Vreau să scriu articolul ăsta de ceva vreme, ba chiar am primit și câteva sugestii să o fac (de la vreo 7-8 gagici, that is). Se pare că n-am avut timp sau am ales să nu o fac până acum, pentru că nu mi se părea neapărat relevant să-mi dau eu cu părerea despre ce e și ce nu e yoga.
Totuși, pentru că toți stăm mai mult pe-acasă în perioada asta (sper!), m-am gândit că e momentul potrivit să vorbesc despre ce înseamnă yoga pentru mine și de ce ți-aș recomanda să o încerci, dacă te tentează câtuși de puțin în zilele astea. Poate o să te ajute un pic acum sau poate o să-ți super placă și o să vrei să practici și când nu o să mai fie cazul să stăm numai în casă.
Habar n-am cum voi structura acest text, dar o să încep cu niște chestii care mi se par importante, apoi o să vă zic și ce beneficii mi-au adus vreo 5 ani de yoga. O să dau, la un moment dat, și câteva tips & tricks pentru începători. Sau mă rog, sfaturi pe care aș fi vrut eu să le primesc.
Yoga nu înseamnă posturi perfecte și instagramabile (sau poate că da, why judge?)
Îmi amintesc și acum prima clasă de yoga la care am participat. Țin minte că instructoarea a avut un discurs la început, când ne-a zis că yoga nu înseamnă doar niște posturi care arată și se simt bine în corp. A menționat că yoga e mai puțin pe saltea și mai mult în afara saltelei, chestie pe care atunci nu am înțeles-o neapărat.
Ulterior, totul a căpătat sens. Yoga m-a învățat să fiu într-un anumit fel și în afara saltelei sau a studioului, unde n-am lumânări parfumate în jur, n-am mantre pe fundal și nu mă salut cu cei din jur cu Namaste. Acolo unde poate tocmai mi-a dat cineva un ghiont răutăcios ca să se bage în fața mea la coadă la Mega.
Cu alte cuvinte, mi se pare că prin yoga mi-am cultivat toleranța și am devenit mult mai deschisă în acceptarea diferențelor dintre oameni. De exemplu, ca să rămânem în universul yoga, unii practică în haine largi, alții în chiloți sau colanți mulați cu sclipici. Unii fac yoga în intimitatea sufrageriei lor, alții se fotografiază în posturi complicate și fac artă din chestia asta. Și e total ok să fie așa.
Preconcepții despre yoga sau de ce 4 din 5 oameni nu se apucă niciodată, deși le-ar plăcea (statistică inventată acum, de mine)
De-a lungul timpului, am întâlnit oameni pentru care yoga înseamnă meditație, conexiune corp-minte, conectare cu o forță divină (spune-i Dumnezeu, Buddha, energie creatoare sau cum vrei tu).
Am întâlnit și oameni care se apucă de yoga doar ca să se miște, ca să ajungă să facă șpagatul sau să stea în mâini, în cap, într-un picior cu ochii închiși sau, mă rog, fiecare cu obiectivele lui fizice.
Ce vreau să spun e că nicio variantă nu e „greșită”. Am avut zeci de discuții de genul „aș veni și eu, dar e ciudat, nu știu să meditez/nu sunt spiritual(ă)” sau, la polul opus, „nu vin, că nici să mă aplec nu pot, da’ păi să mă contorsionez acolo”.
Ideea e că, indiferent de așteptări sau de scop, yoga ajunge să fie mai mult decât mișcare fizică, odată ce te adâncești în practică. Dar ia lucrurile treptat și bucură-te de proces, exact așa cum e el. Mai bine încerci yoga cu zero așteptări, decât să te lași intimidat și să nu te apuci niciodată.
Eu, personal, m-am dus la yoga pentru că simțeam nevoia să îmi „îmblânzesc” gândurile haotice și să îmi dezmorțesc corpul. Am primit asta și, apoi, bonusuri.
3 beneficii pe care mi le-a adus yoga de-a lungul anilor (Later edit: ah, ups, sunt de fapt mai multe)
1. Flexibilitate, evident
Cred că ăsta e cel mai des auzit cuvânt, când discut cu cineva despre yoga. Unii se apucă de practică pentru a deveni mai flexibili, iar alții nu se apucă de yoga tocmai pentru că nu consideră că sunt suficient de flexibili.
Adevărul e că flexibilitatea nu este o super putere pe care fie o ai, fie nu. Ea se construiește în timp, odată cu echilibrul, forța și concentrarea. Iar yoga te ajuta big time cu toate cele trei menționate.
Ca idee, uite o poză făcută în 2018, cu un dancer pose sprijinit de barcă 😀 Apoi, dă scroll până sus, la poza principală a articolului, făcută luna trecută. Nu e neapărat cel mai bun exemplu vizual vorbind, dar pot să garantez că diferențele în corp sunt clare, de la o lună la alta, de la un an la altul.
2. Forță, rezistență, echilibru
Încă mă amuză când aud „ah, yoga, aia nu e mișcare”, aproape la fel de mult ca fețele transpirate și șocate după prima clasă. 😀 Recunosc, și eu am crezut că yoga presupune mai mult stat în diverse poziții și mult accent pus pe respirație.
Totuși, pe măsură ce am explorat diferite stiluri, mi-am dat seama că hei, acum câteva luni nu puteam să stau așa mai mult de o secundă sau nu puteam să fac secvența asta mai mult de 2-3 ori, că leșinam pe saltea.
Așadar, da, yoga te poate ajuta să devii mai puternic și mai rezistent la efort, dar și să ai un echilibru mai bun. Și dacă îți spui că n-ai nevoie neapărat de toate astea, iată niște beneficii fizice care te-ar putea interesa: nu te mai doare spatele, nu mai gâfâi (la fel de tare) când urci scările, stai mai mult pe vârfuri fără să te dezechilibrezi atunci când bancomatul e prea sus (exemplu random, în niciun caz din proprie experiență).
3. Awareness și răbdare
Le voi include pe amândouă în aceeași categorie, pentru că mi se par foarte strâns legate. E vorba despre acest duo minunat pentru a nu o lua razna într-o lume care, altfel, te-ar putea enerva de zeci de ori pe zi.
Yoga m-a învățat să respir ca lumea (poți să crezi că nici măcar atâta lucru nu facem, on a daily basis?), să creez spațiu acolo unde nu era, să fiu mai răbdătoare cu mine și cu alții.
Also, m-a ajutat să diminuez stările de anxietate, să lucrez mai ușor cu depresia, să fiu mai deschisă în fața perspectivelor noi și să nu mă mai enervez, consum sau supăr din orice căcăt situație care ar putea fi abordată cu mai mult calm și detașare.
5 Tips & Tricks sau cum să te apuci de yoga azi
- Nu-ți trebuie saltea specială (cel puțin acum, la început), accesorii speciale, colanți speciali. Sunt de ajuns o pătură sau un prosop mai mare și hainele de casă, în care probabil că ești deja îmbrăcat(ă).
- Intră pe canalul ăsta de YouTube (sau pe altul, cum vrei tu) și dă play unui video care te atrage. Nu sta prea mult pe gânduri.
- Așează-te confortabil, de preferat în liniște, ascultă indicațiile instructorului și încearcă să faci mișcările natural, fără să pui mega presiune pe tine sau să te analizezi prea tare.
- E ok dacă nu poți să faci postura până la capăt. E ok dacă mâinile nu-ți ating podeaua. E ok dacă trebuie să îndoi genunchii mai mult. E ok dacă te-ai dezechilibrat și ai căzut (been there, done that!). Nu te critica prea aspru.
- Distrează-te și relaxează-te, că de-aia ești aici! Și chiar dacă nu-ți place sau nu-ți iese din prima, poate vrei să încerci din nou mâine. S-ar putea ca progresul să te motiveze. La mine așa s-a întâmplat și here I am, 5 ani mai târziu, scriind despre asta.
Ah, și dacă te apuci de treabă, mă poți taga pe Instagram sau îmi poți scrie, să povestim cum a fost. Peace!
Photo credits: Vladimir Pogonariu / Pogo Photography