Wow, n-am mai scris un articol pe blogul meu de cel puțin un an. Sper să-mi amintesc cum se face. Tocmai m-am întors dintr-o vacanță în Portugalia care a durat o săptămână, vacanță care intră lejer în top 3 cele mai mișto călătorii. Nu mă întrebați care sunt celelalte două, că nu pot să mă hotărăsc.

Visam să mă plimb pe străduțele Lisabonei, să vizitez castelele din Sintra și să stau tolănită pe o plajă minunată din Algarve de câțiva ani. Iată că a venit momentul și ahhhh, cât de bine a fost, chiar mai bine decât îmi imaginam eu. Dar probabil ați văzut deja pe Instagram. Dacă nu, am două highlights (repere), câteva reels și poze pe feed, așa că vă invit acolo pentru partea vizuală.

Până una, alta, hai să răspund aici întrebărilor primite tot pe Insta, despre organizare, prețuri, itinerariu și așa mai departe. Începem cu partea organizatorică, urmează și un articol cu recomandări de locuri mișto, hidden gems, baruri și restaurante. Stay tuned!

Transport: bilete de avion, transport în comun, mașină închiriată

Bilete de avion

Inițial, vacanța în Portugalia trebuia să dureze 4 zile pline. Am planificat 3 zile pentru Lisabona și o zi pentru Sintra. Am rezervat bilete de avion spre Lisabona și retur cu Wizz Air, care are zbor direct.

Biletele de avion au fost în medie 80 EUR/persoana – unul a zburat doar cu bagaj de cabină (fără Priority, deci doar un rucsac), celălalt cu bagaj de cabină + troller mic (Priority). Nu am prins cel mai mic preț posibil sau ceva, dar nici rău nu e.

La două zile după ce am plătit biletele, Wizz m-a anunțat că ora plecării se schimbă (decolam cu două ore mai devreme, chiar nicio panică). După vreo două săptămâni, s-a anulat zborul de întoarcere, așa că am primit varianta de a opta, în schimb, pentru un zbor retur peste două zile.

Așadar, în loc de 18 noiembrie, urma să ne întoarcem pe 20. De aici ne-a venit ideea de a căuta cazare pentru aceste zile în Algarve și de a explora așa, pe repede-înainte, și zona aia în care îmi doream oricum foarte mult să ajung.

Transport în comun

Cât am stat în Lisabona, am folosit un card Viva Viagem, despre care puteți citi mai multe aici. Este un card care costă 0,50 EUR și se încarcă la automat, cu suma dorită. Se poate folosi la metrou, în tramvai, în autobuz, chiar și pentru trenul către Sintra.

Noi l-am luat și l-am încărcat direct de la automatele de la metrou, de la stația Aeroporto (apropo, din aeroport se intră direct la metrou).

O călătorie costă cam 1,50 EUR atunci când folosești acest card și 2 EUR atunci când îți iei bilet direct de la șofer (în autobuz/tramvai).

Există și un Lisbon Card, ce oferă acces la mai multe muzee și obiective turistice, precum și transport inclus în preț. Pentru noi nu a funcționat, pentru că am mers mai mult pe jos și nu am vizitat foarte multe chestii cu bilet de intrare. But check it out, poate pentru voi e avantajos.

Închirierea mașinii (cu card de debit)

Ca să ajungem din Lisabona în Algarve, am decis să închiriem o mașină. La început eram super sceptică, pentru că toată lumea îmi zicea că e imposibil cu card de debit, că toți cer neapărat card de credit și nu stau la discuții.

Ei, bine, noi ne-am descurcat excelent cu firma Centauroam rezervat mașina online, în avans, apoi am ridicat-o direct de la sediul lor, aflat în imediata apropiere a aeroportului din Lisabona. Procesul de ridicare și predare a mașinii a fost super lejer, n-a durat mai mult de zece minute.

Am ales un Fiat 500 și am primit modelul 500x, un pic mai mare. Mașina era în condiție excelentă, proaspăt spălată și dezinfectată, interior exterior boss, cum se zice pe la noi. Am plătit în jur de 70 EUR pentru două zile, cu tot cu asigurare.

Am ales varianta cu asigurare full pentru mașină, aspect foarte important. Doar așa nu ți se mai cere garanție (deposit) și, în plus, nu mai stai cu stres.

Noi am optat și pentru Via Verde, un device care e scanat automat pe autostradă, deci nu mai e nevoie să te oprești nicăieri să plătești nimic – ceea ce te ajută să ajungi mai repede oriunde te duci. Ți se blochează 100 EUR pe card, din care se plătesc taxele rutiere, apoi primești restul când lași mașina. Noi am avut de plată cam 20 EUR.

E de menționat că ni s-au blocat și 88 EUR pe card pentru combustibil. Mașina se primește cu plinul făcut, iar dacă o aduceți la fel, banii se rambursează. Dacă nu, se oprește o sumă, în funcție de cât de gol e rezervorul.

E de menționat că Centauro are un autobuz gratuit care te ia din aeroport, dacă închiriezi mașina la sosire, apoi te duce înapoi la aeroport, după ce predai mașina, dacă ai zbor de întoarcere.

Cazare în Lisabona și Lagos (Algarve)

În ceea ce privește cazarea, eu procedez astfel: îmi salvez direct în Google Maps lucrurile pe care vreau să le văd în orașul respectiv (orientativ măcar), apoi împart orașul pe zone. Îmi dau seama cam care ar fi zona de mijloc/de interes maxim și caut cazare acolo. Dacă prețurile sunt foarte mari, caut în zone adiacente/mă adaptez în funcție de destinație.

În cazul de față, am împărțit Lisabona în 4 zone principale: Belem, Baixa-Chiado, Barrio Alto și Alfama. Am ales un Airbnb în Baixa-Chiado, chiar la cinci minute de stația de metrou cu același nume și cu stația tramvaiului 28 la două minute distanță. A fost super ok poziționat, dar nu pot să-l super recomand aici – a fost doar decent, nimic wow.

În schimb, în Lagos (Algarve) am găsit cea mai drăguță cazare ever, genul ăla de Airbnb în care intri și te simți ca acasă. Gazda super atentă la detalii, o terasă micuță, dar care își face treaba perfect, parcare gratuită la cinci minute distanță de mers pe jos. Vă las link aici, în caz că vă tentează.

Excursie de o zi la Sintra și Cabo da Roca

Foarte multe persoane mi-au spus că nu le pot vedea pe ambele într-o zi, ceea ce m-a bosumflat un pic, dar aveam să descopăr că, dacă planifici bine și te organizezi, e fezabil.

Așadar, am plecat spre Sintra cu trenul de la gara Rossio, la 8 și jumătate dimineața. Accesul pe peron se face cu cardul Viva Viagem, iar dacă vreți să-l încărcați (sau să vă luați unul nou), aveți automate în gară.

Trenurile sunt destul de dese, unul la aproximativ 20-30 de minute, iar călătoria durează cam 40 de minute. E un tren direct, iar pentru a vizita castelele trebuie să coborâți la capăt de linie, la stația Sintra (nu Portela de Sintra).

Când ieșiti de pe peron, faceți dreapta și intrați în info centerde unde puteți să vă cumpărați rapid bilete la tot ce vreți, de la automat – noi ne-am luat la Palatul Pena și Quinta da Regaleira. Aici, de regulă, nu se strânge lumea, în comparație cu automatele/casele de bilete de la intrarea la obiectivele turistice.

De la info centermai mergeți un minut și veți găsi stația de autobuz – 434 vă duce la Palatul Pena și la Castelul Maurilor, 435 vă duce la Quinta da Regaleira. Biletele se cumpără separat, direct de la șofer, aici nu merge cardul Viva Viagem.

Pro Tip: dacă vizitați mai întâi Pena, luați la întoarcere 434 până mai jos, la stația Sintra Villa. De acolo, ajungeți rapid pe jos la Quinta da Regaleira. În caz contrar, trebuie să luați 434 până la gară, apoi să așteptați 435 și să faceți iar tot drumul.

Palatul Pena

Visam să văd live acest palat de ani de zile și a fost exact cum îmi imaginam – absolut superb! Noi am ales să vizităm doar terasele și curțile exterioare (7 EUR), ca să avem timp să mergem și în alte locuri în aceeași zi. Pentru 14 EUR, se poate vizita și interiorul castelului.

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira este un loc care pe mine m-a super fascinat. E ca un quest în natură, cu tot felul de peșteri, tuneluri ascunse și fântâni incredibile în care poți coborî (nu rata Poco Initiatico). Nu uita să iei o hartă gratuită de la intrare, e super utilă. Biletul costă 10 EUR.

Cabo da Roca

De la gara din Sintra, am luat autobuzul 403, care ne-a lăsat direct la Cabo da Roca, cel mai vestic punct din Europa continentală. Am stat acolo până la apus și m-am bucurat de peisajul incredibil de frumos. A fost unul dintre cele mai mișto momente pe care le-am trăit.

Atenție, căci în extrasezon nu există nicio sursă de mâncare/apă acolo, cu excepția unui domn care vinde castane (și care ne-a salvat stomacul). De asemenea, vântul bate FOARTE tare, deci ia cu tine o geacă cu glugă.

De la Cabo da Roca, am luat același autobuz 403, spre Cascais. Iar din Cascais, am luat trenul înapoi spre Lisabona (stația din Cascais e exact lângă gară). Acest tren nu vă lasă tot la Rossio, ci la stația Cais do Sodre.

Bineînțeles, puteți să luați 403 și înapoi spre Sintra, pentru a vă întoarce pe același drum. Ambele rute durează la fel de mult.

Algarve

Deși am petrecut doar o zi și jumătate în Algarve, am apucat să vedem cam tot ce am pus pe listă. Sigur, nu pe îndelete, însă a fost de-ajuns să mă lase complet îndrăgostită, cu promisiunea că mă voi întoarce pentru o vacanță mai lungă.

Am ales să ne cazăm în Lagos (fun fact, cică se citește Lagoș – cu ș, ca majoritatea cuvintelor în portugheză), pentru că era cel mai aproape de Ponta da PiedadePraia do Camilo și Praia Dona Ana – 3 locuri absolut superbe.

Ponta da Piedade este o zonă stâncoasă minunată, în care te poți plimba în voie, apoi poți coborî scările pentru a vedea mai de-aproape oceanul și peșterile. Praia do Camilo este o plajă micuță, la care se ajunge coborând o grămadă de scări, dar view-ul e superb. Praia Dona Ana e o plajă mai largă și mai lungă, sublimă și ea.

Din Lagos, ajungi la toate trei în maximum 10 minute cu mașina.

În continuare, am condus spre Praia da Marinha, unde am ajuns în vreo 40 de minute. Parcarea de aici e micuță și era aproape full când am fost noi (noiembrie, adică extrasezon), dar ne-am plimbat un pic prin zonă, am admirat peisajul minunat și am luat-o spre plaja și peșterile Benagil. E și un traseu ca un pod lung, de-a lungul stâncilor, super frumos și cu peisaj care rămâne frumos așezat pe suflețel.

Ce vreau să vă zic e că am făcut toate astea lejer, ba chiar ne-a rămas timp și să luăm un prânz și să stăm pe plajă cu picioarele în ocean.

Prețuri

Am primit multicele întrebări cu privire la prețurile din Portugalia. Well, poți mânca la fel de bine cu 25 EUR, dar și cu 50 EUR (un aperitiv shared, două feluri principale, două băuturi).

Noi am încercat să mâncăm la restaurante specifice (se numesc tascas), unde prețurile erau mai mici și mâncarea mai tradițională. Dar ne-am dus și spre cafenele de specialitate, locuri cu brunch, restaurante vegane etc., unde am cheltuit ceva mai mult, dar nu vă imaginați sume nebune. Cel mai mult am plătit cam 50 EUR, la un restaurant italian mișto.

Cam asta a fost partea „logistică”. Dacă mai aveți voi întrebări punctuale, vă aștept în comments (mai comentează cineva pe bloguri oare?) sau, bineînțeles, pe Instagram @irinactn, unde încă postez chestii din vacanță pentru că 1. mi-e deja dor de mor și 2. cât am stat acolo mi-am propus să nu stau prea mult pe telefon. Pups!

1 Comment

  1. Wow! Genial articolul, chiar mi-am facut o idee de care ar fi bugetul pentru asa o plecare. Plus ca mi-ai facut pofta de Portugalia, o tara absolut superba. Multumesc 🙏🙏

Write A Comment