Înainte să mă apuc de scris, m-am uitat din nou la Reel-urile și pozele pe care le-am postat pe Instagram. Mi s-a făcut pielea de găină a nu știu câta oară. Deși Islanda a fost a douăzecea (20!!!) țară vizitată de mine, m-a impresionat ca niciun alt loc – și chiar am văzut muuulte locuri minunate.
Cât am fost plecată, am tot vorbit cu voi pe Insta și am strâns câteva întrebări și curiozități, majoritatea legate de costuri, ce implică un campervan, camping, perioada perfectă pentru vizitat, ce am pus în bagaj, ce traseu am ales, dacă ar fi ok de mers cu copiii și așa mai departe.
În articolul de azi, voi răspunde tuturor întrebărilor logistice – fac un fel de FAQ – iar apoi voi scrie un articol separat cu bugetul defalcat și cât mai detaliat posibil. Tot separat voi scrie și un articol dedicat traseului. Pentru că și pe noi ne-ar fi ajutat mult informațiile astea înainte să plecăm.
Ce perioadă e potrivită pentru o vacanță în Islanda?
Depinde ce vrei să faci și să vezi. Noi am ales începutul de octombrie din cinci motive:
- Aurora Boreală e vizibilă (începând cu jumătatea lunii septembrie, până târziu în iarnă și chiar în martie).
- E suficient de frig pentru a merge pe ghețar și a intra într-o peșteră de gheață.
- Ziua e încă suficient de lungă pentru a te plimba în voie – soarele apune pe la ora 19:00.
- Încă nu este foarte frig, din noiembrie încolo vine iarna. Și nu numai că e neplăcut frigul, dar este afectată și siguranța drumurilor (gheață, furtuni de zăpadă, vânt foarte puternic). Prin urmare, unele drumuri se închid, iar dacă vrei să faci un traseu extins, poți întâmpina probleme. De asta nu am scăpat nici noi, dar povestim mai târziu.
- Sezonul turistic începe să se termine după luna septembrie, așa că toate locurile sunt mai puțin aglomerate și te poți bucura pe îndelete de natură.
Altfel, dacă scoți din ecuație Aurora, ghețarii și peșterile, poți merge liniștit pe timp de vară, ca să scapi de frig și să te bucuri de lumină permanentă, adică timp infinit de explorat, pe drumuri fără surprize (cel puțin teoretic). Unii călători chiar inversează ziua cu noaptea, pentu a scăpa și de aglomerație – dorm ziua, iar noaptea pleacă la vizitat. Smart, dar nu știu ce să zic despre ritmul circadian. Anyway 🙂
Cât despre iarnă, trebuie să știi că vei avea maximum 4-5 ore de lumină pe zi, iar drumurile pot fi greu de parcurs din cauza vremii. În schimb, ai șanse mari să vezi Aurora în plină acțiune și natura islandeză înzăpezită și înghețată.
Ce zboruri să alegi spre Islanda?
Nu există zboruri directe din România spre Islanda, deci va trebui să alegi o combinație cu escală. Sunt multe variante, operate atât de companii low cost, cât și de linie.
Noi am ales varianta Lufthansa, pe ruta București – Frankfurt, Frankfurt – Reykjavik și retur. De obicei alegem companii low cost, dar de data asta am vrut să ne simțim un pic mai safe cu o companie de linie, având în vedere multiplele anulări din ultima vreme. În plus, zburând cu o singură companie cap-coadă, e mai ușor de gestionat un zbor întârziat/anulat. Iar bagajul de bază la Lufthansa (clasa Economy Light) include un troller și un rucsac/o geantă, adică tot ce ai nevoie.
Mașină normală sau campervan? Camping sau cazare?
După cum ați văzut pe stories, noi am ales să închiriem un campervan. În primul rând, pentru experiența unică de a dormi, găti și trăi într-o dubă amenajată super nice, apoi pentru libertatea de mișcare. Dacă am fi rezervat cazări, am fi fost condiționați zilnic să ajungem undeva anume. Așa, am putut să ne adaptăm traseul și să stăm oricât am vrut în fiecare loc. În unele locuri am stat mai mult decât ne așteptam pentru că erau superbe, peste altele am trecut mai repede.
Apoi, după un calcul, ne-am dat seama că este și mai ieftin să închiriem un campervan și să plătim taxa de camping decât să închiriem o mașină și să plătim cazare. În plus, marele avantaj este că în camper/camping poți să gătești, ceea ce te scutește de sumele imense din restaurante. Vorbim despre costuri în articolul următor.
Cum e viața în campervan?
Super fun și pe alocuri inconfortabilă. Dacă visezi la o vacanță pe lux și relax, nu recomand. Va trebui să ieși în frig din camper seara să mergi la baie sau la dușurile din camping. Să strângi zilnic patul, că altfel n-ai loc de gătit. Să gătești în camping (sau în dubă cu ușa deschisă), să-ți speli vasele, uneori cu apă rece.
Noi am închiriat camperul de la Happy Campers, dar sunt o mulțime de firme care oferă același lucru, more or less. De exemplu, Cozy Campers, Go Campers, Kuku Campers, Indie Campers… Asigurați-vă doar că ați citit cu atenție review-urile. Noi am fost mulțumiți. Singurul minus a fost că trebuia să preluăm camperul la 8:30 și am așteptat după el până pe la 11. În schimb, ne-au luat ei de la cazare dimineața, which was cute.
Cam toate camperele au sistem de încălzire Webasto în interior, ceea ce înseamnă că nu vei suferi din cauza frigului. Nouă ne-a fost bine în fiecare noapte, chiar și la zero grade, cu un vânt furios afară.
În camper ai un mini-aragaz portabil, o chiuvetă, un frigider, tacâmuri, farfurii și pahare, cutii de depozitare pentru alimente/alte chestii, spațiu pentru bagaje, o banchetă extensibilă care se transformă în pat, lenjerii, perne, pilotă și păturici.
Pe lângă astea, mai poți cere câteva chestii extra: masă și scaune, French Press pentru cafea, saci de dormit, tabletă cu GPS și wi-fi, chiar și o chitară. 🙂
De menționar ar fi și că, pentru a închiria un camper, cam trebuie să fii un șofer experimentat și sigur pe sine. Ring Road (drumul principal care străbate toată insula pe contur) este un drum super pus la punct, asfaltat și semnalizat, dar vei da și de serpentine, porțiuni mai dificile, parcări etc., iar camperul nu este deloc mic.
O să revin și cu bugetul pentru camper, ce asigurare am ales și ce a intrat în preț.
Ce să pui în bagaj?
În Islanda, vremea e total imprevizibilă. Cea mai bună variantă e să-ți gândești ținutele în straturi. Eu am avut un base layer perfect, această bluză super subțire și comodă, care mi-a ținut de cald exact cât și cum trebuie. Peste ea, am avut un fleece/un pulover și o geacă cu glugă. Mi-am mai luat la mine și o pelerină de ploaie – musai să fie rezistentă și lungă. Dacă nu plouă, îți va fi de folos oricum la cascade.
Ca pantaloni, am avut jeans, colanți termo de tras pe dedesubt și o pereche de pantaloni impermeabili. N-am folosit decât primele două perechi, pentru că ne-a ocolit ploaia, dar e bine să le aveți pe toate trei la voi.
La capitolul încălțăminte, am avut un love-hate cu bocancii clasici de munte, impermeabili și cu talpa bună. Sigur, nu sunt deloc fashion, dar au fost super utili. Altfel, aș fi alunecat pe pietre pe la cascade, m-aș fi udat călcând pe porțiuni cu pământ ud și prin diverse bălți, n-aș fi putut să intru în peștera de gheață sau să urc pe ghețar. Poate dacă nu vă aventurați prea tare în natură și călătoriți vara, merge să purtați și altceva, dar nu știu ce să zic.
Mai e bine să aveți la voi un buff de pus la gât, eu l-am avut pe ăsta și a fost superb. Bineînțeles, o să aveți nevoie și de o căciulă, poate și mănuși. Dacă mergeți pe varianta campervan, luați la voi un prosop din microfibră, care se usucă repede, plus o pereche de șlapi pentru mers la duș. Iar dacă aveți de gând să încercați și o piscină geotermală, nu uitați costumul de baie.
Bineînțeles, lista poate varia în funcție de anotimp, dar cel mai bine e să fii pregătit pentru toate tipurile de vreme.
Cum să organizezi traseul?
Dorința noastră inițială a fost aceea de a parcurge tot conturul Islandei, pe drumul principal numit Ring Road (marcat cu cifra 1 peste tot). Cu cât am făcut mai mult research, cu atât am fost mai confuzi. Unii spuneau că e fezabil în cinci zile, alții că ai nevoie de minimum o săptămână sau chiar zece zile.
Acum știm că depinde foarte mult de fiecare călător. De exemplu, prima atracție turistică este Parcul Național Thingvellir, locul în care se intersectează două plăci tectonice principale. Ei, aici poți sta și o zi întreagă, să citești plăcuțele informative, să te plimbi agale și să faci poze. Noi am stat jumătate de oră, pentru că n-am simțit nevoia de mai mult.
La fel, o cascadă poate fi văzută în cinci minute sau într-o oră. Depinde câte poze vrei să faci, din câte unghiuri vrei s-o vezi, cât ești dispus(ă) să te plimbi în jurul ei.
De asta, e foarte dificil să recomanzi un traseu pentru toată lumea și să spui cu certitudine că va dura x zile. O să vă spun ce am făcut noi, dar într-un articol viitor – super soon, I promise.
Resurse utile pentru planificare în siguranță
Vă las mai jos și câteva resurse pe care le consider utile și musai de verificat:
- en.vedur.is/weather/forecasts/areas/ – de verificat starea vremii
- safetravel.is/ – de verificat condițiile de călătorie, alertele, starea drumurilor
- road.is/ – starea drumurilor live
- en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/ – aici vedeți șansele de Auroră
- aplicația Hello Aurora
Cam atât pentru azi, revin cu partea a doua soon. 🙂 Până atunci, ne vedem pe Instagram, încă fac spam cu poze din Islanda.