Totul a început cu o aniversare pe care am vrut s-o sărbătorim într-un mod cât mai tipic nouă. Pentru că a fost un an agitat și n-am avut timp să planificăm ceva, am fost nevoiți să fim super spontani și să găsim repede un loc mișto în care să plecăm. Repede, as in cu doar câteva zile înainte.

Inițial, ne-am gândit să ne plimbăm până la Sibiu. Am început să căutăm cazare prin Airbnb, ca de obicei. În timp ce selectam datele, am spus „ia uite, pot să selectez căsuțe în copac, igluuri, nebunii”. Ceea ce am și făcut, just for fun. Așa am găsit căsuța Gabrielei.

Așa arată 20 de metri pătrați de magie

Am ajuns la destinație după ce am ratat o dată strada potecuța și a fost nevoie să ne întoarcem. E destul de greu de observat, pentru că trebuie să părăsești strada principală și să începi urcarea unui deal pe care nu mai locuiește nimeni altcineva.

Pe măsură ce urcam, nu ne puteam opri din wooow, omg, ce tare e aici, pentru că în fața noastră se deschidea un peisaj ireal. În spatele casei e o pădure multicoloră, iar pe deal o pajiște imensă, pe unde se plimbă doar niște văcuțe. E fix ceea ce îți imaginezi atunci când ți se spune „să te gândești la ceva frumos”.

Povestea Gabrielei: Cum e să trăiești în tiny house

Conceptul de tiny house nu este nou. De fapt, eu chiar m-am întrebat, la un moment dat, cum ar fi să trăiești într-un asemenea mediu, după ce m-am uitat la câteva episoade din Tiny House Nation pe Netflix. Iată că am avut ocazia să aflu.

Gabriela ne-a întâmpinat la poartă, îmbrăcată cu un pulover galben și blugi peticiți în genunchi cu fâșii colorate de material. Era toată un zâmbet. Ne-am îmbrățisat și am intrat în curte, ca și cum am vizita o prietenă bună.

Am intrat în casă și ne-am minunat. Wow, e mult mai spațioasă decât pare. Are o bucătărie echipată cu tot ce ai nevoie (mai puțin cuptor), o baie pentru pitici, un „dormitor” la înălțime și o fereastră în tavan prin care te poți uita la stele.

Gazda noastră ne-a așteptat cu un vin de casă (super bun, btw!), așa că ne-am turnat un pahar și am rămas la povești, în curte. Am vorbit cu ea despre experiența autentică de a trăi atât de aproape de natură, cu atât de puțin. Despre senzația unică de a mușca dintr-un fruct proaspăt cules din copac.

Gabi nu a construit căsuța pentru a o pune pe Airbnb. Când nu are oaspeți, ea trăiește acolo și se vede că a investit toată iubirea și energia ei.

Contrar părerii generale, casa nu este concepută pentru a fi plimbată din loc în loc, non-stop. A fost făcută pe roți în ideea în care, la un moment dat, simți nevoia să te stabilești în altă parte, pentru un timp.

Gabi crede în slow travel și îi place să savureze din plin locurile în care ajunge. Poate de asta a construit aici nu doar o căsuță cu grădină, ci o întreagă poveste cu hamace, luminițe și beculețe prin copaci – toate pe bază de energie solară. Când se întunecă, luminile se aprind treptat, ca într-un ritual magic.

Ne-a povestit că i-a luat ceva timp să se acomodeze în Gura Râului, ea nefiind obișnuită cu viața de la sat. La început, localnicii au privit-o cu reticență. Cine mai e și nebuna asta care stă pe deal, într-o casă minusculă pe roți? Își imaginau că nu are toaletă și apă curentă, ba chiar o compătimeau.

Cu toate astea, Gabriela s-a apropiat mult de copiii din sat, foarte curioși de curtea ei colorată și de fereastra mare și rotundă de pe lateralul casei.

Priveliște din reading nook

În timp ce ne povestește despre cum i-a învățat pe cei mici să nu se mai pârască între ei și să nu se mai certe, pe potecă apar două copile. „Ciao, Gabi! La mulți ani pentru ieri!”. Îi zâmbesc larg, cu toți dinții, îi fac cu mâna și se îndepărtează.

Mai târziu, vine și un puști cu bicicleta, care o cheamă până-n sat să „îi arate o surpriză”. O întreabă dacă vrea să meargă pe jos sau pe biclă. Gabriela îl roagă să-i aducă bicicleta din curte, iar băiatul fuge imediat, super entuziasmat de plimbare.

***

Mă uit prin căsuță și îmi zic: „Doamne, ce o mai iubesc copiii ăștia pe Gabi!”. Gândurile îmi sunt întrerupte de câteva scrisori, felicitări și desene făcute de prichindei pentru Gabriela. Lângă fereastră, stă înrămată o poezie:

Gabriela este înțelegătoare, dar și foarte iubitoare / Animalele le îndrăgește, căsuțe ea le construiește / Noi copiii te iubim și nu știm cum să-ți mulțumim / Că datorită ție, avem cea mai frumoasă copilărie!

Wow! Textul ăsta trebuia să fie, inițial, doar despre căsuță, dar povestea lui Gabi e mai interesantă de-atât. E un om atât de pozitiv și de cald, încât îți este imposibil să nu o îndrăgești instant.

Personalitatea ei se vede peste tot: în zecile de cărți interesante pe care le are peste tot în casă, în pernuțele în nuanțe pastelate, în terasa atent poziționată pentru a putea vedea luna și luminile din sat în fiecare seară.

Terasa Airbnb-ului și o parte din grădină

Aș mai vorbi mult și bine despre experiența de aici, însă prea multe cuvinte strică. Vă spun doar că, dacă vreți să stați câteva zile în căsuța pe roți, aveți în apropiere și câteva sate superbe, numai bune de plimbat în lung și-n lat.

În plus, la vreo 20 de minute de condus este și Muzeul ASTRA, care e de-a dreptul superb și pentru care vă recomand să vă rezervați jumătate de zi.

Dacă ajungeți prin zonă și postați poze, tag me pe Insta și spuneți-mi cum vi s-a părut. Dacă n-ați mai folosit Airbnb până acum, vă super recomand să o faceți. Puteți să folosiți acest link pentru o reducere de 160 lei la prima vacanță. Enjoy! 🙂

Foto: eu & Vladimir Pogonariu

Write A Comment