Mi-am propus să postez acest articol imediat după ce m-am întors din Edinburgh, but life happened. Totuși, zilele astea m-am uitat la niște poze, m-a luat dorul și-am zis că e momentul perfect să scriu pe blog.

Îmi doream să ajung în Edinburgh de multă vreme. În primul rând, când eram mică eram super fană Harry Potter și, ca orice Potterhead, știam că J.K. Rowling a scris aici și s-a inspirat din atmosfera și magia orașului. Apoi, prin adolescență adoram filmul Trainspotting (de la HP la asta, da, știu), filmat în mare parte în Scoția, inclusiv în Edinburgh.

Una peste alta, am pus destinația pe listă, iar ea și-a așteptat cuminte locul. Până la mijloc de martie 2022, mai exact. Atunci am găsit niște bilete de avion ieftine cu Ryanair și duși am fost.

Vă spun mai întâi câteva detalii logistice, apoi vă povestesc ce am vizitat în Edinburgh, la ce am preferat să dau skip și de ce. Împart toată treaba în două zile pline, dacă sunteți pe fugă. Altfel, încerc să le așez cât mai logic, ca un fel de itinerariu, apoi le împărțiți voi în funcție de ce timp aveți. Let’s go!

Detalii organizatorice pentru un city break în Edinburgh

Așa cum vă spuneam, am zburat super ieftin și direct din București în Edinburgh cu Ryanair. Am prins una dintre promoțiile lor destul de frecvente pe care le puteți vâna și voi dacă vă abonați la newsletterul lor.

De la aeroport, căutați stația lui Airlink 100, autobuzul care vă duce până în centrul orașului (stația Princes Street). Sunt marcaje peste tot. Biletul costă 4,5 lire și se plătește direct la șofer (cash/card), călătoria durează cam jumătate de oră, iar autobuzele pleacă din zece în zece minute de la aeroport.

În materie de cazare, pot spune că prețurile au fost un pic peste bugetul la care mă așteptam, dar ne-am descurcat până la urmă. Am stat undeva spre Leith, la 16 Pilrig Guest House. Nu pot să spun că super recomand, a fost o cazare average, dar clădirea și curticica din față au fost drăguțe rău, la fel și strada. Plus că am ajuns rapid peste tot pe jos, n-am folosit transportul în comun decât într-o seară, când eram efectiv leșinați de oboseală.

Ce să faci în Edinburgh în două zile pline:

Ziua 1

1. Plimbare pe Royal Mile, până la Castel

Royal Mile este strada care traversează centrul vechi al orașului, unde veți găsi clădiri absolut superbe, artiști stradali (artiști cântând la cimpoi în costume tradiționale, foarte mulți tarot readers, magicieni etc.), o grămadă de magazine și, nu în ultimul rând, intrânduri pe care chiar recomand să le explorați – se numesc closes și ascund de multe ori chestii interesante.

Puteți să începeți plimbarea de la Holyrood Palace (strecurați și o drumeție în Holyrood Park înainte, dar vorbim despre asta mai târziu), terminând-o la Castel, de unde priveliștea e foarte drăguță.

Pe drum veți găsi și Catedrala St. Giles (pe care am văzut-o doar de afară, dar se poate vizita și în interior pentru câteva lire), The Scotch Whisky Experience (la care am dat skip pentru că nu-mi place whisky-ul, mi s-a părut touristy și, sincer, cam scump – de la 19 lire în sus) și Camera Obscura/World of Illusions, unde nu am intrat pentru că era coadă și mult prea frumos afară. Aici am înțeles că poți sta lejer două-trei ore și unii dintre voi mi-au spus că e foarte nice, așa că go ahead, mai ales dacă plouă și vreți să intrați undeva).

2. Cockburn Street

Dacă ați ajuns la Castel, luați-o înapoi pe Royal Mile și, la un moment dat, faceți stânga pe Cockburn Street. Este o stradă șerpuită superbă, cu clădiri super vechi și un magazin tematic Harry Potter (Museum Context se numește). Da, au baghetele tuturor personajelor și o mătură de Quidditch în mărime naturală, de vânzare. Of, dacă aș fi știut eu la 10 ani că există așa ceva, aș fi fost foarte supărată pe Moș Crăciun că nu mi-a respectat scrisoarea. În fine.

Dacă nu veți merge înapoi pe Royal Mile și veți continua din Cockburn Street pe Waverly Bridge, veți ajunge pe Princes Street, chiar la Scott Monument, un obiectiv pe care nu l-aș rata. Este un monument gotic victorian dedicat lui Sir Walter Scott. Chiar este pretty impressive.

3. Princes Street Gardens

Hai să vă dau un tip: Castelul din Edinburgh se vede mult mai mișto decât de pe Royal Mile din acest parc, chiar de la Ross Fountain, care și ea în sine e superbă.

Ziua, parcul e numai bun pentru o plimbare și o cafea băută pe iarbă, la soare. Seara, castelul e luminat și se vede super frumos de aici.

4. Victoria Street

Dacă din Royal Mile v-ați abate puțin în dreptul Catedralei St. Giles, ați ajunge rapid pe Victoria Street, strada despre care se spune că a inspirat-o pe J.K. Rowling să creeze Diagon Alley. Nu mai explic, orice fan Harry Potter știe ce zic.

Clădirile colorate găzduiesc magazine la parter, printre care și magazine cu obiecte din univeresul HP. Tot în zona este și The Elephant House, un local unde scriitoarea și-a petrecut timpul construind povestea. Din păcate, cafeneaua era în renovări când am ajuns eu acolo.

5. Greyfriars Kirkyard

De la Victoria Street și The Elephant House, mai coborâți un pic pe hartă până la cimitirul Greyfriars Kirkyard. Probabil așa făcea și J.K. Rowling. Tot pentru fanii HP: pe pietrele funerare veți găsi nume familiare, precum McGonagall, Potter, Thomas Riddell…

Tot în acest complex veți găsi și o statuie a cățelului Bobby (mai e una în zonă, o găsiți pe Maps), a cărui poveste este super lacrimogenă. A stat 14 ani pe mormântul stăpânului său, până când a murit și el. Oh, we do not deserve dogs…

Extra tip: Când ieșiti din Greyfriars Kirkyard, coborâți scările și faceți dreapta. Black Moon Botanica e un magazinel cu cristale, lumânări colorate sau parfumate și tot felul de „poțiuni” din plante și uleiuri. I loved it.

6. Arthur’s Seat la apus

Ceea ce mi s-a părut superb la Edinburgh a fost faptul că poți să ajungi dintr-un mediu urban în natură în câteva minute. Vorbesc despre Holyrood Park, basically un deal plin cu verdeață aflat în mijlocul orașului (mă rog, nu chiar în mijloc, dar foarte accesibil), unde poți să faci drumeții până în vârf, la Tronul lui Arthur (hei, fanii Trainspotting, ați văzut locul în film). De aici puteți vedea un apus superb peste oraș.

Sunt mai multe trasee, eu m-am informat aici, înainte să plec, unde e și o hartă explicativă. Noi am urcat pe traseul verde – chiar e super rapid și ușor de ajuns în vârf. De la Tronul lui Arthur am coborât pe traseul roșu (chiar nu e atât de greu, practic doar coborâți foarte multe trepte), până acolo unde se unesc celelalte trei. Am vrut să o luăm pe cel portocaliu, dar era închis, din păcate. Am mers pe albastru, pentru că traseul roz ni s-a părut boring și fără niciun view – e practic o potecă prin mijlocul parcului.

P.S.: Niciun traseu nu este marcat, însă dacă vă uitați pe Maps, veți reuși să le identificați ușor. Drumul nu e greu, durează cam două ore dus-întors, poate trei dacă vă opriți des.

Ziua 2

1. Calton Hill

Dacă nu ați obosit în prima zi, merită să urcați și până pe Calton Hill. De fapt, chiar și dacă ați obosit, tot merită, sunt doar câteva scări. Pare mai greu decât este, de fapt. Și de aici se vede mare parte din oraș, așa că poate fi o variantă bună dacă n-ați avut timp de Arthur’s Seat sau n-ați vrut să urcați din alte motive.

Extra tip: Înainte să urcați pe deal, din Leith Street, se intră pe o străduță sub podul Calton Road x A1. Luați ca punct de reper barul Black Bull. Aici a fost filmată o scenă iconică din Trainspotting. Cu plăcere.

2. Pauză de cafeluță la Fortitude

Pe drum spre celelalte locuri, noi ne-am oprit la un specialty coffee shop micuț și drăguț – Fortitude. Au o cafea tare bună, dar n-au foarte mult loc, nici în interior, nici afară. Dar hei, varianta to go e perfectă.

3. Circus Lane

După cafeluță, continuați drumul spre Circus Lane, o străduță pitorească absolut magică, ascunsă de agitația din jur. Clădirile joase au fost construite în anii 1760, iar atunci garajele erau, de fapt, grajduri pentru cai. The more you know.

4. Dean Village

De pe Circus Lane puteți continua drumul spre Dean Village, o zonă super refreshing a orașului, de-a lungul râului Water of Leith. Parcă intri în altă lume.

5. Panda & Sons

Credeați că termin articolul fără să recomand și un speakeasy bar? Neah. Panda & Sons a intrat în topul celor mai mișto 50 de cocktail baruri din lume (pe locul 9). Se ascunde în spatele unui barbershop și are ca tematică această familie simpatică de urși panda. Fotografiile lor „de familie” sunt peste tot pe pereți.

Băuturile pe care le-am încercat au fost minunate, atât cele clasice cu un twist local, cât și cele creative, precum un cocktail servit cu un norișor din vată de zahar pulverizată cu absint. Amazing.

6. The Last Word

Un alt băruleț simplatic în care am intrat după ce am plecat de la Panda este The Last Word. Este foarte intim, la demisol, într-o clădire superbă. Înăuntru e întuneric, au șemineu și sfeșnice cu lumânări. Foarte cosy și potrivit pentru o seară drăguță.

M-aș mai lungi mult la povești, dar simt că deja am scris cam multicel, încercând să acopăr tot-tot-tot. Mai spun doar că orașul are un vibe foarte mișto, iar dacă ar fi să aleg doar trei chestii pe care să le fac, alea ar fi plimbarea până la Arthur’s Seat, seara la Panda & Sons și explorarea de străduțe random, fără direcție, plecând din Royal Mile. Asta așa, dacă aveți puțin timp și vreți să simțiți orașul.

Altfel, ne-auzim pe Instagram (unde am și un Highlight despre trip) și, dacă aveți orice alte curiozități, drop me a line. Povestim cu drag. Pups!

Write A Comment