Instacamp 19 a fost primul eveniment la care am participat în calitate de blogger. Am fost super entuziasmată de concept, speakeri și format, așa că mi-am luat agenda și-am plecat spre JW Marriott plină de curiozitate și energie pozitivă.
Instacamp 19 a fost despre autenticitate
Dacă ar fi să însumez toate discursurile vorbitorilor și să le pun sub o umbrelă, pe ea ar fi scris maaare „autenticitate”. Se pare că spre asta tinde și asta caută toată lumea – bloggeri, instagrammeri, followeri, agenții și branduri.
Am adunat foarte multă informație sub forma unor notițe grăbite și ar fi extreeem de mult de povestit. Totuși, am să mă rezum la câteva idei principale, care sper să vă inspire și să vă ajute și pe voi, fie că sunteți creatori de conținut sau nu.
Tips & tricks pentru un reach mai mare și o comunitate solidă
Am să încep seria de informații utile cu cele mai „tehnice” și mai concrete sfaturi oferite de speakeri.
De la Brîndușa (#SeLesina, știți voi) am reținut că este foarte important să îți descoperi acel ceva care te diferențiază, care te deosebește de mulțime. Poate fi ceva ce faci doar tu sau ceva ce face toată lumea, dar nimeni așa cum o faci tu.
În plus, e bine să nu folosești chiar cele mai populare hashtags (gen #food, #travel, you get it), pentru că ele sunt utilizate atât de frecvent, încât postările tale vor fi imediat acoperite de altele noi. În fiecare secundă care trece. În schimb, orientează-te spre hashtaguri mai nișate, în special spre cele ale paginilor care obișnuiesc să dea repost. Astfel, conținutul tău poate ajunge mai departe.
Apoi, consecvența e cheia. Postează cel puțin o dată pe zi, dacă nu chiar de două sau trei ori. Fă story-uri zilnic și încearcă să postezi stories consecutive, care să creeze engagement.
Nu uita să interacționezi cât mai mult, să te conectezi cu persoane din aceeași sferă și să te asociezi cu conturi similare. Când primești comentarii, răspunde la toate, mai ales în prima oră după ce ai postat!
Cum să îți creezi o identitate originală pe Instagram
Trebuie să recunosc că una dintre prezentările mele preferate a fost cea a lui Tammy. Ea a vorbit despre conturarea unei identități vizuale coerente și plăcute din punct de vedere estetic, iar dacă vei intra pe profilul ei de Insta, vei avea parte de un exemplu perfect.
Dacă vrei să fii recognoscibil și să-ți creezi un brand, trebuie să fii atent la următoarele: poză de profil, bio, website și highlights (repere).
Nu-ți schimba foarte des avatarul. Cel mai indicat este să păstrezi acolo o poză cu fața ta și, eventual, o culoare de fundal care să se distingă din mulțime.
Cât despre bio, acesta funcționează ca un instant digital business card. Aici trebuie să menționezi foarte clar cine ești și cu ce te ocupi. Scurt și la obiect, într-o manieră simplă și atractivă. Dacă ai un website, un shop online, un portofoliu etc., include linkul.
Reperele („highlights”) reprezintă și ele o oportunitate de a arăta, pe scurt, cine ești, despre ce vorbești, ce pasiuni ai și ce te reprezintă. Așa că folosește-le!
La nivel vizual, e indicat să respecți o schemă de culori și să ai grijă cum integrezi elementele astfel încât să existe un echilibru. Dacă publici poze cu tine, nu posta aceleași cadre consecutiv (de exemplu, două selfie-uri unul lângă altul). Alternează: un cadru american, un cadru complet, un close-up etc.
Aș putea să vă descriu mai mult, dar mai bine intrați pe pagina Lelograms (creată tot de Tammy) și vedeți singuri despre ce e vorba. Vă asigur că e brilliant!
Ce features funcționează și ar trebui să folosești mai des
După cum a spus și Manafu, ne aflăm în epoca story-urilor. Se pare că 47% din utilizatori spun că story-urile îi ajută să fie mai autentici, mai naturali în fața followerilor. Totodată, 44% dintre useri sunt atrași de stories fix pentru că ele dispar după 24 de ore.
Și, până la urmă, story-urile aduc conținut nefiltrat, spontan, jucăuș, amuzant. Cu cât postezi mai multe, cu atât vei fi mai vizibil pentru ceilalți.
Apoi, să nu uităm de IG TV. Ioana și Deea ne-au vorbit puțin despre acest tool eficient, dar destul de ignorat, cel puțin în România. El merită explorat, iar dacă ai de gând să-l folosești, dă share videoului și pe stories sau în feed. Diferența în materie de reach e imensă!
Cum să îți planifici conținutul eficient
Probabil că și tu ai aceeași problemă ca mine: când îți aduci aminte că e timpul să postezi, îți dai seama ori că nu ai editat poza, ori că nu ai scris un caption, ori că n-ai hashtagurile pregătite.
De aceea, prezentarea Lucianei s-a simțit ca momentul în care nu mai ai niciun email necitit sau, în sfârșit, ai închis complet ușa aia de la dulap care nu te lăsa să dormi liniștit (doar mie mi se întâmplă?).
Pe scurt, ca să-ți faci viața mai ușoară și să te organizezi mai bine, folosește un planner vizual (și aici ai aplicații precum Preview, UNUM sau, hei, Planable!). Astfel, vei putea să-ți dai seama cum vor arăta pozele în feed și le poți aranja cum îți convine.
Apoi, nu-ți fie teamă să folosești template-uri, preseturi, liste de hashtaguri. Chiar dacă sună a rutină, consecvența e dată și de aceste elemente pe care le repeți într-o oarecare măsură.
Calitate versus relevanță – Care e mai importantă?
Mi-a plăcut foarte mult și speech-ul lui Marian Hurducaș. Am plecat de acolo cu o idee demnă de luat în calcul atunci când creezi: calitatea este pur subiectivă. Ține de fiecare în ce fel apreciază un anumit conținut. În schimb, relevanța e măsurabilă. Și atunci, ceea ce funcționează nu e neapărat de calitate, ci EFICIENT.
Iar dacă te întrebi ce vor followerii și brandurile de la tine, ca influencer sau creator de conținut, iată: realitate, autenticitate, valori, consecvență, creativitate și comunitate. Simplu, nu?
Aplicații utile pentru Instagram
Vă las și o listă cu aplicații recomandate de speakeri:
- Pentru planificarea și organizarea postărilor: Preview, UNUM
- Pentru editarea story-urilor: Unfold (recomand și eu), StoryArt, Mojo, Storybeat
- Pentru editarea video-urilor în story: InShot
- Pentru editare foto: Lightroom (recomand), VSCO, Snapseed, Picnic (pentru cer colorat, hihi)
Concluziile mele despre Instacamp 19
Pe lângă detaliile de mai sus, mi-a plăcut că mulți speakeri de la Instacamp au vorbit despre viață. Despre vulnerabilitate și despre cum postatul pe social media nu trebuie să devină o obligație sau o constrângere. Am să vă las mai jos câteva lecții care sunt, cred eu, utile pentru toată lumea.
Vlad Eftenie, care ne-a ținut un fel de „dirigenție emoțională”, a zis ceva ce mi-a rămas în minte: cunoașterea de sine e foarte importantă pentru a putea să-ți pui amprenta personală. Ai nevoie de timp și răbdare pentru a înțelege cine ești și ce vrei să faci. Ai nevoie de repere bune și de un scop clar.
Apoi, bineînțeles că a intervenit și eterna discuție „Instagram versus viața reală”, unde Dana Rogoz a punctat foarte bine: și părinții noștri își făceau poze la mare atunci când se simțeau bine, nu când se certau la coadă la porumb fiert. Chestia asta se întâmplă dintotdeauna, iar Instagram are o estetică.
De asemenea, Andreea Raicu a spus o chestie care cred că ar trebui să fie spusă mai des: lumea nu vrea mereu doar rochițe, locuri frumoase și machiaje drăguțe. E natural să îți arăți și partea vulnerabilă, să îți accepți și zilele mai puțin bune și să le împărtășești câteodată cu cei care sunt acolo pentru că le pasă de tine. Publicul rezonează, se regăsește; are nevoie de lucrurile astea.
În egală măsură, trebuie să zic că o ador pe Sînziana Iacob. Da, frate, își editează pozele și le face să arate „ca-n basme”, vorba ei. Așa, și? Fata asta e autenticitatea întruchipată și atitudinea ei e molipsitoare. Nu îi e frică să se afișeze fix așa cum e, iar spre asta ar fi bine să tindem toți. 🙂
În final, cred că discuțiile astea ar trebui să aibă loc mai des, pentru că arată fix ceea ce trebuie să înțelegem cu toții. Pentru a fi autentic, nu trebuie să pozezi doar nemachiată și nefiltrată. Nu trebuie să postezi poze cu tine plângând, dar nici râzând forțat, cu gura până la urechi. E de ajuns să fii așa cum ești.
Don’t do it for the ‘gram, do it as you are. Și dacă totuși o faci pentru Instagram, fă-o shameless, exact așa cum ai tu chef, dar ținând minte că sinceritatea și autenticitatea nu sunt lucruri pe care le datorezi doar followerilor tăi, ci mai ales ție însăți. Love!