Nu este un secret pentru nimeni faptul că belgienii au cea mai bună ciocolată ever. Când ajungi în Bruges, dai peste zeci de ciocolaterii, una după cealaltă. Pe mine m-au derutat maxim, pentru că nu știam ce să fac și unde să intru mai întâi.

Mirosul care te lovește în față e sublim, vitrinele te fac să plângi de fericire (mai ales daca nimerești în perioada în care deja sunt decorate pentru sărbători), iar sutele de sortimente te bagă într-o ceață din care nu ai mai vrea să ieși. Și pentru că nu am cum să fiu singura chocoholică de pe-aici, m-am gândit să îți recomand și ție o tură prin cele mai bune ciocolaterii din Bruges.

Uite câteva sfaturi utile înainte să dai iama în ciocolaterii!

 1. Nu cumpăra o tonă de ciocolată din primul loc vizitat

Știu, impulsul va fi să le încerci pe toate, încă de la primul pas într-un asemenea magazin. Totuși, încearcă să nu o faci. Sunt șanse să te ia valul și să cumperi prea multe bomboane și, în plus, să descoperi că sunt mediocre (ah, nu-mi place că am pus cuvântul „mediocru” lângă ciocolată).

Munți de ciocolatăăă!
Munți de ciocolatăăă!

Multe dintre ciocolaterii te invită să guști produsele, pentru a-ți putea face o idee. Acest lucru poate fi foarte util, mai ales dacă ești pretențios. Mergi în:

  • Pur Chocolat
  • The Chocolate Kiss
  • La Belgique Gourmand
  • Crevin

Aici poți gusta diverse sortimente de ciocolată, pentru a te putea decide ce vrei să cumperi. În plus, cred eu, bomboanele de aici sunt super bune și chiar merită.

2. Ciocolateria mea preferată este…

…CREVIN! E așezată destul de discret și e mult mai puțin vizibilă în comparație cu altele. De asta cred că e un hidden gem printre ciocolaterii. O găsești chiar lângă podul de unde pleacă tururile cu bărcuța, la câteva minute de Grote Markt. Adresa este strada Rozenhoedkaai nr. 1.

Ciocolateria Crevin

Primele două-trei ciocolaterii pe care le-am vizitat ofereau sortimente care sunau super bine, însă nu am găsit arome care chiar să îmi trezească interesul la modul acela de „vreau să gust asta acum sau o să mor aici!”. În schimb, când am intrat în CREVIN, am fost întâmpinată de praline și ganaches cu chilli, albăstrele, hibiscus, litchi, trandafiri, curry, rozmarin, ceai negru și matcha. Suuuper bune și cu adevărat speciale!

Ciocolată cu chilli la Crevin
Da, ai citit bine. Praline cu busuioc.

Extra: Dacă te hotărăști să cumperi ceva, la ieșire nu uita să te servești cu o bezea parfumată cu trandafiri, pe care să o tăvălești bine de tot prin fântâna de ciocolată. Yesss, #foodporn!

3. Trebuie neapărat să încerci…

Ok, bomboane cu toate aromele Pământului. I get it. Și totuși, ce specialități să cauți? Eu zic așa:

  • Florentine – ciocolată, migdale crocante și caramel lipicios. It’s a must! Gustă-le la Crevin.
  • Shoturile cu ciocolată – O bomboană rotundă de ciocolată, cu un fel de pipetă umplută cu alcool. Au cu gin, whisky, mojito, lichior de cireșe și Grand Marnier. Găsești doar la Pralinette, aici.
Shoturi cu ciocolată la Pralinette
  • Trufele – Clasicele trufe pe care probabil că deja le-ai mâncat și în altă parte. Poate sunt subiectivă, poate nu, dar cele din Bruges sunt infinit mai bune. Se topesc în gură și au un gust venit de pe altă planetă. Preferatele mele au fost cele de la Pur Chocolat (click pentru info).
  • Ciocolata caldă – De regulă, în orice local din Bruges, dacă vei comanda o ciocolată caldă, nu vei primi una deja făcută, la plic, ci un cub măricel de ciocolată, pe care să îl topești chiar tu în cana cu lapte fierbinte (lapte de migdale sau soia, if veggie).
Ciocolată caldă cu lapte de soia de la Sanseveria

P.S.: Dacă vrei să te întorci acasa cu un suvenir ciocolatos, cam fiecare ciocolaterie îți oferă opțiunea de a combina pralinele preferate într-o cutiuță fancy. Gramajul îl alegi tu, o cutiuță cu vreo 16 bomboane (aproximativ 250g) fiind în jur de 12-15 €.

Gata, enough talking, vă las cu mai multe poze!

Praline cu susan, cocos, cafea sau migdale
Ciocolată neagră, albă, cu lapte, cu ce nu?
Ciocolată pregătită pentru Crăciun și… nu numai. :))

Write A Comment