Am tot zis că scriu articolul ăsta, dar m-am luat cu altele. Nu pentru că n-aș avea idei sau inspirație, căci dacă momentele mișto din Lisabona ar fi fost bagaje, mi-ar fi trebuit toata cala avionului la întoarcere. Cred că mi-a fost doar greu să mă organizez și am avut nevoie de puțin timp, să se așeze totul.
Și pentru că m-ați întrebat cum a fost, dar și pentru că vreau să las aici amintirile pentru când mă apucă dorul, hai să vă povestesc în detaliu de ce m-am îndrăgostit de Portugalia și, mai ales, de Lisabona.
Dacă aveți nevoie de câteva motive pentru care să faceți un city break în Lisabona, menționez doar clădirile superbe îmbrăcate în faianță colorată, străduțele care urcă și coboară brusc, cu scări și portocali, petrecerile pestrițe din Barrio Alto și priveliștile sublime la apus, de la orice punct de belvedere (miradouro, în portugheză).
Dacă n-aveți nevoie de motive, că v-ați hotărât să plecați deja spre Portugalia, dar aveți nevoie de inspirație pentru locuri mișto și mai puțin știute, keep reading. Vă zic și de comori ascunse, și de chestii mai evidente, dar mișto, și de localuri bombă, cum îmi place mie să descopăr peste tot unde merg.
Nu o să vă înșiruiesc aici obiectivele turistice clasice din Lisabona, pentru că le puteți găsi la un Google distanță. Sigur, o să vă zic că am adorat Torre de Belem și Mănăstirea Jeronimos, dar na, hai să ne concentrăm pe chestii mai relevante, de negăsit pe literalmente tot Internetul.
Iar dacă vreți să știți detalii organizatorice despre o vacanță în Portugalia (transport, cazare, prețuri, închiriat mașină, excursii de o zi), am scris alt articol, aici.
Biiine, păi hai să începem odată!
10 lucruri și locuri care m-au făcut să mă îndrăgostesc de Lisabona
1. O plimbare prin Barrio Alto seara și o degustare de vinuri de Porto
Barrio Alto și Alfama sunt, probabil, cele mai celebre cartiere din oraș – și cele mai vechi. Aici poți gusta din plin din atmosfera locală, mai ales dacă te lași purtat de instinct, și nu de localurile flashy pentru turiști.
Noi am fost cazați foarte aproape de Barrio Alto, deci ne-am plimbat pe-acolo aproape în fiecare seară. Ne-am oprit la The Old Pharmacy pentru o degustare de vinuri de Porto (3 pahare la 8 euro, parcă) și pentru activitatea mea preferată, people watching.
E amuzant că străduțele sunt extrem de înguste, iar mașinile se tot chinuie să treacă. Mai dai un scaun la o parte, mai speri să aibă loc o dubă, te mai amuzi un pic de grupurile tipsy care trec pe lângă… E fun.
2. Spitalul Păpușilor (Hospital de Bonecas)
Uite un loc care m-a impresionat enorm, deși nu l-am văzut prin niciun ghid turistic. Este foarte discret, în Praca da Figueira (metrou Rossio). Când intri, vezi un magazin de păpuși. Trebuie să-i spui doamnei că vrei să vizitezi muzeul. Intrarea costă vreo 6 euro.
Ești îndrumat la etaj, unde o altă doamnă drăguță îți va face un tur super mișto a ceea ce este un atelier imens în care se repară păpuși de toate felurile. Au sertare pline cu ochi, peruci, mânuțe, piciorușe de toate culorile și mărimile, pentru „pacientele” lovite care stau în sala de așteptare.
Spitalul de păpuși este o afacere de familie din 1830, aflată la a cincea generație de asistente și doctori (chiar așa se intitulează ei, e superb). Au vreo două „săli de operație”, unde păpușile stau întinse pe masă, învelite cu cearșafuri mici, așteptând cuminți intervențiile chirurgicale.
Pe lângă aceste săli, există și camere întregi PLINE cu păpuși din toate colțurile lumii, din toate vremurile, făcute din zeci de materiale diferite. E mișto că gazda îți și povestește o mulțime de lucruri despre ce vezi.
3. O seară de fado la Tasca do Chico
Pentru cine nu știe, muzica fado este tipic portugheză. Este o muzică preponderent tristă, puternică, de dor și de jale, dar am auzit și piese mai vesele. Noi am vrut neapărat să prindem o reprezentație live, căci Barrio Alto și Alfama sunt pline de baruri unde au loc mici concerte aproape în fiecare seară.
Noi am ales Tasca do Chico. Mă rog, „ales” e mult spus, pentru că era ultima seară în Lisabona și eram disperați să nu ratăm experiența. Am căutat rapid cele mai mișto localuri și l-am găsit pe acesta.
Recomand să vă faceți rezervare măcar cu o zi înainte, mai ales dacă mergeți în full sezon turistic. Noi am mers în noiembrie și deja era fully booked. M-am rugat un pic de ei să ne primească și am reușit, mulțumită celei mai drăguțe chelnerițe din Univers, te pup Karina.
De menționat că multe localuri au un fel de pachet fix, în care trebuie neapărat să consumi mâncare și băutură de 30-40 de euro. Acesta nu avea așa ceva, însă tot a existat o consumație minimă de 10 euro/persoană. Ceea ce a fost la fix pentru o carafă de vin și niște gustări. Concertul în sine nu a costat nimic.
„Concertul” (zic asta pentru că nu e vreo scenă sau ceva, sunt vreo 30 de oameni înghesuiți într-o cârciumă micuță) a fost super unic, diferit de orice am auzit până acum. Niște voci profunde, puternice, care te zgâlțâie pe interior. Au cântat vreo 3-4 artiști, câte 3-4 melodii, la intervale de 20 de minute.
4. Cele mai frumoase apusuri din lume și miradouros-urile mele preferate
Nu știu cum și de ce (nici nu mă chinui să aflu, prefer să stau în mister), dar jur că Portugalia are cele mai frumoase apusuri din lumea asta. E și păcat să ratezi vreunul cât ești acolo, așa că uite câteva locuri superbe din care să le vezi.
Preferatul meu a fost Miradouro de Santa Luzia, cu terasa lui superbă îmbrăcată în azulejos. Fix lângă el se află și Miradouro Portas do Sol, pe locul doi în topul meu. Pe locul trei e Miradouro de Santa Catarina. Am fost și la Miradouro da Graca, și acolo e super frumos, dacă ești dispus să urci multe scări.
5. O pauză la Padrao dos Descobrimentos, cu fluviul Tajo, avioanele și Podul 25 Aprilie
Dacă ați urmărit story-urile de pe Instagram (încă sunt în highlights), ați văzut că am stat aici și am plâns ca un copil mic.
Parcă locul ăsta a fost făcut special pentru mine. Ia, Irino, un monument uriaș și impresionant, un domn care cântă la chitară, o apă și niște bărci cu pânze, un pod superb și avioane care trec din 2 în 2 minute fix pe deasupra ta, foarte aproape.
Super recomand o pauză aici, după ce ați fost la Torre de Belem, Mănăstirea Jeronimos și, of course, la Pasteis de Belem.
6. LxFactory și bucata mea de faianță random cu extraterestru și sardine
LxFactory este un complex industrial al hipsterilor. Scuze, it is what it is. Este un loc în care au loc târguri de vechituri, dar unde vin și branduri mici locale, care vând tot felul de chestii – de la hanorace cool la bijuterii, săpunuri handmade, uleiuri infuzate, genți din plută și câte și mai câte.
Eu mi-am luat de-aici o placă mică de faianță veche cu un extraterestru, o sardină și textul „Lisboa” (3 euro). Genul meu de suvenir.
P.S.: Tot aici au și o grămadă de restaurante și baruri, dar noi nu ne-am oprit, căci era cam aglomerat.
7. Vidre, rechini și copii fascinați la Oceanario de Lisboa
Nimeni nimic, eu: Doamne, cât iubesc apa și toate vietățile ei!
Înainte de Oceanariu, am mai fost la acvariul din Barcelona, și el super impresionant. Totuși, Oceanariul a fost ceva incredibil. Pe lângă faptul că acvariul e imens și poți să-l vezi din toate unghiurile, am văzut niște făpturi absolut superbe, care mi-au bucurat fiecare celulă din corp.
Ce mi-a plăcut mult a fost că foarte multe dintre animale au fost salvate și îngrijite, nu doar aduse acolo pentru entertainment. De asemenea, vietățile sunt respectate, iar vizitatorii atenționați să nu deranjeze în niciun fel animalele. Also, există și o zonă de educație, atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar Oceanariul donează constant pentr proiecte de conservare a speciilor. Nice.
8. Alt apus minunat, de data asta pe „plajă”, la Praca do Comercio
Într-una dintre seri, ne-am plimbat pe faleza fluviului Tajo până la Praca do Comercio și ne-am oprit să vedem apusul pe mica plajă de lângă Cais das Colunas. V-aș descrie în cuvinte, dar nu pot, sorry. 😀
9. Pink Street și Green Street
Scurt și la obiect, Pink Street e o stradă cu asfaltul roz aprins, plină de localuri pe care noi le-am găsit închise. Totuși, ceva în mine s-a super bucurat și a șoptit „băă, wow, chiar e roz!”.
Apoi, Green Street (sau Rua Verde) este o străduță pliiină de plante, de care localnicii au grijă. Ba chiar este și un semn care roagă trecătorii să ude florile și să nu le rupă. It is not much, dar dacă sunteți în zona și vedeți pe hartă denumirea, treceți pe acolo. E foarte cute.
Rua Verde, Lisabona
10. Convento do Carmo, catedrala gotică fără acoperiș
Ăsta e genul de loc pe care l-am găsit pe Atlas Obscura. Este vorba despre ruinele unei biserici gotice fără acoperiș, afectate grav de un cutremur în 1755. Interiorul este spectaculos (poți vedea și mumii, și sarcofage), iar faptul că poți vedea cerul și pescărușii prin tavanul inexistent chiar e super interesant.
Restaurante, baruri și cafenele mișto din Lisabona
1. Cele mai bune pasteis de nata (fight me) – Manteigaria
O să zic ceva ce poate îi va supăra pe unii, dar cu tot riscul… Cine spune că cei mai buni pasteis sunt la Pasteis de Belem, înseamnă că nu a gustat varianta de la Manteigaria.
Sigur, s-ar putea să zic o prostie, știu că la Belem sunt tartele tradiționale, făcute după rețeta originală and so on. Dar am avut un Manteigaria lângă cazare și de fiecare dată am primit pasteis calde, proaspete, cu gust de soare. Da, altfel nu știu să le descriu, dar vă rooog, încercați-le. Musai cu scorți deasupra.
2. Cel mai mișto bar ascuns – Red Frog
Încă din Cracovia, am prins gustul barurilor ascunse sau, pe numele lor oficial, speakeasy bars. Și cum Red Frog era unul dintre cele mai apreciate din Portugalia, am făcut o rezervare în avans (e musai) și am vrut să vedem ce și cum.
Am pus adresa pe Google Maps și am ajuns în fața unei clădiri. Am găsit un butonaș pe care scria „ring for cocktails”, l-am apăsat și ușa s-a deschis. Am coborât niște scări și ne-a întâmpinat un chelner de la un restaurant/bar care n-avea nicio treabă cu ce ne așteptam noi. Mai erau câțiva clienți care veniseră după noi, însă i-a preluat pe ei și ne-a rugat să mai așteptăm.
Eu deja mă gândeam să plecăm, că am greșit locul, dar în scurt timp s-a întors și, după ce nu mai era nimeni pe hol, a bătut de trei ori în perete și, hei, ce credeți, s-a deschis o ușă ascunsă. Practic, peretele. Cool shit.
Red Frog a fost o experiență, în adevăratul sens al cuvântului. Băuturile sunt incredibile și îți dau brain freeze. Noi am încercat un cocktail pe bază de whisky, cu aftertaste de popcorn (și ciocolată cu popcorn ca garnish), și un cocktail afumat, cu cireșe și rom, care a venit într-un clopot de sticlă plin de aburi cu o aromă care te ducea cu gândul la foc de lemne și iarna la sat. Amazing!
3. Cel mai bun mic dejun – Fauna & Flora și The Mill
Aici n-am putut să aleg o singură cafenea, așa că vi le recomand pe amândouă. Ambele au cafea de specialitate, ambele au o grămadă de variante de mic dejun divin, ambele sunt cosy și drăguțe.
Fauna & Flora are și o terasă micuță, iar interiorul este plin de plante de toate felurile. Eu nu mă pricep, dar sunt sigură că pasionații le vor admira mai îndeaproape.
4. Cel mai mișto restaurant vegan – Ao26 Vegan Food Project
Mâncarea portugheză nu este neapărat cea mai vegetarian/vegan friendly. De exemplu, două dintre preparatele lor clasice sunt Francesinha (un sandwich imens plin cu carne, acoperit cu brânză/cașcaval topit, totul acoperit cu un sos) și Bifana (un sandwich simplu, dar cică mega delicios, cu carne marinată în condimente tipice).
Dacă, totuși, vreți să le încercați în varianta vegană, mergeți cu încredere la Ao26 Vegan Food Project (cu rezervare înainte). Eu am încercat Supreme Bifana, cu „carne” din seitan, ciuperci și un sos sublim, alături de cartofi dulci prăjiți și maioneză vegană cu usturoi. Sincer, chiar și dacă mâncați carne, încercați locul ăsta. E minunat!
5. Cea mai mare varietate de mâncare – TimeOut Market
Dacă vă e foame și vă treziți în mijlocul orașului fără cea mai mică idee unde să mergeți, hai la TimeOut Market. Este un food hall clasic, foarte drăguț, cu zeci de restaurante, atât portugheze, cât și internaționale. De toate pentru toți, adică.
6. Cele mai yummy dulciuri – Confeiteria Nacional
Confeiteria Nacional este o cofetărie cu tradiție în Portugalia. Mai exact, există din 1829. În Lisabona, o găsiți în Praca da Figueira (metrou Rossio), într-o clădire superbă. Mănânci o gogoașă și simți că ai venit, de fapt, la teatru sau ceva.
Din meniul lor, eu recomand Bola de Berlim (gogoașă cu cremă de vanilie/ou), Meia Lua și rulada cu gem.
7. Cel mai bun restaurant italian (what?) – Mano a Mano
Probabil că vă întrebați de ce recomand un local italienesc în Lisabona. Ei, bine, pentru că e mâncarea mea preferată, iar despre acest restaurant am auzit random. Aici am mâncat cea mai bună pizza și cele mai bune aperitive, am băut și un vinho verde mișto, iar atmosfera e super nice.
Aș putea să mai vorbesc (mă rog, scriu) o sută de ani despre Lisabona și cât de frumoasă este, dar mă voi opri aici, pentru că simt deja că am făcut un roman și m-am chinuit să înghesui o mie de chestii într-un text relativ scurtuț.
Ce NU am vizitat și alte sfaturi random
Probabil ați observat că n-am menționat Castelul Sao Jorge. Am urcat accidental până acolo și l-am văzut în toată splendoarea de la mai multe miradouros, dar nu ne-a tentat să și intrăm. Cred că e cel mai frumos atunci când îl vezi de departe, deasupra orașului.
Am fost la Muzeul Azulejos, a fost foarte frumos și interesant, dar l-aș recomanda doar pentru pasionați. E destul de separat de restul zonelor/obiectivelor.
Să vorbim și despre celebrul lift Santa Justa. N-am urcat cu el, dar asta doar pentru că poți ajunge în același loc urcând niște scări aflate fix în spate, gratuit, fără să pierzi timpul la coadă. Sau prin H&M-ul cu două etaje de pe aceeași stradă. Cu plăcere!
Apoi, mai e și cafeneaua A Brasiliera, pe care am văzut-o menționată pe tot Internetul. E fix cum ieși de la stația de metrou Baixa-Chiado, n-ai cum să o ratezi. Toată lumea o recomandă, dar nu știu de ce, nu m-a atras. Are o terasă cumva touristy, super aglomerată și fără personalitate. Nu știu cum era înăuntru, dar noi i-am dat skip.
Vă mai spun doar că, dacă aveți de gând să vă faceți o vacanță în Portugalia, mergeți cu încredere și în septembrie-octombrie, ba chiar și început de noiembrie. Încă e călduț, iar chiar și cele mai turistice zone sunt libere. Citisem o grămadă de articole cu tips & tricks despre cum să fentezi cozile și aglomerația, dar n-am avut nevoie de ele nicăieri, nici măcar în Sintra. 😀
Gataaa, mă opresc aici. Ca de obicei, dacă aveți alte întrebări/curiozități, știți unde mă găsiți. Puteți lăsa și comentarii aici, dacă sunteți mai vintage. Pups!
1 Comment
Cat ma bucur ca exista acest articol! Iti multumim pentru cat de minunat ai scris, mi-ai facut pofta de duca! Cand o sa vizitez Lisabona o sa ma intorc aici si o sa marchez toate locurile frumoase pe care le-ai recomandat. And also, yes, people watching is the best. 💗