unde am ales singura opțiune veggie din meniu. Aia e. În cazul în care ai fost în Strasbourg și știi localuri veggie friendly, lasă-le în comentarii, you might help someone. 🙂

Cam atât din Strasbourg, sper că nu mi-a scăpat nimic. Urmează să scriu un articol și despre Rothenburg ob der Tauber, iar între timp voi edita video-ul pe care sper să-l urc pe YouTube cât mai curând (later edit: îl poți vedea aici). See ya!

Write A Comment